reklama
Miśka 5
Mamy lutowe'07
dziś próba nowej kuchenki mikrofalowej, zobaczymy jak wyjdą nam szaszłyki grilowane
rosmerta
Mama Hubka - lutówka'07
polędwiczki wieprzowe, ziemniaczki , surówka z salaty lodowej, gotowane fenkuły z bułką tartą i masełkiem:-)
karola-04
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
- Dołączył(a)
- 9 Sierpień 2006
- Postów
- 4 626
co to sa FENKUŁY czy to tylko przejezyczenie???polędwiczki wieprzowe, ziemniaczki , surówka z salaty lodowej, gotowane fenkuły z bułką tartą i masełkiem:-)
Karola, fenkuły są to bulwy kopru włoskiego. Wiele razy widziałam w sprzedaży, ale powiem szczerze, że nigdy jeszcze nie próbowałam. Nie miałam pomysłu jak to jeść, ale teraz już wiem dzięki Rosmercie i pewnie spróbuję
U nas dziś rosół z makaronem.
U nas dziś rosół z makaronem.
rosmerta
Mama Hubka - lutówka'07
co to sa FENKUŁY czy to tylko przejezyczenie???
tak jak pisze Kasiad to właśnie koper włoski: robiłam je wczoraj pierwszy raz, są smaczne - maja chrakterystyczny smak lekko anyzkowy, gotuje je w ćwiartkach w osolonej wodzie i podaje tak jak szparagi: z masełkiem i bułka tartą
rosmerta
Mama Hubka - lutówka'07
to przepis na zapiekankę, ale jeszcze nie robiłam nigdy, nie mogłam dostac ładnych fenkułów
Zapiekanka z fenkułem: 2 bulwy fenkuła (~70 dag) oczyścić, odciąć łodygi i korzonki, pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wrzątku (~1,5 szklanki) z odrobiną kurkumy i masłem, dodać imbiru, osolić; gotować 10 - 15 minut. Wodę z gotowania zostawić. Fenkuła włożyć do naczynia posmarowanego masłem. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, posolić, dodać łyżkę mąki, szczyptę kurkumy, kminek, gałkę muszkatołową. Podsmażać do zrumienienia. Następnie stale mieszając dodać wrzątek z gotowania fenkuła. Gotować aż sos zgęstnieje. Dosolić. Zalać fenkuła leżącego w naczyniu żaroodpornym. Posypać 1 szklanką bułki tartej, ~10 dkg startego pecorino lub innego koziego lub owczego twardego sera; tymiankiem, kminkiem świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zapiekać w piekarniku.
Zapiekanka z fenkułem: 2 bulwy fenkuła (~70 dag) oczyścić, odciąć łodygi i korzonki, pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wrzątku (~1,5 szklanki) z odrobiną kurkumy i masłem, dodać imbiru, osolić; gotować 10 - 15 minut. Wodę z gotowania zostawić. Fenkuła włożyć do naczynia posmarowanego masłem. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, posolić, dodać łyżkę mąki, szczyptę kurkumy, kminek, gałkę muszkatołową. Podsmażać do zrumienienia. Następnie stale mieszając dodać wrzątek z gotowania fenkuła. Gotować aż sos zgęstnieje. Dosolić. Zalać fenkuła leżącego w naczyniu żaroodpornym. Posypać 1 szklanką bułki tartej, ~10 dkg startego pecorino lub innego koziego lub owczego twardego sera; tymiankiem, kminkiem świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zapiekać w piekarniku.
reklama
Joanna73
uzależniona od BB
ogórkowa(DLA GABI) i zapiekanka wiejska ;-) na deser budyń
Podziel się: