Witam, pół roku temu poroniłam swoją pierwszą ciążę samoistnie w 7 tygodniu, powód nie jest znany, miałam wtedy wysoka tarczyce (przed ciaza była w normie) na wizytę u swojego ginekologa musiałam czekać tygodniami, więc nie zdążyłam zacząć przyjmować wtedy leku który ta tarczyce by obniżył. Teraz jestem w drugiej ciąży ok.4-5 tydzień, zmieniłam ginekologa na takiego, u którego na wizytę nie będę musiała czekać po 2-3 tygodnie. Staram sie byc dobrej mysli jednak boje sie że sytuacja nie daj Boże sie powtorzy. Podobno w pierwszej ciazy ryzyko poronienia jest najwieksze i dotyka wielu kobiet a w drugiej juz bardzo spada i mnostwo ciąż konczy sie sukcesem. Jesli sa tu jakies panie po poronieniu pierwszej ciazy bardzo prosze o odpowiedz jak to u was wygladalo lub wyglada przy drugiej c55iazy.
reklama
Rozwiązanie
Myślicie że u mnie tsh moglo sie powiększyć w ciąży z powodu źle rozwijającego się płodu? Przed ciaza i po niej miałam w normie, wszystko tak jak powinno być. Jeszcze mam pytanie, czy branie leków dopiero od 4 czy 5 miesiące ciąży euthyroxu może wpłynąć na ciążę? Lekarz jeszcze pęcherza nie widział, kazał przyjść za dwa tygodnie i powiedział że wtedy przepisze mi leki, wizyta w poniedziałek
Tsh jeżeli ma się problemy z niedoczynnością/nadczynnością lubi szaleć w ciąży. Dlatego zaleca się regularną kontrolę, ja badałam praktycznie co miesiąc krew i dostosowywał mi lekarz dawkę leku (w moim przypadku leczę niedoczynnosc i hashimoto od lat i mogło być ono przyczyną nieutrzymywania wczesnej ciąży)
DarkAsterR
Fanka BB :)
Nie miałaś żadnych problemów przy drugiej ciąży?
Masz na myśli ta druga donoszona?
Nie, nie miałam. Jacek urodzil się 4100, 10/10, zdrowy, okrągły i różowy.
Ciaze złe znosiłam, czułam się podle, ale żadnych problemów zdrowotnych ze sobą czy dzieckiem nie miałam.
reklama
To super, mam nadzieję że ja też nie będę miała żadnych problemów, muszę myśleć pozytywnieMasz na myśli ta druga donoszona?
Nie, nie miałam. Jacek urodzil się 4100, 10/10, zdrowy, okrągły i różowy.
Ciaze złe znosiłam, czułam się podle, ale żadnych problemów zdrowotnych ze sobą czy dzieckiem nie miałam.
DarkAsterR
Zdradzę ci sekret....ta pierwsza ciąże co poroniłam...udało mi się zajść dopiero po siedmiu latach starań. Jej strata była sporym ciosem.
Ojejku to faktycznie musiało być trudne, bardzo współczuję, jesteś silna kobieta również że względu na to że po następnym poronieniu zdecydowałaś się na kolejną ciążę, na całe szczęście masz już 2 na pewno wspaniałych dzieci i przed Tobą samo najlepszeZdradzę ci sekret....ta pierwsza ciąże co poroniłam...udało mi się zajść dopiero po siedmiu latach starań. Jej strata była sporym ciosem.
Fado123
1 raz ,to puste jajo ,a 2 serduszko przestało bić, ale nie znam powodu, nie robiłam badań, za 3 razem się udało, mam 2 miesięczna coreA z jakiego powodu poronilas?
Super gratuluję, mam nadzieję że ja też urodze zdrowego maluszka tym razem1 raz ,to puste jajo ,a 2 serduszko przestało bić, ale nie znam powodu, nie robiłam badań, za 3 razem się udało, mam 2 miesięczna core
Fado123
Oczywiście że tak, tylko tsh nie ignoruj , robiłaś teraz badanie ? Nie czekaj aż lekarz zleci ,zrób i jak coś to od razu do endo ,w ciąży tsh nie powinno być większe jak 2Super gratuluję, mam nadzieję że ja też urodze zdrowego maluszka tym razem
Właśnie chyba jutro się wybiorę i nie będę czekać do poniedziałku, mój ginekolog jest zarazem endokrynokogiem więc odrazu on będzie wiedział co i jak mi zlecićOczywiście że tak, tylko tsh nie ignoruj , robiłaś teraz badanie ? Nie czekaj aż lekarz zleci ,zrób i jak coś to od razu do endo ,w ciąży tsh nie powinno być większe jak 2
DarkAsterR
Ojejku to faktycznie musiało być trudne, bardzo współczuję, jesteś silna kobieta również że względu na to że po następnym poronieniu zdecydowałaś się na kolejną ciążę, na całe szczęście masz już 2 na pewno wspaniałych dzieci i przed Tobą samo najlepsze
Dziekuje.
Jak się naprawdę czegoś chce to można góry przenosić...
reklama
Prawda, ja też muszę zacząć myśleć pozytywnie i być pewna że wszystko będzie dobrze i mocno tego chcieć, a na pewno tak będzieDziekuje.
Jak się naprawdę czegoś chce to można góry przenosić...
Podziel się: