Moj maly czasto mial ciemieniuche i tez duze ciemiaczko bardzo dlugo, podawalam wit.d no i na sloneczko ja rodzilam w styczniu sloneczka doczekalismy sie po 3 mies. W uk wcale sie nie podaje wit. d :/ Lekarz zawsze mowil mi ze nie mam sie martwic kazde dziecko jest inne jednemu szybciej zarasta innemu wolniej
reklama
ewelina975
W&E&P
Witaj, moja malutka nie dostawała wogóle wit d i ciemiączko ładnie zarosło się samo, nawet szybciej niż u innych dzieci. Nie przejmuj sie tym że jest duże, obserwuj tak jak pisały poprzednie mamy - czy nie zapada się bo wtedy jest możliwe lekkie odwodnienie albo czy nie jest wypukłe - już nie pamiętam co to znaczy. Teraz jest lato więc często przebywaj z maleństwem na polku i wszystko bedzie ok. Moja lekarka zawsze powtarzała że lepszy jest nawet lekki niedobór wit d niż jej nadmiar. Pozdrawiam.
witaj. na pocieszenie ci napisze ze ja np w ogole nie wiem ile moja niunia ma cm ciemiaczka gdyz u nas np nie mierza ani w szpitalu ani na wizycie, z tego co ja czytalam to ono powinno sie zmiejszac a nie zwiekszac ale moze jest i odwrotnie, lekarzem nie jestem a co do lekrzy to moze idz do jeszcze innego zeby sie upenic bo wiadamomo jaka jest nasza sluzba zdrowia. na Twoim miejscu wybralalabym sie do jeszzce jakiegos lekarza;D pzdr
Arcobaleno
Mamusia Nikosia
Mój mały też ma duże ciemiączko, 4x4 i na razie stoi w miejscu. Pytałam lekarza dlaczego tak pulsuje a on powiedział że jest duże i mam się nie martwić i nie zapominać o wit.d. Jak się zapada to znaczy że dzieciaczek zaczyna się odwadniać, a jak jest nabrzmiałe to coś z zapaleniem opon mózgowych( jak dobrze pamiętam to co powiedziała położna ale podobno przy tym jest jeszcze okropny płacz)
A
Alexandra27
Gość
Moj synus ma 9 miesiecy i jest bardzo ruchliwy, jest na etapie raczkowania... Jednak dzis rano kiedy zmienialam mu pieluszke na lozku przeturlal sie i spadl na tyl glowki. Do teraz zastanawiam sie jak to sie stalo, ja stalam przy nim,tylko siegnelam po czysta pieluszke...Bylo slychac huk, zaczal plakac, uspokoilam go i teraz znow rozrabia. Ale tak mi z tym zle,tak sie boje,ze zrobi mu sie jakis krwiak czy cos.Wiem,ze to moja wina,ze nie dopilnowalam.Nie martwilabym sie gdyby lekko uderzyl o podloge,ale niestety bylo slychac uderzenie.Na podlodze mam panele a one sa dosyc twarde. Czy powinnam isc z nim do lekarza czy obserwowac? No tak sie martwie Czytalam,ze to normalne,ze dzieciaczki zaliczaja upadki,ale ten tyl glowki strasznie mnie martwi...
Z
zyta
Gość
Alexandra jesli Cie to niepokoi idz do lekarza,lub zadzwon i sie zapytaj co masz zrobic.Ciezko tak doradzic,ja tez mialam co dobrego z moja corcia nie jeden upadek zaliczyla,ale nie byla taka mala pierwszy byl jak miala 1,5roku,nie szlam do lekarza tylko obserwowalam,nic sie nie dzialo niepokojacego.Ja duzo czytam na internecie:upadki..... itp. Na szybko moge odpowiedziec,ze co najmniej do trzech godzin dziecka nie powinno sie klasc spac!!ze jakby co to mozg puchnie jak sie spi,jesli to byl powazny upadek.
beata26
szczęśliwa mamusia :)
jeśli dziecko nie było senne, nie miało rozbieganego wzroku, nie wymiotowało i nie straciło przytomności to myślę że możesz spokojnie dziecko obserwować. Moja córka (13 mcy ) spadła z łózka z wysokości ok 30cm, zaczęła bardzo płakać aż dostała bezdechu (pierwszy raz w zyciu i oby ostatni) i straciła przytomność. Wezwaliśmy pogotowie, przewiezli nas do szpitala i obserwowali przez 48h. Na wypisie jest napisane że to nie było wstrząśnienie mózgu . Zatem zemdlała ze strachu, a nie było innych oznak wstrząśnienia. Dodam że zabronili mi puszczać dziecko na nogi, miała wciąż leżeć albo siedzieć lub być na rękach. Chodzi o "uspokojenie" główki. Także nie martw się na zapas, nic się złego nie stało po upadku więc na pewno wszystko jest dobrze Dzieci często się przewracają, upadki z wysokości też się niestety zdarzają nawet najlepszym matkom i ojcom także bądź spokojna kobitko
reklama
A
Alexandra27
Gość
Ale sprawdzalam mu kilka razy tyl glowki i nawet guza nie wyczuwam pod palcem. Raczkuje normalnie,źrenice tez w normie. Ale i tak sie martwie,poczekam jeszcze 2 godzinki,najwyzej pozniej z nim pojde.Boje sie powiedziec o tym lekarce,bo ona jest taka....no trudna jednym slowem