reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciuszki, wozeczki i inne cuda dla naszych pociech

ja na razie piorę wszystko w jelpie, laktator zamówiłam tomme tippee - zobaczymy z czasem czy dobrego wyboru dokonałam. Teraz jestem na etapie zakupu kosmetyków i chyba zaopatrzę maleństwo w kosmetyki bubchena - podobno są dobre i pięknie pachną (nie wiem bo nie wąchałam).

reklama
Ja właśnie licytuję używany laktator Aventu (mam nadzieję że tym razem wygram :). Przy Bartku miałam pożyczony (Lakta- straszna męczarnia) ale i tak ratował mi życie. Nie inwestuję w nowy, bo chyba nie warto na te parę akcji przy nawale pokarmu. A można kupić za 1/3 ceny, prawie nie używany.
A kosmetyki Nivea- sprawdzone i bardzo dobre oprócz kremu na odparzenia bo ma gumową konsystencję i cięzko go rozsmarować.
Do pupki mamy Linomag-krem, a w razie awarii Sudocrem.

Dziewczyny ja ma wlasnie serie Nivea nutri sensitive (biale opakowanie). Kupilam plyn do kapieli z oliwka, balsam intensywnie nawilzajacy i oliwke, i teraz sie zastanawiam czzy nie za duzo tych kosmetykow? wiem ze w zsasadzie ich sklad jest identyczny wiec nie powinno to robic zadnej roznicy. Zastanawiam sie tez czy moge zamiennie stosowac oliwki i balsamu, u nas polozne bardziej polecaly balsam, twierdzac ze oliwka pozostawia jedynie tlusta warstwe z czym sie nawet zgadzam, bo sama wole balsamy i one rzeczywiscie bardziej nawilzaja moja skore niz oliwka. Olikwa nastomiast jest fajna do masazykow Malenstwa, o czym tez mowily polozne. Jak myslicie zdecydowac sie tylko na jedno, czy raz to a raz to ?

Andziaa jeśli masz płyn do kąpania z oliwką, to po co oliwka czy balsam??? Chyba samo kąpanie w płynie powinno wystarczyć.

Nie raczej samo wykapanie jedynie w plynie nie wystarczy. Co innego jak plyn jest na bazie cieklej parafiny, wowczas mozna sobie darowac wszelkie smarowidla po..

ja bym juz sobie darowala smarowanie, co za duzo to nie zdrowo
nie bez powodu plyn do kapieli ma oliwke
no chyba ze to taki bajer nikomu niepotrzebny
a tak na marginesie
trzeba pamietac ze w kazdej szkole rodzenia "kazdy swoj ogonek chwali"
zwykle oddzialy niemowlece i szkoly rodzenia sa sponsorowane przez jakies firmy
polozne zobligowane sa do wychwalania danych produktow bo dzieki temu napedza sie reklama i firma owa daje kosmetyki/ pileluchy/ podklady/ mleka
w jednej szkole rodzenia beda zachwalac podklady bella, mleko nan, kosmetyki nivea
w innym podkladow nie beda zachwalac, mleko najlepsze to bebiko, a kosmetyki ziaji
tam gdzie zachwalaja nivee mowia ze najgorsze jest jonson bo daje wysypke
tam gdzie zachwalaja jonsona mowia ze nivea daje wysypke :baffled:
jajlepiej by bylo zdaniem niektorych kupic najlepiej wszystko od mydla po szampon, tylko po co? to sa przeciez malenstwa
pory sie zatykaja od nadmiaru tych wszystkic mazidel...
rozumiem ze czasem jest potrzeba bo sloneczko, bo skorka wyschla ale taka codzienna nadpielegnacja chyba jest zbedna...
po co dziecko przyzwyczajac do czegos nienaturalnego? skora sama tez powinna proukowac ochrone i natluszczenie...
dobra, znow sie rozgadalam
w kazdym razie chodzi mi o to zeby nie przesadzac, ale i tak kazda zrobi to co jej w sercu gra i napewno bedzie dobrze ;-)
najlepiej bedziecie wiedziec c dla dziecia dobre a co zle jaksame poprobujecie :tak:

Andziaa to po co ten płyn ma oliwkę, ona już sama w sobie natłuszcza podczas kąpieli. Mi przy Olce lekarz w ogóle mówił żeby nie używać oliwki, ani balsamu, a myłam tylko w czystej wodzie z mydłem. Poza tym środki typu Oilatum, Balneum które nie mają mydła, też mają coś co natłuszcza skórę malucha i wtedy nic innego nie jest potrzebne. Wydaje mi się że płyn z oliwką i jeszcze raz oliwka potem to trochę za dużo.Ale zrobisz jak uważasz.

Roni-zgadzam sie z toba w 100%... im mniej tym lepiej dla malenstwa... ja kupilam plyn do mycia i balsam Huggies,ale na poczatku nie bede go wcale uzywac tylko wode... Johnson uczula najczesciej,a mnie uczulaja niektore produkty Nivea wiec tez nie bede ryzykowac ich kupna... u nas sa tez produkty Mustella - bardzo ladnie pachna i sa bardzo delikatne,ale kosztuja majatek...

Anecia,ja tez mam zamiar kupic laktator TT,bo tez juz buteleczki takie mam.Na poczatku sie w sumie zastanawialam czy jest to az tak niezbedne,ale w sumie chyba jednak kupie.
Co do pielegnacji i kapieli to ja dalej sie motam:baffled: Widzialam tu taki niefirmowy plyn dla niemowlakow do mycia calego cialka oraz glowki i chyba taki kupie.Z reszta znajoma tez mi go polecala,no i jest bezzapachowy,a na poczatek to chyba lepiej,przynajmniej tak wyczytalam,bo im mniej chemii tym lepiej.A po kapieli bede smarowac oliwka z tej samej serii.Na pupe mam alantan,ale nie wiem kiedy mam stosowac puder ,a kiedy krem.Mam jeszcze Penaten i Linomag,ale ten to raczej do sutkow.

reklama
moja znajoma polecila mi najzwyklejsza oliwe z oliwek do smarowania ciala niemowlaka... nic bardziej zdrowego i naturalnego :-)

Do góry