reklama
Zani2407
Fanka BB :)
Moj Syn chodził na lekcje jazdy konnej cały rok z klasą, był bardzo zadowolony, niestety po przeprowadzce nie było już możliwości, jedyny "minus" to po lekcjach straaaasznie śmierdzial, nawet włosy. Z reszta teraz jak gdzieś jesteśmy a niedaleko szedł koń to on sam czuje ten specyficzny zapach koni i mowi, ze pachnie jakby kon szedl, nie wszystkim to pasuje. Często wspomina, że mu się podobało więc myślę żeby poszukać coś w pobliżu.
A zapomniałam dodać był wtedy w wieku właśnie 7 lat dokładnieZastanawiam się czy nie zapisać by córki na jazdę konną. Zwierzęta uwielbia więc myślę że fajny pomysł. Co sądzicie? Za wcześnie? Czy zbyt niebezpieczne?
Kinga91
Z tego co pamiętam (pracowałam 4 lata w ośrodku hipoterapii) kolega fizjoterapeuta mówił że nie zaleca samodzielnej jazdy konnej poniżej 8 roku życia. Oprowadzanki, ewentualnie troche kłusa na lonży ale bez galopów bo to za duże obciążenie dla kośćca
Kinga91
Jeszcze dodam że jak już zapiszesz młodą to zwróć uwagę czy w szkółce mają jakieś małe konie lub kucyki. Niestety często dzieciaki, nawet widywałam takie po 4 latka! wsadzane są na wysokie konie, gdzie noga nie sięga nawet poza siodło. Dzieciaki takie tracą często równowagę i nie są w stanie zgrać się z krokiem dużego konia. Większość szkółek niestety nie zwraca na to uwagi i przyjmuje wszystkich jak leci bo liczy się tylko kasa
Ja osobiście jestem instruktorem jazdy konnej mamy swoje konie. Mam dwóch synów 6lat ka i roczniaka. Starszy śmiga juz sam na swoim kucu świetna sprawa bardzo pozytywnie wpływa na rozwój dziecka bo jednak zwierze nie zawsze chce współpracować a my się tego właśnie uczymy. Polecam z całego serca ❤