reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co robicie dzis na obiad...

na początek

ZAKWAS NA BARSZCZ
2 buraki 2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli morskiej
1/2 łyżeczki cukru białego
1 gruba kromka chleba razowego

buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki( ja polecam półksięzyce wiadomo że burak nie ucieknie)wkładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i pokruszony chleb.wymieszamy i upychamy do litrowego słoika zalewamy 3 szklankami wody ( mi coś świata że 3 szklanki się nie zmieściły)zakręcamy i odstawiamy na parapet w kuchni bądź inne miejsce by nie przeszkadzało a było dość ciepło na 3-4 dni.

BARSZCZ
2-3 buraki
1 jabłko
1 gruby plaster selera
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
3 szklanki przecedzonego zakwasu
sól pieprz cukier do samku
ja dodaję majeranek-my lubimy

buraki obieramy tniemy w cienkie pólksięzyce wrzucamy do garnka,dodajemy obrane i pokrojone w plasterki jabłko,seler,wyciskamy czosnek,wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez ok godzinę.dodajemy ZAKWAS ZAGOTOWUJEMY!!!!!przykrywamy odstawiamy na kilka godzin najlepiej dobę-jak jest czas.przecedzamy i podgrzewamy.

barszcz palce lizać- i co najważniejsze aby nie spiać się przy krojeniu i pamiętać o rękawiczkach!!!!!!!!
 
reklama
moja mama też robi inaczej dodaje grzyby rodzynki i zdecydowanie dłużej gotuje.a tu sekretem jest ten zakwas.

on nadaje smaku a naprawdę prosty jak drut.


co to szagówki
 
wczoraj oglądałam Nigele na tvn style i postanowiłam w tym roku na wigilię też zrobię grzane wino wg. jej przepisu.:tak:
 
Karola dziękuje za przepis:tak: Wypróbuję a co;-) Trudny ten przepis na grzane winko?;-)
Możecie tu pisać o Waszych specyfikach na Święta, ja chętnie skorzystam, bo pierwszy raz w życiu robię sama Wigilię i zastanawiam się jak mi to wyjdzie:confused2: Mam nadzieję, że nie będzie tak źle:-p:sorry:

ziemniaki, klopsiki i mizeria:tak: szagówki może jutro:-D
 
WolfiA mogę ci podać przpis jak chcesz na ciasto na pierogi które łatwo się skleja i wałkuje-no i proste :)

a winko coś ty prościzna
butla cedru do gara( ale może być inne dość wytrawne wińsko) do tego połamane laski cynamonu, klepantynki 2 przekrojone na pół i w każdą połówkę wbity JEDEN goździk, łcha brązowego cukru,filiżanka zapażonej herbaty(ona dodałą jabłkowo imbirową),2 porządne kieliszki rumu.

krótko pogrzewać i pić :-D
miałą fajowy garnek to tego i to pięknie wyglądało tak naprawdę świątecznie zwłąszcza te mandarynki pływające.do tego jakieś zmyślne tygielki i mniam.

ja już zaczynam czuć święta zwłaszcza po takich programcha i jak pochodziłam bo sklepach z pierdołami do dekoracji a tam mega śliczności.w tym okresie uwielbiam gotować w sumie proste przepisy ale uwielbiam wymyślne naczynia by coś wyjątkowo podać.aż mi się micha cieszy jak to piszę na myśl świąt.
 
reklama
Do góry