reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

"Co na co"

Boże te kolki są straszne, nasz ma od jakiegos 10 dnia życia :((( biedna jest, tak się pręży i kupki ani bąka nawet nie może zrobic :(((( mam już dwa leki,espumisan i infakol, espumisan nic nie pomogl, a infakol czasem pomaga czasem nie...juz nie wiem co robić, może wy wiecie czy kupować jeszcze co innego ( Bobotic,Sab-Simplex,BioGaia) czy te leki maja ten sam sklad i nie warto kupowac kolejnego???prosze pomóżcie :(

reklama
To jeszcze napiszę, że podobno Espumisan jest dla starszych dzieci, dlatego mamy Esputicon, który można podawać od 1 tygodnia i jest tańszym zastępnikiem Nutramigenu.
Nutramigen to Jest to hydrolizat białka z dodatkiem trzech aminokwasów i trójglicerydów o średniej długości łańcucha. Poza tym w skład odżywki wchodzą: polimery glukozy z syropu kukurydzy i skrobi kukurydzianej, witaminy i składniki mineralne. Mieszanka nie zawiera galaktozy, laktozy i sacharozy. Preparat stosowany jest u dzieci i niemowląt w przypadku konieczności stosowania diety eliminacyjnej. Nigdy nie stosuj mieszanki bez porozumienia z lekarzem.
Jest to preparat mlekozastepczy, a nie lek na kolkę, stosowany u dzieci z alergia na białka mleka krowiego lub nietolerancję laktozy. Ani Espumisan, ani Esputicon nie zastąpią Nutramigenu.
Znów sie powymądrzałam

kasiulka moja dostała kolek w 9 dniu i załamana zaczęłam jak najszybciej stosować sab simplex - jest poprawa ogromna, bąki lecą już jak szalone, mała się nie pręży, nie płacze całymi nocami jak to było w weekend. Przed każdym posiłkiem 10 kropli mieszam z własnym mlekiem na łyżeczce. Naprawdę działa.

Nam na kolki (przy starszej córci) pomagała woda koperkowa:

GRIPE WATER - WODA KOPERKOWA 150 ML - Cena: 11.60 zł - Apteka Internetowa Cefarm24.pl - Leki, suplementy i kosmetyki w jednym miejscu

I tak jak pisze Buziaczek ja piłam herbatki z koperkiem , kminkiem itp. Sa takie specjalne mieszanki w aptekach albo sklepach zielarskich. Przy regularnym piciu kolki wyraźnie złagodniały.

Ale chce Wam o jeszcze czyms napisac. Naszej małej Marysi w 5 dobie zaczeły ropiec oczka. Przemywałam sola fizjologiczną, potem naparem z herbaty i ziela świtlika. Nic nie pomagało. Poszłam w koncu do lekarza. Dostalismy antybiotyk w kropelkach, oczywiscie bez zadnego posiewu itp. Antybiotyk pomagał 3 dni a potem zaczeło sie od nowa. Antybiotyk po 5 dniach odstawiłam...Juz miałam zamiar pójsc z mała do okulisty bo oczy były straszne, gdyt wyczytałam w necie, zeby przemywac swoim mlekiem. Zpoczatku popukałam sie po czole- no bo same powiedzcie-mleko do oczu?:eek: Ale, ze byłam zdesperowana to spróbowałam i ...dziewczyny po 4 przemywaniach po ropie ani sladu!!!!!!!:-D:-D:-D:-D:-D Mam jakis cudowny pokarm:-D

Takze polecam mleczko mamy na ropiejace oczka, ranki, otarcia itp. Podobno mozna go uzywavc zamiast toniku:-D cera podobno cud miód:-D

Buziak!

Dmuchawiec nam tez ropieje oczko,zwłaszcza lewe,ponoc to moga byc zapochane kanaliki łzowe,na razie przemywamy sola fizjologiczna a w czwartek idziemy do pediatry to zobaczymy co dalej.

dzięki dziewczyny, wypróbuje, a bylismy u pediatry, mam dawac małej Dicoflor 30...zobaczymy czy pomoże. Oprócz tego mamy jeszcze skonsultować się z neurologiem bo jest podejrzenie o wzmożone napięcie mięśniowe i asymetrie ułożeniową czy jakoś tak...czy któraś z was o tym słyszała??????

kasiulka ... asymetria mija ok 2-3go m-ca. Twój Bobas widocznie lubi bardziej jedną stronę ... powinnaś stymulować dziecko do aktywności w przeciwna stronę ... pilnuj tego w codziennych sytuacjach ... karmienie, spanie, kąpanie. Musiałabyś zabrać Małą do rehabilitanta, on pokarze jakie ćwiczenia stosować w domu i będzie dobrze :tak:

Dmuchawiec nam tez ropieje oczko,zwłaszcza lewe,ponoc to moga byc zapochane kanaliki łzowe,na razie przemywamy sola fizjologiczna a w czwartek idziemy do pediatry to zobaczymy co dalej.

Pamietam jak Wiktorkowi ropiało uczko i było podejrzenie zatkanych kanalików - okulista dał kropelki i nastraszył nas zabiegiem przetykania kanalików. Bałam się jak diabli i niepotrzebnie, bo wszystko samo przeszło ;) Więc spokojnie dziewczyny, przemywać oczka i tyle.

reklama
Do góry