reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciuszki i rzeczy dla dzidziusia

WYPRAWKA DLA DZIDZIUSIA

- 5 bawełnianych śpioszków, najlepiej na zatrzaski w kroku, co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie;
- 5 koszulek bawełnianych lub body;
- 5 bawełnianych kaftaników;
- 4 pajacyki;
- 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane;
- 2 sweterki, spodenki;
- Czapeczka na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku;
- 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli;
- Rękawiczki bawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom;
- Kombinezon zimowy, jednoczęściowy.

- 2 ręczniki kąpielowe z kapturem;
- Wanienka do kąpieli;
- Myjka;
- Bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci;
- Szczotka do włosów z miękkiego włosia;
- Termometr do wody
- Mydełko dziecięce;
- Oliwka dla niemowląt;
- Sterylne gaziki;
- Spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1);
- Sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska;
- Waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu;
- Aspirator do noska z filierkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa.

- Butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie, traktuj to, jako rezerwę na wypadek gdyby były problemy z laktacją;
- Podgrzewacz do pokarmu;
- Sterylizator do butelek;
- Zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków;
- Termoopakowanie.

- Wózek;
- Folia przeciwdeszczowa do wózka;
- Również moskitiera przeciwko owadom;
- Fotelik samochodowy adekwatny z wiekiem i wagą dziecka;
- Proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha.

przydatne, ale nie niezbędne:
- Śpiworek, który zapobiega odkrywaniu, dzięki czemu dziecku w trakcie spania jest cieplutko;
- Podkłady do przewijania wielorazowe lub jednorazowe. To szalenie przydatne akcesoria w trakcie wszelkich wyjść, gdzie nie ma przewijaka, możesz wówczas przewijać swoje dziecko bez obawy, że zniszczycie czyjąś kanapę;
- Jeżeli karmisz malucha mlekiem modyfikowanym to polecam pudełko na pokarm, w który mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku. Dzięki temu nie zabierasz całej puszki mleka tylko mały pojemniczek;
- Termometr do pomiaru temperatury ciała. Przy niemowlaku najlepiej
zainwestować i zakupić termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole. Będziesz bardzo zadowolona z tego wynalazku;
- Mini butelka ze smoczkiem lub specjalna łyżeczka do podawania lekarstw;
- Niania elektroniczna, przydatna szczególnie, gdy dziecko śpi w innym pokoju niż spisz Ty, również wtedy, gdy dom jest duży lub posiadasz ogródek, w którym dziecko może spać chronione przez elektryczną, zmyślną „nianię”;
- Poduszka do karmienia piersią, bardzo wygodna, gdy karmisz niemowlę;
- Monitor oddechu, który poprzez czujniki umieszczone pod materacem łóżeczka kontroluje oddech dziecka. Niebezpieczny 20 sekundowy bezdech sygnalizuje alarmem dźwiękowym.Proszek do prania ubranek dziecięcych

reklama
Fajnie sobie przypomnieć, co potrzebne :tak: Chociaż ja nie kupowałam spirytusu, tylko są takie gotowe gaziki nasączone już spirytusem, osobno pakowane i wygodne, chyba Leko się nazywają. Zestawu szczotek nigdy nie używałam, tak samo jak sterylizatora. Smoczki i butelki po prostu gotowałam. Z resztą, długo karmiłam piersią, więc nie używałam ich aż tak często, tylko do przepajania, w razie potrzeby :tak:

Te waciki Leko u mnie się nie sprawdziły... po tygodniu w domu mąż szybko kupował spirytus, bo pępuś niestety śmierdział mimo, że Młody był kąpany codziennie a pępek przemywany przy każdej zmianie pieluszki... po dwóch przemyciach spirytusem problem zniknął :)

Ciril dzieki za liste.To bedzie moje pierwsze dziecko i nie mam wogole pojecia co bedzie mi potrzebne wiec taka lista to dla mnie super sprawa.
Gadalam na ten temat z siostra i pytalam sie czy naprawde potrzebne sa kaftaniki, bo mi sie one wogole nie podobaja i nie wydaja sie takie niezbedne i mi powiedziala ze ona wogole nie uzywala wiec chyba tez sobie podaruje ich zakup i kupie wiecej bodziakow.
Ale narazie jeszcze nic nie kupuje. Pewnie zaczne kupowac gdzies pod koniec sierpnia i we wrzesniu zeby nie zostawiac sobie wszystkiego na koniec bo to jednak spore wydatki na poczatek.
Chociaz juz wiem ze bedziemy miec coreczke wiec pewnie nie bede sie mogla powstrzyma i kupie wkrotce cos rozowego hihi.

Ja to mam szczęście bo mam wszystko. Trzy siostry mojego męża mają 2 tetnie dzieci i mam rzeczy i na chłopczyka i na dziewczynkę, do dyspozycji 3 wózki łóżeczka wanienki przewijaki dosłownie wszystko, mogę sobie wybrać. Jedynie kosmetyki i pampersy mi zostały do zakupienia, ale już wiem że kosmetyki chce z musteli bo śliczny zapach mają :)

Ja mam po Wiktorze wsio... oprócz wózka, bo młody wykończył wózek swoim ciężarem...

Dodatkowo muszę dokupić łóżeczko turystyczne, i takie tam produkty higieniczne typu:szczotki, nożyczki, pilniczki.... butelki, podgrzewacz (bo się spalił), termometr bezdotykowy i ninianię elektroniczną - ok. 2000 tys zł....

Do tego wykończenie góry i pokój Młodego - ok. 5000 tys. zł...

a butelki z dwie muszę kupić ( bo nie pamiętam co zrobiłam z butelkami po Adasiu :zawstydzona/y: ) , smoczek ( aczkolwiek Adaś nie chciał,więc może rodzeństwo też pogardzi ) , przewijak , laktator , termometr bezdotykowy ( przydałby się się nie mam ciśnienia jakiegoś na niego. Jak z Adamem dałam radę bez to teraz też dam ),pieluchy tetrowe, nożyczki oraz pieluchy wielorazowe i kosmetyki a także kupię z dwie butelki mleka Mleko Nan Pro HA 1, p

Ojoj Ciril, to masz wydatki :shocked2:Ale u mnie nie też nie lepiej, bo ja po małej wszystko pooddawałam i muszę zaczynać od początku, czyli wózek,łóżeczko, fotelik i cała reszta. Mam zamiar kupić używane, bo nowe mają koszmarne ceny, poza tym nie widzę takiej potrzeby. Nowe to oczywiście pościel itp. rzeczy. Liczę też na koleżankę, która ma 2 letnią córcię :tak:

reklama
Lista długa, ale przynajmniej kilku z tych rzeczy kupować nie będę, bo są zbędne, niestety po Mayi nic nie zostawilam;) bo wtedy nie myślałam ze zdecyduje sie na wiecej;);)

Do góry