karola-04
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
- Dołączył(a)
- 9 Sierpień 2006
- Postów
- 4 626
na początek
ZAKWAS NA BARSZCZ
2 buraki 2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli morskiej
1/2 łyżeczki cukru białego
1 gruba kromka chleba razowego
buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki( ja polecam półksięzyce wiadomo że burak nie ucieknie)wkładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i pokruszony chleb.wymieszamy i upychamy do litrowego słoika zalewamy 3 szklankami wody ( mi coś świata że 3 szklanki się nie zmieściły)zakręcamy i odstawiamy na parapet w kuchni bądź inne miejsce by nie przeszkadzało a było dość ciepło na 3-4 dni.
BARSZCZ
2-3 buraki
1 jabłko
1 gruby plaster selera
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
3 szklanki przecedzonego zakwasu
sól pieprz cukier do samku
ja dodaję majeranek-my lubimy
buraki obieramy tniemy w cienkie pólksięzyce wrzucamy do garnka,dodajemy obrane i pokrojone w plasterki jabłko,seler,wyciskamy czosnek,wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez ok godzinę.dodajemy ZAKWAS ZAGOTOWUJEMY!!!!!przykrywamy odstawiamy na kilka godzin najlepiej dobę-jak jest czas.przecedzamy i podgrzewamy.
barszcz palce lizać- i co najważniejsze aby nie spiać się przy krojeniu i pamiętać o rękawiczkach!!!!!!!!
ZAKWAS NA BARSZCZ
2 buraki 2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli morskiej
1/2 łyżeczki cukru białego
1 gruba kromka chleba razowego
buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki( ja polecam półksięzyce wiadomo że burak nie ucieknie)wkładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i pokruszony chleb.wymieszamy i upychamy do litrowego słoika zalewamy 3 szklankami wody ( mi coś świata że 3 szklanki się nie zmieściły)zakręcamy i odstawiamy na parapet w kuchni bądź inne miejsce by nie przeszkadzało a było dość ciepło na 3-4 dni.
BARSZCZ
2-3 buraki
1 jabłko
1 gruby plaster selera
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
3 szklanki przecedzonego zakwasu
sól pieprz cukier do samku
ja dodaję majeranek-my lubimy
buraki obieramy tniemy w cienkie pólksięzyce wrzucamy do garnka,dodajemy obrane i pokrojone w plasterki jabłko,seler,wyciskamy czosnek,wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez ok godzinę.dodajemy ZAKWAS ZAGOTOWUJEMY!!!!!przykrywamy odstawiamy na kilka godzin najlepiej dobę-jak jest czas.przecedzamy i podgrzewamy.
barszcz palce lizać- i co najważniejsze aby nie spiać się przy krojeniu i pamiętać o rękawiczkach!!!!!!!!