reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co robicie dzis na obiad...

SPAGETTI salatka z tuńczykiem a na deser ciasto Raffaelo;-)
 

Załączniki

  • 062808172120.jpg
    062808172120.jpg
    79,6 KB · Wyświetleń: 22
reklama
Karola, fenkuły są to bulwy kopru włoskiego. Wiele razy widziałam w sprzedaży, ale powiem szczerze, że nigdy jeszcze nie próbowałam. Nie miałam pomysłu jak to jeść, ale teraz już wiem dzięki Rosmercie i pewnie spróbuję :tak:

U nas dziś rosół z makaronem.
 
to przepis na zapiekankę, ale jeszcze nie robiłam nigdy, nie mogłam dostac ładnych fenkułów
Zapiekanka z fenkułem: 2 bulwy fenkuła (~70 dag) oczyścić, odciąć łodygi i korzonki, pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wrzątku (~1,5 szklanki) z odrobiną kurkumy i masłem, dodać imbiru, osolić; gotować 10 - 15 minut. Wodę z gotowania zostawić. Fenkuła włożyć do naczynia posmarowanego masłem. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, posolić, dodać łyżkę mąki, szczyptę kurkumy, kminek, gałkę muszkatołową. Podsmażać do zrumienienia. Następnie stale mieszając dodać wrzątek z gotowania fenkuła. Gotować aż sos zgęstnieje. Dosolić. Zalać fenkuła leżącego w naczyniu żaroodpornym. Posypać 1 szklanką bułki tartej, ~10 dkg startego pecorino lub innego koziego lub owczego twardego sera; tymiankiem, kminkiem świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zapiekać w piekarniku.
 
reklama
Do góry