reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża przed okresem lub po okresie

Właśnie mi uswiadomilyscie jak małą wiedzę mam na ten temat 😅 tak na chłopski rozum : przy krótkich cyklach jest możliwość owulacji od razu po @, dobrze zrozumiałam?
Ja mam cykle 36 dniowe, @ trwa ok 6 dni, skąd mam wiedzieć ile trwa faza lutealna? Czym jest faza lutealna? 😅
Faza lutealna to ta po owulacji. Cykl ma 3 fazy: 1 - folikularna to przed owulacją, potem 2 - owulacja i 3 - lutealna to po owulacji.
Żeby się dowiedzieć ile ma Twoja faza lutealna musiałabyś wiedzieć kiedy dokładnie występuje owulacja.
Możesz oczywiście szacować na podstawie kalendarza, testów owulacyjnych i tego typui rzeczy, no ale na 100% możesz stwierdzić dopiero, jak wiesz kiedy była owulka.
Faza lutelna jest stała u danej kobiety i trwa około 12-16 dni.
Więc jeśli Ty masz cykle 36 dni to prawdopodobnie masz owulacje późno, np zakładając, ze Twoja faza lutealna ma 14 dni (książkowo) to owulacja wypadała by Ci 21 - 22 dc. Czyli Twoje płodne wypadają ponad tydzień po miesiączce.
Mam nadzieję, ze w miarę jasno tłumaczę xD

reklama
Faza lutealna to ta po owulacji. Cykl ma 3 fazy: 1 - folikularna to przed owulacją, potem 2 - owulacja i 3 - lutealna to po owulacji.
Żeby się dowiedzieć ile ma Twoja faza lutealna musiałabyś wiedzieć kiedy dokładnie występuje owulacja.
Możesz oczywiście szacować na podstawie kalendarza, testów owulacyjnych i tego typui rzeczy, no ale na 100% możesz stwierdzić dopiero, jak wiesz kiedy była owulka.
Faza lutelna jest stała u danej kobiety i trwa około 12-16 dni.
Więc jeśli Ty masz cykle 36 dni to prawdopodobnie masz owulacje późno, np zakładając, ze Twoja faza lutealna ma 14 dni (książkowo) to owulacja wypadała by Ci 21 - 22 dc. Czyli Twoje płodne wypadają ponad tydzień po miesiączce.
Mam nadzieję, ze w miarę jasno tłumaczę xD
Bardzo jasno, ogromnie dziękuję!

Ja jeszcze dodam, że do tego trzeba dołożyć żywotność plemników. Standardowo mówimy o 2-3 dniach, ale badania mówią, że może to być nawet 5-7 dni. Więc przykładowo jeżeli ktoś miał okres do 6dc, owulację w 12dc to plemniki mogły dożyć na spokojnie. I nadal ta osoba może mieć cykle 28 dniowe

Dlatego czasem ktoś może napisać, że zaszedł w ciąże podczas okresu

To ja może dodam😂 ze to ze zawsze mamy okres na przykład 28 dni nie znaczy, że raz jeden jedyny nie będzie owulacji np w 9 dc a wtedy to można być w ciąży i z seksu w trakcie krwawienia 😂
Ja na przykład zaszłam w ciążę 3 dni po "terminie miesiączki" bo z moich średnio 32 dniowych cykli nagle miałam owulacje w 35 dc 😂

Dni tuż przed okresem to dni określane jako bezwzględnie niepłodne (pod warunkiem, że mamy spełnione określone warunki, np. 3 dni z rzędu wyższa temperatura, koniec śluzu typowo płodnego), natomiast dni tuż po okresie to czas względnie niepłodny, prawdopodobienstwo ciazy zawsze jakieś jest. wszystko zależy od długości cyklu - w którym dniu jest owulacja. Ja mam cykle 30-32 dyniowe i owulacje ok. 14-15 dnia, a w jedną z ciąż zaszłam w 9 dniu cyklu, tuż po miesiączce, bo akurat wyjątkowo zdarzyło się, że owulacja musiała być wcześniej niz zwykle - w 13 dniu już miałam objawy typowo poowulacyjne i test ciążowy wyszedł wyraźnie dodatni już w 26 dniu cyklu.

Do góry