P
patu$ka
Gość
ja tez nie wyobrazam sobie nie szczepic dziecka... dlaczego tyle ludzi kiedys umieralo? bo nie bylo lekow i szczepionek... a osoby ktore sa nie szczepione nie choruja tylko dlatego ze inne osoby sie szczepia i nie ma takiej mozliwosci rozniesienia jakiegos wirusa.... moze te szczepionki nie sa do konca doskonale.. maja w sobie rtec... no ale wole to niz ogladac dziecko non stop w szpitalu... szczepienia po cos sa... od tego trzeba zaczac.
Szczepienia to kwestia dyskusji mi sie wydaje. Bo czy nas rodzice szczepili na cos dodatkowego?Nie i zdrowi jestesmy,fakt byly inne czasy. Ale i ja mam kolezanke ktora zaszczepila dziecko na wszystkie jakie mogla i stale po lekarzach biega a zas kuzynka dzieci szczepila tylk ona obowiazkowe bo na dodatkowe nie bylo ich stac,taka prawda ze one sa bardzo dorgie i dzieci zdrowe jak dzwon.
Ale te szczepionki na meningokoki i pneumokoki nie dziala na cale zycie tylko do pewnego wieku chyba...No ja musialabym sie gleboko zastanowic czy szczepic na dodatkowe jakies ale do tego jeszcze daleko,duzo moze sie zmienic.
I tak jest z nasza sluzba zdrowia,te szczepionki dodatkowe u nas sa platne jedna nawet siega do 600 zl a ile trzeba ich przyjac przeciez. A w krajach zachodnich sa refundowane.To jest chore! I to bardzo