reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciążą na wypowiedzeniu...

Hej. Dziś miałam rozmowę z szefem. Powiedziałam o ciąży. I o tym że jestem na wypowiedzeniu i jak to dalej będzie wyglądać. On mi o dziwo pogratulował, powiedział że teraz najważniejsze jest dziecko i żebym się niczym nie martwiła. Ja chyba byłam w za dużym stresie i szoku, że nie dopytałam czy to oznacza, że cofa oświadczenie woli o wypowiedzeniu. Czy takie oświadczenie musi być pisemne? Czy wystarczy dogadanie się? A co jeśli pójdę na L4 i okaże się że wypowiedzenie zostaje w mocy?

reklama
I druga sprawa, miał ktoś taką sytuację - umowa jest do 28.02.2021, rodzę na koniec sierpnia, początek września, więc macierzyński mam do września 2021. Co więc z okresem od marca do września? Dostaję normalnie zasiłek macierzyński skoro już nie jestem pracownikiem wg umowy?

@Brahmaparus Dokładnie tak jak piszesz - otrzymasz zasiłek macierzyński (od urlopu różni się tylko tym, że już nie jesteś pracownikiem). Mnie w ZUSie poprosili o pismo, że w związku z rozwiązaniem umowy o pracę z upływem czasu na jaki została zawarta proszę o wypłatę zasiłku macierzyńskiego/rodzicielskiego za okres od... do... Dobrze jest wówczas by mąż zgłosił Cię do swojego ubezpieczenia w pracy, bo potem będziesz latać do ZUS po potwierdzenie podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu... I za każdym razem u lekarza będziesz musiała pisać oświadczenia.

@Brahmaparus Dokładnie tak jak piszesz - otrzymasz zasiłek macierzyński (od urlopu różni się tylko tym, że już nie jesteś pracownikiem). Mnie w ZUSie poprosili o pismo, że w związku z rozwiązaniem umowy o pracę z upływem czasu na jaki została zawarta proszę o wypłatę zasiłku macierzyńskiego/rodzicielskiego za okres od... do... Dobrze jest wówczas by mąż zgłosił Cię do swojego ubezpieczenia w pracy, bo potem będziesz latać do ZUS po potwierdzenie podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu... I za każdym razem u lekarza będziesz musiała pisać oświadczenia.

A jeśli mąż ma jednoosobową działalność? Kurczę chyba muszę pogadać z jakąś księgową... ;/ Żeby nie zostać z niczym...

No to zgłasza do tej działalności - to jeszcze prościej. Składa ZCNA i zgłasza Ciebie jako członka rodziny (to nie pociąga za sobą żadnych kosztów). Niech i tak od razu po porodzie zgłosi dziecko do ubezpieczenia.

Do góry