reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża przy Pcos

reklama
Ja przy pomocy lekarza przez 5 lat nie zaszłam w ciążę. W ostatnim czasie wogóle nie myślałam o ciąży, mieliśmy z mężem spore problemy, ale często współżyliśmy i okazało się że jestem w ciąży. 😁 Spóźniaj mi się okres jakieś 15 dni, przy PCOS to normalne, ale dla pewności zrobiłam test, bo chciałam troszkę wypić tego dnia. No i niespodzianka. 🤣

Mam takie pytanie. Wiadomo, że PCOS utrudnia zajście w ciążę, u mnie było to 5 lat. Jednak opinie lekarzy co do samego donoszenia ciąży są podzielone. Część uważa, że PCOS jedynie utrudnia zajście, a nie ma wpływu na donoszenie, a część, że takie kobiety są w grupie zwiększonego ryzyka... Macie jakieś informacje na ten temat?

Mam takie pytanie. Wiadomo, że PCOS utrudnia zajście w ciążę, u mnie było to 5 lat. Jednak opinie lekarzy co do samego donoszenia ciąży są podzielone. Część uważa, że PCOS jedynie utrudnia zajście, a nie ma wpływu na donoszenie, a część, że takie kobiety są w grupie zwiększonego ryzyka... Macie jakieś informacje na ten temat?
Musze znaleźć dobrego ginekologa, a najlepiej chyba ginekologa endokrynologa... i o wszystko dokładnie wypytać. Moi wczesniejsi lekarze dostarczyli mi jedynie informacji, że najlepiej zajść i urodzić przed 25 urodzinami. Zbliża mi sie 24 🙃 i w zasadzie nie mam pojęcia co robić 🤷‍♀️

Musze znaleźć dobrego ginekologa, a najlepiej chyba ginekologa endokrynologa... i o wszystko dokładnie wypytać. Moi wczesniejsi lekarze dostarczyli mi jedynie informacji, że najlepiej zajść i urodzić przed 25 urodzinami. Zbliża mi sie 24 🙃 i w zasadzie nie mam pojęcia co robić 🤷‍♀️
Wydaje mi się, że PCOS jest mało zbadanym schorzeniem i trafienie na lekarza, który dużo o tym wie graniczy z cudem. Miałam w życiu mnóstwo lekarzy jednym z nich była kobieta właśnie ginekolog-endokrynolog, sama wizyta w jej klinice kosztowała 300 zl, a i tak niczego się nie dowiedziałam i w niczym mi nie pomogła. Zapisała tabletki antykoncepcyjne, które mi zniszczyły wątrobę, bo nie zlecila mi wcześniej badań, żeby sprawdzić, czy wogóle mogę brać. Byłam też u jakiegoś "profesora", który mi zapisał tabletki podawane przy menopauzie, a czułam się przy nich tragicznie. Badania musiałam zrobić na własny koszt, a tanie nie były. I też to nic nie dało, bo nie brali pod uwagę nawet tych badań. Inni zalecali suplementy, które więcej kosztowały niż pomagały. Szkoda gadać...

Nie drążyłam tematu, ale ja fakryczbie zachodzilam w ciaze( teraz drugi raz) po wyłączeniu głowy. W 1 faktycznie od 30/31 tc było duże ryzyko przedwczesnego porodu(szyjka 1,9 i w obrazie usg pojawial sie juz lejek). Teraz jestem w drugiej, po tescie pappa znowu prawdopodobieństwo przedwczesnego porodu jest duże. Lekarz powiedzial, ze taka moja uroda:p

Nie drążyłam tematu, ale ja fakryczbie zachodzilam w ciaze( teraz drugi raz) po wyłączeniu głowy. W 1 faktycznie od 30/31 tc było duże ryzyko przedwczesnego porodu(szyjka 1,9 i w obrazie usg pojawial sie juz lejek). Teraz jestem w drugiej, po tescie pappa znowu prawdopodobieństwo przedwczesnego porodu jest duże. Lekarz powiedzial, ze taka moja uroda:p
Jak długie mialas cykle? I jakie miałaś objawy pcos? ☺ szlas na żywioł tak? 😆 u mnie ciężko wyłączyć glowe... tym bardziej, że coraz więcej ciężarówek dookoła 😔

Na tabletkach 28-31 około, bez to stopniowo zanikaly i miewalam raz na pół roku. Jak odstawiłam przed 1 ciąża to jej nie planowalam i przyszła w bardzo niespodziewanym momencie gdzie ostatnie o czym myślałam to zajście w ciaze:)
Teraz druga to też miałam nieregularne miesiączki( w zeszłym roku rodzilam) między 29-33 jakoś. I o drugą już sie staralismy praktycznie od pierwszej miesiączki po porodzie, ale się nie udawało. Dopiero jak przyszedł covid a ja planowałam powrót do pracy i przestałam myśleć o drugim dziecku to zaszłam w ciaze:p czyli w moim przypadku głowa głowa głowa

Jak długie mialas cykle? I jakie miałaś objawy pcos? ☺ szlas na żywioł tak? 😆 u mnie ciężko wyłączyć glowe... tym bardziej, że coraz więcej ciężarówek dookoła 😔
No właśnie z tym "wyłączeniem głowy" to tak jak mówisz nie taka łatwa sprawa. Nie da się tego kontrolować. Ja też myślałam, że wyłączyłam głowę w pewnym momencie, a tak naprawdę stało się to dopiero jak przyszły na nas poważne problemy i zmiany w życiu i wtedy nie było nawet czasu na myślenie o dziecku. Mimo, że nerwów było dużo, zaszłam w ciążę. 😃

reklama
No właśnie z tym "wyłączeniem głowy" to tak jak mówisz nie taka łatwa sprawa. Nie da się tego kontrolować. Ja też myślałam, że wyłączyłam głowę w pewnym momencie, a tak naprawdę stało się to dopiero jak przyszły na nas poważne problemy i zmiany w życiu i wtedy nie było nawet czasu na myślenie o dziecku. Mimo, że nerwów było dużo, zaszłam w ciążę. 😃
Dokładnie! Ja myślałam, że nie mam problemu z głową, i że nie mam obsesji na punkcie kolejnej ciąży do czasu spodziewanego terminu miesiączki i robienia testu. Pojawiał się negatywny wynik i 2 dni rozpacz. I dookoła gadanie, że czym ja się przejmuje przecież mam już dziecko...
Mam najwspanialsza córeczkę na świecie, ale nie chciałam żeby była sama(ja jestem jedynaczka niestety)

Do góry