reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciaza po poronieniu

kamaxx

Aktywna w BB
Witam, pół roku temu poroniłam swoją pierwszą ciążę samoistnie w 7 tygodniu, powód nie jest znany, miałam wtedy wysoka tarczyce (przed ciaza była w normie) na wizytę u swojego ginekologa musiałam czekać tygodniami, więc nie zdążyłam zacząć przyjmować wtedy leku który ta tarczyce by obniżył. Teraz jestem w drugiej ciąży ok.4-5 tydzień, zmieniłam ginekologa na takiego, u którego na wizytę nie będę musiała czekać po 2-3 tygodnie. Staram sie byc dobrej mysli jednak boje sie że sytuacja nie daj Boże sie powtorzy. Podobno w pierwszej ciazy ryzyko poronienia jest najwieksze i dotyka wielu kobiet a w drugiej juz bardzo spada i mnostwo ciąż konczy sie sukcesem. Jesli sa tu jakies panie po poronieniu pierwszej ciazy bardzo prosze o odpowiedz jak to u was wygladalo lub wyglada przy drugiej c55iazy.

reklama
Rozwiązanie
Myślicie że u mnie tsh moglo sie powiększyć w ciąży z powodu źle rozwijającego się płodu? Przed ciaza i po niej miałam w normie, wszystko tak jak powinno być. Jeszcze mam pytanie, czy branie leków dopiero od 4 czy 5 miesiące ciąży euthyroxu może wpłynąć na ciążę? Lekarz jeszcze pęcherza nie widział, kazał przyjść za dwa tygodnie i powiedział że wtedy przepisze mi leki, wizyta w poniedziałek

Tsh jeżeli ma się problemy z niedoczynnością/nadczynnością lubi szaleć w ciąży. Dlatego zaleca się regularną kontrolę, ja badałam praktycznie co miesiąc krew i dostosowywał mi lekarz dawkę leku (w moim przypadku leczę niedoczynnosc i hashimoto od lat i mogło być ono przyczyną nieutrzymywania wczesnej ciąży)
Dawno mnie tu nie bylo, 2 ciaze poronilam w tym roku w kwietniu i w czerwcu obie ok 10 tc. Teraz od lipca bralam eutyrox cos mi sie pochrzanilo i bralam 3 razy za duzą dawke. Chcieliśmy teraz zaczac sie starac zalecana byla przerwa a teraz tsh 0.87. Jakie jest idealne na ciaze z takim to chyba nie mam co myśleć. Zawsze chyba miałam 2,4 cos kolo tego chyba... nie mam dzieci a wiek juz na ciaze ostateczny... :( juz w moim wieku sa babciami

reklama
Dawno mnie tu nie bylo, 2 ciaze poronilam w tym roku w kwietniu i w czerwcu obie ok 10 tc. Teraz od lipca bralam eutyrox cos mi sie pochrzanilo i bralam 3 razy za duzą dawke. Chcieliśmy teraz zaczac sie starac zalecana byla przerwa a teraz tsh 0.87. Jakie jest idealne na ciaze z takim to chyba nie mam co myśleć. Zawsze chyba miałam 2,4 cos kolo tego chyba... nie mam dzieci a wiek juz na ciaze ostateczny... :( juz w moim wieku sa babciami
A z jakiego powodu poronilas 2 ciążę?

Idealne jest w okolicy 1, czyli jeżeli masz 0,87 to super. Przy staraniach i w trakcie ciąży trzeba uważać by nie przekraczało 2.

Idealne jest w okolicy 1, czyli jeżeli masz 0,87 to super. Przy staraniach i w trakcie ciąży trzeba uważać by nie przekraczało 2.
Myślicie że u mnie tsh moglo sie powiększyć w ciąży z powodu źle rozwijającego się płodu? Przed ciaza i po niej miałam w normie, wszystko tak jak powinno być. Jeszcze mam pytanie, czy branie leków dopiero od 4 czy 5 miesiące ciąży euthyroxu może wpłynąć na ciążę? Lekarz jeszcze pęcherza nie widział, kazał przyjść za dwa tygodnie i powiedział że wtedy przepisze mi leki, wizyta w poniedziałek

reklama

Tsh jeżeli ma się problemy z niedoczynnością/nadczynnością lubi szaleć w ciąży. Dlatego zaleca się regularną kontrolę, ja badałam praktycznie co miesiąc krew i dostosowywał mi lekarz dawkę leku (w moim przypadku leczę niedoczynnosc i hashimoto od lat i mogło być ono przyczyną nieutrzymywania wczesnej ciąży)

Rozwiązanie
Do góry