reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża po 40

Rozdepka, ale jeśli zrobiłabys dzisiaj amniopunkcję, to niedługo byłby wynik, a na sanco tez będziesz czekać i to ponownie nie będzie pewne badanie.

Ostatnia edycja:
reklama
Rozdepka moze chodzilo mu o to ze nifty czy sanco nie sa uznawane za badanie diagnostyczne, do ich potwierdzenia i tak potrzeba amniopunkcji. Wiec to troche strata kasy.
Jak sie czujesz?

Rozdepka, ale jeśli zrobiłabys dzisiaj amniopunkcję, to niedługo byłby wynik, a na sanco tez będziesz czekać i to ponownie nie będzie pewne badanie.
No tak, ale amniopunkcja to ryzyko, a to moja ostatnia ciąża. Ja już nie będę więcej się starać. Normalnie kobiety decydują się mając lepsze podstawy do tego badania niż tzw. przypadkowe odkrycie w Nifty. Ja nabrałam wątpliwości.

No tak, ale amniopunkcja to ryzyko, a to moja ostatnia ciąża. Ja już nie będę więcej się starać. Normalnie kobiety decydują się mając lepsze podstawy do tego badania niż tzw. przypadkowe odkrycie w Nifty. Ja nabrałam wątpliwości.
No tak, ryzyko bardzo znikome ale jakies jest, faktycznie. Tylko jesli bedzie potrzebne leczenie czy cos to amnio jest podstawa . Tu na forum jest watek o amniopunkcji, jest tam czesto dziewczyna, kasia , ktora podpowiadala jakies nowsze i dokladniejsze badanie niz nifty i sanco, Z krwi oczywiscie.

No tak, ryzyko bardzo znikome ale jakies jest, faktycznie. Tylko jesli bedzie potrzebne leczenie czy cos to amnio jest podstawa . Tu na forum jest watek o amniopunkcji, jest tam czesto dziewczyna, kasia , ktora podpowiadala jakies nowsze i dokladniejsze badanie niz nifty i sanco, Z krwi oczywiscie.
Chyba nie potrzebuje dokładniejszego, chodzi tylko o potwierdzenie czy jest ryzyko trisomii chromosomu 3, bo obecny zapis nie jest zrozumiały nawet dla genetyka. W Sanko czułosc wynosi 95% dla innych trisomii niż typowe. To już lepsza podstawa do klucia brzucha.

Ok, nie pomyślałam. W sumie to było tylko w informacjach dodatkowych. Ściskam mocno i wierzę,ze będzie dobrze.

Najlepiej Jak zadasz konkretnie pytania genetykowi, dotyczace tej ewentualnej wady. Sa wady, ktore ujawniaja sie po' kilku miesiacach zycia , wiec warto wiedziec i od razu reagowac. Fajnie jakby genetyk powiedzial konkretnie czego Mozna sie spodziewac, wtedy latwiej podejmowac decyzje. Kiedy masz te wizute?

@Rozdepka , ja myślę, że przede wszystkim pomocy udzieli Ci podmiot, u którego kupiłaś badanie. Ja bym na Twoim miejscu skontaktowała się z nimi, powiedziała, że żaden genetyk nie jest w stanie udzielić Ci informacji i prosisz o pomoc. Jestem prawie pewna, że w ciągu kilku dni miałabyś jasną głowę :) Trzymam cały czas kciuki, żeby to Twoja błona między palcami (która jest związana z chromosomem 3) była odpowiedzialna za ten wynik :)

reklama
Hej. Dziś byłam u mojej gin. Ślad po odklejonej kosmówce zmniejszył się o 0,5 cm z każdej strony więc to już nie będzie mi spędzało snu z powiek. Jutro będę chciała zrobić dodatkowo test SANCO. Jeśli potwierdzi problemy w 3 chromosomie to zapiszę sie na amniopunkcje. Teraz trochę za mało danych, za mało konkretów.

Do góry