reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciaża przy karmieniu piersia?

Hej kobietki :) Czy ktorejś z was udało się zajść w ciąże w trakcie karmienia piersią? U mnie sprawa wyglada tak ze nie karmie prosto z cyca tylko odciagam laktatorem. W nocy nie odciagam. Okres po porodzie dostałam dość szybko bo po 6 tygodniach. Miesiaczki są jednak bardzo nieregularne, cykle trwaja 25-31 dni. Prowadze caly czas obserwacje i w ostatnich trzech cyklach zauważylam sluz płodny, szyjka była miekka otwarta, do tego pobolewanie jajników i nawet plamienie ( czesto mam plamienia owulacyjne od paru lat) i wzrost temperatury. Wydawało mi sie ze szafa gra, płodność wraca ale zrobiłam ostatnio test owulacyjny właśnie w tych dniach i wyszedł negatywny :( Może tak być że wszystkie objawy owulacji są a owu jednak nie ma?

reklama
Ja tak miałam, czasem nie dostawałam potem okresu - tzn. miałam podejście pod owu ale albo bez wzrostu temp (i wtedy nie dostawałam okresu) albo ze wzrostem ale tylko np. na 3 dni (i wtedy był szybciej okres). W tym drugim przypadku nie wiem czy była owu ale w pierwszym akurat jeden raz byłam u gin i okazało się że pęcherzyk był, ładnie rósł ale nie pękał i potem powoli się zmniejszał i za jakiś czas znowu. Przy wysokiej prolaktynie różne dziwne rzeczy mogą się dziać.

Ja zaszłam podczas kp, w cyklu po 1 miesiączce. Robiłam testy owulacyne i obserwowałam śluz.
Test owulacyjny może wyjść pozytywnie nawet 36h przed owulacją.
Mi lekarz mówił, że do roku cykl się unormuje.
Podczas kp może być owulacja, ale krótka faza lutealna albo takie podejścia do owulacji, ale wysoka prolaktyna ją blokuje.

Ile ma Twoja 2 faza cyklu?

Hej ja też KP I staram się o drugie dziecko ja to mam kompletnie rozjechane cykle pierwsza miesiączka pół roku po porodzie, później po 3 miesiacach, teraz cykle ostatnio po jakieś 50 dni trwają. Syn ma już 16 miesięcy Wydaje mi się że czuje ból owulacyjny. Staram się drugi cykl. Jeśli nie uda się do wakacji, mam zamiar iść do gina niech tam obejrzy co się dzieje. Nie sądziłam że podczas KP będzie ciężej o ciążę.

Hej ja też KP I staram się o drugie dziecko ja to mam kompletnie rozjechane cykle pierwsza miesiączka pół roku po porodzie, później po 3 miesiacach, teraz cykle ostatnio po jakieś 50 dni trwają. Syn ma już 16 miesięcy Wydaje mi się że czuje ból owulacyjny. Staram się drugi cykl. Jeśli nie uda się do wakacji, mam zamiar iść do gina niech tam obejrzy co się dzieje. Nie sądziłam że podczas KP będzie ciężej o ciążę.
Z reguły jest trudniej o ciaze przy KP bo organizm wytwarza prolaktyne która blokuje kolejne zajście w ciążę ( moja gin tłumaczyła to tak że natura chce żeby wykarmic jedno dziecko zanim będzie konieczność karmić kolejne). I tu na to gin niestety nic chyba nie poradzi. Co innego jeśli skończysz KP.

Nie chce kończyć KP ze względu na 2 ciążę syn za duży cycocholik:p co ma być to będzie...;) A ginekolog to tak też kontrolnie, niech sobie tam obejrzy czy wszystko ok:p

Nie chce kończyć KP ze względu na 2 ciążę syn za duży cycocholik:p co ma być to będzie...;) A ginekolog to tak też kontrolnie, niech sobie tam obejrzy czy wszystko ok:p
Na pewno nie zaszkodzi kontrola ;) ja absolutnie nie sugeruje żeby kończyć z KP, chodziło mi tylko o to że przy tym będzie troszkę trudniej o drugiego maluszka, co nie znaczy że jest to niemożliwe:)

Test owulacyjny nie daje całkowitej pewności, że owu była, lub nie. W ciążę podczas kp zaszłam 4, (w tym 3 nie utrzymane, ale z innego powodu, który nie miał nic wspólnego z kp). Obecna ciąża nadal przy kp córki (ale odstawiła się miesiąc temu). Idź do ginekologa, niech sprawdzi podwozie i potwierdzi, ze owu występuje ;)

Hejka! No ja też tak mam! Urodziłam w czerwcu 2017! Karmiłam piersią do połowy grudnia. Okres dostałam już w grudniu,tydzień albo 1.5 tyg po skończeniu karmienia. Pierwsze 2 cykle były co 32 dni jak przed ciążą a potem nagle co 38 i już tak jest. Pierwszy raz gdy miesiączka mi się spóźniała myslalam,że zaszłam bo chcemy jeszcze jedno i nie z wielką różnicą. Byłam u ginka na kontroli i tak mam cykle bez owulacji. A mleko w piersiach nadal mam! Kiedy owulacja wróci nie wiadomo. Powiedziała tylko,że jeżeli do czerwca tak będzie to mam się zgłosić i wtedy będę badania w kierunku hormonów bo mleko może być do ok rok czasu po porodzie. Jeżeli się nie karmi oczywiście :)

reklama
Hej dziewczyny :) Odpowiedzi pod moim postem troszke mnie ostudziły i zaprzestałam obserwacji cyklu. Uznałam że co ma być to bedzie :) Jak odpuściłam to w tym miesiacu okres zaczał mi sie spozniać... Jednak niestety! To juz 5 dzien spoznienia i test negatywny :(

Do góry