reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

co nas niepokoi - wstrętne choróbska, lęk separacyjny i in.

"Puls, tętno to cykliczne rozciąganie i kurczenie się ścian naczyń krwionośnych spowodowane przepływem krwi (w rytmie akcji serca).
Przymierzeniu tetna ważna jest zarówno częstotliwośc jak i rytm(miarowość) pulsu.
Wiek Norma częstotliwości w spoczynku
Noworodki (w tym wcześniaki) 130-140/min
Oseski(do roku) 120-140/min
Dzieci do 5 lat 100-120/min
Dzieci w wieku szkolnym 90-100/min
Młodzież 70-90/min
Dorośli 65-75/min
Ludzie starsi ok.60/min"

P.S istnieje syndrom białęgo fartucha, sama na niego cierpie chociaz go nosze, a jaka temperatura bala w gabinecie? czy dziecko bylo ubrane? wszystko sie liczy, nie szukaj dziecku na sile chorób,
życze zdrówka.
AgaW.

Ostatnia edycja:
reklama
dziękuje Wam bardzo...tylko jak jeden lekarz mówi mi że norma w spoczynku jest 100-110 a drugi ze do 140 to jest różnica....ehhhh

moze to jest tak jak np. z tym czy noworodka budzic na karmienie - jedni powiedza, ze tak, inni nie. a wybrac musisz ty. czy np. z siusiakami chlopcow- jedni zalecaja sciagac a inni nie. dlatego jeden ci mowi tak, a drugi inaczej. ja bym dla spokoju szla do lekarza po skierowanie, bo po co sie denerwowac.

Ostatnia edycja:
to ja kurde taka madra jestem i pochrzanilam tetno i cisnienie:zawstydzona/y::sorry::-D. zebym jeszcze wiedziala jak mam to sprawdzic i jaka jednostke czasu wybrac? minute chyba co?pamietam cos z wf w podstawowce, ze kazali badac:tak:

Mi się też wydaje to normalne - w życiu płodowym norma to 140, a z artykułu Szerlock wynika, że nawet więcej może być podczas wysiłku.

1. W ogóle sie nie martw, jeśli tętno to jedyny niepokojący objaw (nie ma sinienia np paznokietków, oddycha normalnie, zachowuje się normalnie)
2. Idź do lekarza i zaufaj jego opinii
3. Jeśli nadal sie bardzo niepokoisz fundnij se wizytę u kardiologa - on oceni nie tylko częstośc ale może zobaczyć czy tętno jest prawdłowe - są inne kryteria oceny też. Ja tam rozumiem że lekarze nie chcą dawać skierowań jeśli uważają, że nie ma do tego podstaw tak naprawdę - a na płatną wizytę można pójść zawsze.

Powiem Ci szczerze, że ja normalnie mam tętno 90, a wystarczy byle co i mam już 120 - po prostu jakoś tak mam i już, nic mi nie jest. A im mniejsze "zwierzątko" tym szybciej bije serduszko - słyszałaś kiedyś jak szybko bije serduszko kotka albo chomiczka małego? :-)

Obserwuj czy nie ma innych objawów - ale gwarantuję Ci, że chociaż nigdy nei mierzyłam moje dzieci NA PEWNO mają szybsze tętno niż ja - to słychać jak pukają te ich serduszka szybciutko...

Weź pod uwagę że podczas snu prędkośc uderzeń serca spada, a podczas czuwania wzrasta - podczas wysiłku może być naprawdę duża, a podczas stresu (np u lekarza) również!!! I to mocno, jeśli dziecko np się boi, albo jest nowa sytuacja - wydziela się adrenalinka i od razu puka szybciej.

Pozdrawiam!

Agnieszka

Jeśli chodzi o te normy, to są normy W SPOCZYNKU. Czyli u maluszka podczas snu właśnie... Podczas czuwania jest wyższe i właściwie to powinnaś się niepokoić gdyby tak nie było :-) Serce reaguje na zwiększony wysiłek i musi przetoczyć więcej krwi - do mózgu, do mięśni - naprawdę nie przejmowałabym się tym pulsem CHYBA ŻE są inne niepokojące objawy, a puls jest jakiś porwany, nitkowaty, nierównomierny...

Ja sprawdzałam wczoraj mojemu podczas snu, to mu dość wolno serduszko biło, praktycznie tak jak mnie, nie liczyłam, ale było na pewno sporo poniżej 100/min

reklama
jest normalne dziecko tez sie zachowuje normalnie nie ma żadnych innych objawów tylko przypadkowo ostatnio zmierzyłam jej to tętno......

no i od kilku dni sprawdzam to jest tak od 115 do 130 podczas snu

jak spi najczęsciej ma 120..w dzien nie bardzo daje sobie zmierzyc

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry