reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

co potrafi 2,5 letnie dziecko

marika, nie wiem, czy on taki zdolniach, myślę, że wiele dzieci w jego wieku to potrafi. I napewno wiele daje to, że ja jestem z nim przez te prawie trzy lata, nie żłobek czy opiekunka (nie ujmując nic opiekunkom czy złobkom;-)). Do przedszkola wyślę go od września, bo muszę w końcu wracać do pracy. Poza tym wydaje mi się, że taki maluch potrzebuje też pobyć w grupie innych dzieci, nie tylko z rodzicami. A Twoje dziecko z tego, co piszesz też potrafi niemało, chyba nie masz powodu martwić się o przedszkole.

pozdrawiam
nikita

reklama
wiesz co ja moją też teraz wysyłam we wrześniu 2007 do przedszkola, bo uważam tak jak ty ,mała musi troszkę pobyć z innymi dziećmi:tak: bo cały czas jest z dorosłymi z rodzicami, ciociami w rodzinie zero dzieci i biedulka jak ma okazje zobaczyć inne dzieci to do nich ciągnie i się cieszy jak nie wiem co że je widzi, a mi wtedy smutno że ona taka sama, dwa w przedszkolu dziecko więcej się uczy, przede wszystkim kontaktu-obcowania z innymi ludźmi:)

witam. zajrzałam na chwilkę.
chyba od kilku miesięcy mnie nie było na dłużej.
pierwsze co to dwulatki, reszta moze kiedyś:)
Oskar 2 latka 3msc mówi w zasadzie wszystko, pełnymi zdaniami tyle, wyrazy jeszcze przekręca, część mówi po swojemu, ale osoba postronna mniej więcej zrozumie o co chodzi:)
bardzo duzo spiewa, zna z 10 całych piosenek i duzo tańczy, wierszyki i bajki dokańcza, krótkie wierszyki potrafi powtórzyć i 2 krótkie bajki o kubusiu puchatku. liczy do 10, ale często jak ma 2 przedmioty to liczy: jeden, da, czy:) kolory rozróznia jak np. powiem podaj zielony klocek, to poda, albo mówi: taki jak po, pipi,tinki, lala- czyli po kolorach teletubisiów, ale sam nazwać umie zielony i czerwony- oczywiście z przejścia dla pieszych:)kształty podstawowe, ale jak zapytam o romb czy owal to tez pokaże prawidłowo, włącza wszystko co popadnie, przy komputerze siedzi sporadycznie ze mną i oglądamy stronę minimini- na topie są piosenki z braci koala, grać to jeszcze długo nie będzie, co to to nie:)
rysuje tzw. mazy, dobrze układa puzzle tyle, ze samo wkładanie jeszcze mu nie idzie, ostatnio zaczął mi skakać ze wszystkiego. wchodzi na fotel, kanapę, wszelkie murki, co przyprawia mnie o zawał. sam je, rozbiera się, zakłada spodnie, buty, czapkę i tylko został nam nocnik:))
pozdrawiamy

Hej z nocnikiem spokojnie, jedne dzieci w wieku 9 mcy już potrafią inne nawet w wieku 3 lat chodzą w pieluchach!:szok:ale tego nie życzę nikomu:eek::laugh2:ale jak tak czytam:szok: ale zdolniochy te wszystkie dzieciaczki! Gdzieś kiedyś przeczytałam że dopiero 3 latki uczą się kolorów a tu proszę..jednak i 2 latki są spostrzegawcze i mądre.moja też się sama rozbiera, z ubieraniem gorzej:-D:laugh2: muszę ją gonić po całym domu bo tego nie lubi:eek::laugh2::laugh2:

Witajcie!!!!!Moja Nadia skonczyla wlasnie 2 latka.umie liczyc do 15-stu,zna caly alfabet,rozroznia kolory,zna cyfry i litery,pare wierszykow typu..na stoliczku stalo mleczko...,mamo mamo cos ci dam....!zna rozne piosenki i przyspiewki.Pewnie jest to powiazane z tym,iz szybko zaczela mowic(niespelna rok)teraz rozmawia juz pelnymi zdaniami.Jesli chodzi o nauke,to pisze szczeze,ze nie przywiazuje wiekszej uwagi do tego by moje dziecko uczylo sie na przymus czytania czy pisania...Poprostu z mezem zakupilismy jej pare plyt z kolekcji .MADRY MALUCH!JEST TAM ALFABET,LICZBY,CYFRY,KOLORY A NAWET ANGIELSKI DLA DZIECI OD 3 MSC:-)mala ma te plyty od roku i jeszcze jej sie nie znudzily,zapamietuje wszystko doskonale i za kazdym razem ma swietna zabawe!a ja nie musze jej forsowac:-)zostaje nam czas na zabawe i czytanie ksiazek ktore uwielbia,nie polozy sie spac bez przeczytania bynajmniej 4 ksiazeczek:-)!!!!!pozdrawiam wszystkie mamausie i tatusiow!

No to masz agentke!
Nasz Benji mowi bardzo duzo ale sepleni,pociesznie.Mowi praktycznie wszystko,oczywiscie przekreca rodzaje itp.,liczy do 10ciu po polsku,potem pare razy mowi"tadananascie" i dwadziescia.Po angielsku do dwunastu.Zna bardzo duzo pojedynczych liter np.A,E,G,I,X. Przeliteruje swoje imie.Zna 8 kolorow.
Zna okolo 10 piosene ze slowami(ktore czasem przekreca) i ciagle je spiewa np,"Jak aniola glos".,Tanczy swietnie.Cwaniak jak mowi do mnie mamusiu-mam mowic po polsku,jak mummy-po angielsku(zna wiele angielskich slow,ktore przeplata z polskimi np."mamusiu Baus (benus) happy w domu nie w przedszkolu happy.".A co do nocnika to bez problemu sam leci i robi siku,ale z kupka jeszcze mamy problem.A z ksiazek do czytania uwielbia:Franklina i Kubusia Puchatka.
Pozdrowionka

Morrwa-to na prawdę dużo jak na ten wiek:szok::szok::szok:
Kubuś ma 2,5 roku-mówi bardzo duzo ładnie i nie po swojemu-można już z nim normalnie"pogadać":-D:-D:-D:-D
liczy do 10,
rozróznia literki ABC
zna kolory
zna kształty
zna na pamięć po dwukrotnym przeczytaniu "na straganie"Jana Brzechwy:szok:
pamięć ma niesamowitą:-)
potrzeby załatwia do kibelka:-)
sam sie rozbiera
sam je
śpiewa, tańczy, recytuje:-D:-D:-D:-D
Rysuje-głównie auta i kółka:baffled:
zna swoje imię, nazwisko, miasto i ulice na której mieszka
to chyba tyle....

Witam,
moja córeczka nie ma jeszcze 2 latek ale niebawem :) za 2 mc :) Potrafi mówić penymi zdaniami, zna wszystkie literki, liczy, zna kolory,potrafi sama powiedziec kilka wierszyków, spiewa piosenki, zna troche slów po angielsku uzywa je nawet na przemian z polskimi :) sama sie ubiera i rozbiera, zaklada sama buty.Robi na nocniczek, jest juz bez pampersa od gwiazdki tylko na spacer lub na noc zakladam jej.Koloruje bardzo dokadnie rysuje buzki, zna ksztalty.Bardzo duzo czasu spedzamy bawiac sie i uwielbia ksiazki mozna jej czytac na okraglo, zapamietuje nawet wiele z nich i pozniej je powtarza. Lubi tez jak jej sie opowiada bajki i sama je pozniej opowiada prawie bez blednie :) Ma starsza troche siostrzeczke ktora tez w jej wieku tak wiele umiala , a teraz starsza sama pisze a malutka ja we wszystkim nasladuje:)
Jest to cudowne moc patrzac jak dzieciaczki sie rozwijaja.
Wiem ze czas jaki spoedzam z nimi jest bezcenny:)
Pozdrawiam Wszystkich !

reklama
Witam,
moja córeczka nie ma jeszcze 2 latek ale niebawem :) za 2 mc :) Potrafi mówić penymi zdaniami, zna wszystkie literki, liczy, zna kolory,potrafi sama powiedziec kilka wierszyków, spiewa piosenki, zna troche slów po angielsku uzywa je nawet na przemian z polskimi :) sama sie ubiera i rozbiera, zaklada sama buty.Robi na nocniczek, jest juz bez pampersa od gwiazdki tylko na spacer lub na noc zakladam jej.Koloruje bardzo dokadnie rysuje buzki, zna ksztalty.Bardzo duzo czasu spedzamy bawiac sie i uwielbia ksiazki mozna jej czytac na okraglo, zapamietuje nawet wiele z nich i pozniej je powtarza. Lubi tez jak jej sie opowiada bajki i sama je pozniej opowiada prawie bez blednie :) Ma starsza troche siostrzeczke ktora tez w jej wieku tak wiele umiala , a teraz starsza sama pisze a malutka ja we wszystkim nasladuje:)
Jest to cudowne moc patrzac jak dzieciaczki sie rozwijaja.
Wiem ze czas jaki spoedzam z nimi jest bezcenny:)
Pozdrawiam Wszystkich !
Eh.. ktoś tu chyba nieco podkoloryzował tą opowieść..:sorry2:

Do góry