reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Poród rodzinny,szkoła rodzenia,szpitale-obawy i wątpliwości,za i przeciw

adeczka - śmiejesz się z tej walizki na kółkach, a ja tak właśnie myślałam się spakować hehe, bo większość miejsca zajmie mi szlafrok i ręczniki, do tego podkłady, podpaski, kosmetyczka - walizka będzie pełna...

reklama
Korzystając z okazji pobytu w szpitalu zwiedziłam dziś porodówkę, dowiedziałam się że nie nacinają, nie ma znieczuleń i poród rodzinny 250 zł, albo 500 i partner zostaje ze mną na cały czas pobytu w szpitalu, ale my zdecydujemy się na sam poród, dziecko po porodzie kładą na brzuszku czekają aż pępowina przestanie tętnić, odcinają zabierają maleństwo do badań i jeśli wszystko jest ok znów kładą maleństwo na brzuszek mamy :-) dla dziecka mam mieć tylko pampersy i chusteczki nawilżające. Ogólnie położne baaardzo miłe,szpital odremontowany,czyściutko :-)
I widziałam 3 maleństwa dziś urodzone i tak się zapatrzyłam, słodziaki :-)

nie nacinaja i nie ma znieczulen? Czyli wola jak kobieta popeka i potem taka poszarpana bede cerowac? A dlaczego nie ma znieczulen? Bo do tej pory kasowali za nie pieniazki, a ostatnio byla nagonka, ze nie powinni brac za to ani zlotowki? Nie pytalas o takie rzeczy? Ciekawe jak jest u mnie tez musze zrobic wywiad, ze nacinaja to wiem ale ciekawe jak podchodza do znieczulen

Znieczuleń nie ma nawet za pieniążki, położna powiedziała mi że praktykują poród naturalny, a nacinają jeśli już jest taka potrzeba, anie jak słyszałam że w wielu szpitalach to standard, ogólnie położna powiedziała, że już nie pamięta kiedy robiła nacięcie, bo lepiej nawet troszkę jak pęknie i założyć 2 szwy niż nacinać, tak to już jest w tym szpitalu.

Byłam dziś na pierwszych zajęciach szkoły rodzenia u mnie w szpitalu.Prowadzi ją położna pracująca w tym szpitalu.Opowiadała jak to u nas wygląda, że jest sporo cesarek, nie używają ani kleszczy ani vacuum,tylko jak coś sie dzieje to cesarka.Też nie nacinają krocza chyba że to konieczne.

a ja wczoraj rozpoczęłam szkołę rodzenia. Ogólnie pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Zwiedzaliśmy porodówkę i oddział niemowlęcy. Takie małe kruszynki leżały sobie i się wygrzewały. Jeden wcześniak ważył 1500 g, wyobrażacie sobie ten widok???
Ale słodziutki był na maksa, z resztą jak pozostałe dzieciaczki. Urodził się w 8 miesiącu, pomyślałam od razu o Nas bo zbliża się ten miesiąc wielkimi krokami dla wszystkich z Nas...
Generalnie sale porodowe są schludne, jest czysto, cieplutko - fajnie :-)
Znieczulenie zzo jest za free, nacinanie krocza występuje tylko w razie konieczności ( wydaje mi się że tylko tak mówią...jak w większość szpitali)

Spoko, mogę tam rodzić! ;-)

super zanka! od razu chce sie rodzić, na pewno będzie ci lżej, bo poznałas miejsce i możesz czuc się bezpiecznie :) a ten maluszek z 8. miesiąca to jakas drobinka, malutka waga :(

eh ja się właśnie katuję zdjęciami maleństw lutówek i marcówek, jak ja juz tęsknie do naszej córci :(

reklama
Hej nie znamy się, na innym watku dziewczyna podala linka. To jest nowe rozporzadzenie odnosnie opieki okoloporodowej. Wchodzi w zycie 7 kwietnia tego roku wiec warto sie zapoznac, szczegolnie od str 12. Teraz szpitale beda musialy sie do tego stosowac takze warto sie z tym zaznajomic bo wiadomo jak to jest. Ja jeszcze mojemu kaze to przeczytac i wydrukowac najlepiej zeby jakby co to wiedzial co i jak. Moze w koncu bedzie u nas mozna rodzic po ludzku... http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_str...k_24092010.pdf

Do góry