reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co już umiem...czyli postępy rozwojowe i zachowanie Naszych Maluszków ;-)

Moja przemieszcza się po całym pokoju, jak ją położę na podłodze..turla się, odbija się jakoś nóżką, żeby zmienić kierunek, dupkę już do góry i kombinuje, jak się odbić kolankami - normalnie masakra!!!Najbardziej ciągnie ją do fotela i tam łapie się łapkami za górną deseczkę:szok:

reklama
U nas Alan wybrał sobie tylko jeden bok do przekrecania (lewy) na prawy nie chce:-(Czy sa grudniaczki które maja podobny problem?
-jak płacze wydaje słowo "Nieeee":-Dwidac ze jeszcze nie jest swiadomy ale smiesznie to wyglada.
- łapie sie za stópki i bierze do buzi.

Mam jeszcze 2 pytanka odnosnie rozwoju małego

- Czy wasze dzici czesto podnosza głowki jak leza?
- jak trzymacie na raczkach maluch to buja im sie jeszcze głowka?

U nas Maciulek potrafi już:
złapać się za stopy leżąc i siedząc i je gryźć
siedzieć podpierając się rękoma przed sobą
przemieszczać ruszając tyłeczkiem i odpychając nóżką (tak jak Martulka maxwell)
protestować zmianą wyrazu twarzy lub wymuszanym płaczem na słowanie wolno
trzymać sam butelkę wyciągać i wkładać do buzi przechylać i pić
ostatnio ulubione rzucanie zabawek na podłogę i obserwowanie jak spadają i leżą na podłodze

Phelania mój Maciuś to dosyć często podnosi główkę jak leży. Mojemu główka się już od dłuższego czasu nie buja w ogóle jest sztywny i twardo się trzyma.

Kacperek dojrzał, że ma nogi, ciągle je ciągnie, gryzie. Nauczył się pluć z odgłosami i cmokać do znanych twarzy

- uderzanie o stół i o wszystko inne u nas też jest na topie i dominuje prawa rączka, może to oznacza, że będzie praworęczny.
- pojawiły się nowe sylaby "bu, brrr, ba, be, bep, bim, um, em, ne, nej, ma, me, pu, pum" itp (szczególnie "ma" mnie cieszy) :) w ogóle Kuba to jest mega gaduła, rzadko kiedy jesy cicho, ciągle coś gada po swojemu.
- zaczyna siadać z półleżenia tak, jak Maciuś Żabci, tzn pochyla się bardzo do przodu, ale jeszcze nie odkrył, że może się podeprzeć rączkami i trzeba go podtrzymywać.
- odkrył, że jak pomarudzi tak charakterystycznie "me me", to mama do niego przyjdzie ;)
- kręci się wokół własnej osi
- przemieszcza się na plecach po całej powierzchni, na której leży (nie mam pojęcia jak)
- ssie dolną wargę (nie wiem, czy to upodobanie, czy umiejętność) ;)

Kala też ssie dolną wargę xD
I też na plecach potrafi przemierzyć całe nasze łoże małżeńskie ;p
Dużo mówi po swojemu i piszczy. Potrafi też wołać, jak się jej nie podoba, że poszłam za daleko.

Co mnie martwi, to to, że do siedzenia się rwie, a nie potrafi przekręcić się z brzucha na plecki. Potrafi z plecków na bok i prawie na brzuch (zawadza Jej ręka i się złości).

Oskar dużo gaworzy, Potrafi zwiedzić całe łóżko, przekręca się z plecków na brzuszek.
Potrafi "warczeniem" i napinaniem się zaprotestować swoje niezadowolenie.
Od tygodnia przesypia 8-10 h bez pobudki.
Odkrył, że prócz rączek ma jeszcze dwie dodatkowe kończyny, łapie nóżki i próbuje je wkładać do buzi co mu jeszcze niespecjalnie wychodzi ;).

Z nowości:
łapie się za stópki i ciągnie do buzi (jeszcze kawałeczek brakuje)
gaworzy - baba, abu, bebe, papa, gege, bubu
i uwaga... robi kupę na sedes :-D w pieluszkę było jej ostatnio trudno bo robi teraz dość zwarte kupy i pieluszka tak jakby je blokowała więc spróbowałyśmy raz z mamą jak tylko zaczęła stękać szybko rozebrać dupkę i wysadzić nad sedesem i pięknie zrobiła kupkę i się śmiała - trzeba teraz kupić nocnik bo Emilce bardzo fajnie tak robi się kupka
oto dowód:
IMAG0156.jpg

reklama
Do góry