reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciuszki i rzeczy dla dzidziusia

A ja już dostałam 6 wielkich reklamówek ciuszków dla dziewczynki. Do tego nosidełko i fotelik do auta (razem z bujaczkiem) :tak: Ale gdyby się jednak okazało,że będzie chłopiec, to chętnie was obdarzę tymi ubrankami :-)

reklama
Laski ale Wam fajnie :-p
Ja się wybieram do tesco tam ponoć fajne ubranka, może uda mi się mojego namówić
na zakup :sorry:

Fiolka. W Tesco mają bawełniane dobrej jakości śpiochy i bodziaki. Ja dla mojego starszaka tylko tam kupowałam. Nie rozciągają się, nie spierają, mają trwałe zapięcia. Teraz też planuję tam kupować.
Wczoraj wyczaiłam śpiworek w swoich rzeczach do wystawienia i już go nie oddam. W prawdzie jest różowy ale mi to nie przeszkadza nawet jak będzie chłopczyk. Mam sporo ubranek dla niemowlaczków do wystawienia, ale się dopiero do tego przybieram.

Ubranka:
- 5 bawełnianychśpioszków, najlepiej na zatrzaski w kroku (2 pary w roz. 56/ 3 na 62)
- 5 body; z długim i krótkim rękawem ( rozm. 0-3 miesięcy)
- 5 bawełnianychkaftaników, koszulek;
- 4 pajacyki; do spania (dwie sztuki na 56, a reszta na 62)
- 2 pary skarpetekbawełnianych lub buciki bawełniane;
- 2 sweterki,spodenki;
- czapeczki - ze dwiecienkie i ze dwie grube na dwór
- 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli;
- Rękawiczkibawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom;
- Kombinezon zimowy,jednoczęściowy- najlepiej jakby rozpinał się do samego dołu, bo wtedy łatwiejdzidzię zapakować

Do kąpieli :
- wanienka - są z bajerami i podkładkami, ale ja miałamzwykłą i dawaliśmy radę
- do kąpieli ja używałam z Jonhsona takiego płynu w białejbutelce z pompką, a dwa razy w tygodniu Oliatum
- 2 ręczniki kąpielowe z kapturem;
- Szczotka do włosów z miękkiego włosia;
- Termometr do wody
- Mydełko dziecięce;
- Oliwka dlaniemowląt;

Higiena:
- kilka pieluch terowych - 15 szt. - przydają się dowycierania buźki czy podłożenia w kąpieli
- pieluchy - na początek polecam oryginalne pampersa - jednąpaczkę newborn, a potem już rozm. 2 - na początku pampers za sztukę niewychodzi drogo, bo jest ich w paczce więcej - od 3 chyba zaczęłam szukaćtańszych
- termometr - taki doucha, bo przyda się naprawdę na długo z gerathermm
- nożyczki dopazurków z z zaokrąglonymi końcami z babyono
- krem do pupy - polecam Bephanten, a na odparzenia Sudocrem
- Sterylne gaziki;
- Spirytus 70 %(wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się goprzegotowaną wodą w stosunku 2:1);
- Sól fizjologicznado przemywania oczu lub czyszczenia noska;
- Waciki zbezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu;
- Aspirator do noskaz filierkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa.
- Podkłady do przewijania wielorazowe lub jednorazowe. Toszalenie przydatne akcesoria w trakcie wszelkich wyjść, gdzie nie maprzewijaka, możesz wówczas przewijać swoje dziecko bez obawy, że zniszczycieczyjąś kanapę;
- Chusteczki nawilżane Na początek polecam zakup tychdroższych-lepszej firmy.Noworodki mają bardzo wrażliwą skórę.
- Patyczki do uszu
- Proszek do prania ubranek dziecięcych
- Smoczek 0-3 m + ewentualnie łancuszek do niego

Akcesoria:
- Podgrzewacz dopokarmu;
- Sterylizator dobutelek;
- Zestaw szczotek doczyszczenia butelek i smoczków;
- Termo opakowanie.
- Butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem omałym przepływie, traktuj to, jako rezerwę na wypadek gdyby były problemy zlaktacją;
- Mini butelka ze sm- Niania elektroniczna, przydatnaszczególnie, gdy dziecko śpi w innym pokoju niż spisz Ty, również wtedy, gdydom jest duży lub posiadasz ogródek, w którym dziecko może spać chronione przezelektryczną, zmyślną „nianię”;oczkiem lub specjalna łyżeczka do podawanialekarstw

- Wózek;
- Foliaprzeciwdeszczowa do wózka;
- Również moskitieraprzeciwko owadom;
- Fotelik samochodowyadekwatny z wiekiem i wagą dziecka;
- Proszek do praniaubranek, pościeli i pieluszek malucha.

Na razie mam tyle. będę to modyfikować
druknę i będę kupować według listy.

Macie pomyły co dopisać?

Ja przy pierwszej ciąży też sobie taka liste wydrukowałam i na cos sie na pewno przydała ... ale i tak wszystkie braki wyszły jak Alan sie urodził i trzeba było szybko latac po sklepach i dokupować ...tzn ja nie latałam bo byłam w szpitalu po cc ale mąż latał ;-)

Na liście brakuje pieluszek flanelowych przynajmniej 3 szt przydają sie np do przykrycia dzidziusia mozna tez polozyc na kanapie i przewijac na nich :)

Uważam że sterylizator do butelek jest tu zbędny .... butelke mozna wrzucic do garnka z gotujaca sie wodą i wsio... po co niepotrzebnie kase wydawać

Ostatnia edycja:
Ja do pupy polecam zwykłą mąke ziemniaczana :-) I na miejsca fałdkowe (pachwiny, szyja, wewnętrzna strona łokci). Na długo starcza i jest bardzo tania :-p:-D

Proszek sie powtarza :-)
Folie bym wyrzuciła :-p (teraz razem z wózkiem są ;-)
Patyczki do uszu się powtarzają :-)

A ja powiem, że zastanawiam się nad proszkiem :-) Laurze prałam w Loveli do drugiego roku życia...
A i tak ciuszki prasuje i tak...

Na wlasnie ja na swojej liscie tez mam sterylizator ale w punkcie, rzeczy przydatne ale nie konieczne albo na prezent. Wiec pewnie nie bede kupowac. Tak jak radzi Lilith wygotuje w garnku i tyle. No chyba ze ktos sprezentuje:-)

Powiedzcie czy laktator warto kupic i kiedy? Jeszcze przed czy juz jak dzidzia sie urodzi. Bo tak naprawde to niewiadomo czy sie go bedzie potrzebowac.

reklama
Nie nie
Fiolka pisałąś ze wersja do druku :-)
To pokazałam tylko żeby nie potrzebnie kase tracić :-) Co mi sie udało wyłapać to wyłapałam :-)

lili taa :-) NAjważniejsze to nie zmieniać proszku jak nic się nie dzieje :-) Czy nawet płynów do płukania :-)

Cinamona i sama sobie odpowiedziałaś na pytanie :-D
Ja nie kupowałam :-) Dostałam 2 po dwóch tygodniach po porodzie, ale wtedy to już musowo potrzebowałam, bo chciałam ściągać pokarm, żeby po operacji mieć... Ale nie wrócił... Więc u mnie by sie obyło i bez niego... Ale to też zależy na kiedy planujesz powrót do pracy i jak dużo będziesz mieć mleka ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry