reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co już umiem...czyli postępy rozwojowe i zachowanie Naszych Maluszków ;-)

Moje małe Koko:
-potrafi chodzić bez wywrotek, ale to już od dawna
- biega między zabawkami, ładnie omija przeszkody
-potrafi naśladować pieska(łał, łał), jadący samochód (brrrrr)
- pokazuje jaka duża urośnie
- jak wycieli u nas drzewo i zapytam jej jak drzewko zrobiło bam, to wyciąga rękę do góry i woła baaam
-mama, tata, baba i dziadzia są na porządku dziennym
-na mojego starszego brata mówi titi (brat ma ksywę tita)
- jak widzi, że siedze przed kompem, to biegnie i woła kaka kaka tzn chce zeby puścić kaczuszki z mini mini
- je sama kaszkę, pokrojoną parówkę, jabłuszko, banana
-układa wieże z klocków
-bije sobie brawo jak zrobi cos sama
-zapytana gdzie sa ptaszki, biegnie do okna i pokazuje na karmnik
-mój tata jest kierowcą tira i jak pytam niunie co robi dziadzio, to mówi dziadzia brrrr
- ma taką swoją zmiotkę z szufelko typową dla dzieci i jak ja sprzatam, to ona ze mną swoim sprzętem
-uwielbia wkładać zabawki do pralki
-pokazuje gdzie robi kupkę i siku, wskazuje wtedy pampersa
- uwielbia mieszac w miskach, garnkach
itd

reklama
z najnowszych umiejętności, orócz chodzenia oczywiście:
- Kuba sygnalizuje, że chce siku (!!), oczywiście toczaca się matka rzadko kiedy zdąży go rozebrać i posadzić na kibelek, ale jestem mega zadowolona, Kubin podchodzi do drzwi łazienki i pokazuje paluszkiem, że chce wejść (ewentualnie stuka w deskę, jak drzwi łazienki są otwarte) i łapie się za pampka w kroku :) na kupę woła "e-e" albo "pa" lub "upa", więc rozróżniam, na co synek ma ochotę haha.
- jak puści bąka, to wciąga noskiem powietrze, krzywi się, śmieje i mówi "puuuuuu", co oznacza "fu" :) tak samo, jak zrobi kupę. Śmiechu przy tym mamy masę.
- bardzo ładnie pokazuje ile ma latek, jaki duży urośnie, gdzie jest oko, buzia, ucho i nosek.
- potrafi się wysmarkać nosek do chusteczki! bez chusteczki też, wtedy gluty są dosłownie wszędzie, ale przychodzi i pokazuje, żeby mu je powycierać.
- jak ma brudne rączki to przychodzi i pokazuje, że chce je umyć.
- sam myje sobie buzię, zabki i brzuszek, próbuje myć sam włoski, jak doriwe patyczka higienicznego, to wszystkim pluszakom czyści uszka.
- karmi nas łyżeczką, jak jakąś dorwie, sam woli jeść paluszkami. oczywiście karmi łyżeczką również wszelkie zabawki wydając przy tym rozkoszne odgłosy ;)
- pokazuje gdzie mamusia ma dzidzi, podnosi mi nawet przy tym koszulkę.

No to pora i na nas aby cos napisac:))Z mowy co potrafi Zuza mowic: mama, tata, dziadzia, baba,ciocia, Popek(Piotrek),Bapek(Bartek),malpa,lew, podciaga wszystkim koszulki i wola pepek, pokazuje tak fajnie rozklada raczki i mowi nie ma, pyta co to?, jak zrobi kupke wola mama fe, a jak pusci baczka to mowi prut prut ale najslodziej to mowi czapcia(czapka), jak chce jechac to podchodzi do A i wola tata brum brum a jak jej sie pyta gdzie chce jechac to mowi baby dziadzia, potrafi upomnac sie u prababci o to by jej dala kase i wola tak dlugo az jej prababcia nie da haha a jak dostanie 10 zl to odrazu daje mi a jak 50 lub wiecej to trzyma sama (materialistka mala haha), wola na buty bupy, pipa na pilke , dzieci, dzidzia,wola piciu, mniam mniam i jeszcze tak slodko cucy lub cycus jak chce cycusia:))czasami pozwalam jej jak mamy wiecej czasu samej jesc ladnei juz to jej wychodzi:))chodzimy i brykamy juz ladnieostatnio jak wychodzilismy od lekarza i jak ja mowilam dowidzenia to ona sma z siebie do niego papaladnie myje sama zabkipokazuje w ksiazeczkach kotki, pieski , zabki i kaczuszki(te zwierzatka bardzo lubi) na lodowke pokazuje ze tam jest lew (z danonka ), nasladuje ladnie kotka miau miau, pieska chal chal, myszke pi pi i malpeke tak smiesznie robijeszcze wola na Filipka niania a na Grzesia- esio i wola gangam zeby jej wlaczyc jak pytam gdzie ja boli to pokazuje na zabkijedynie co nie chce robic to siadac na nocnik wiec jej nie zmuszam:pP

reklama
Do góry