reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża na wychowawczym

Złożyłam wniosek o powrót do pracy z dniem 30 marca z urlopu wychowawczego. Okazalo się jednak , że jestem w ciaży i dostalam od lekarza nakaz leżenia i l4, którego z powodu urlopu wychowawczego nie wzięłam.Mam jednak pytania:

1. słyszałam różne opinie, ale proszę o informację, czy muszę wrócić na 33 dni do pracy a dopiero później mogę wziąć L4? - podobno ZUS wymaga te 33 dni...
nie ma koniecznosci powrotu nawet na 1 dzień.

2. Mam wykonać badania okresowe w kierunku zdolności do pracy. Zdolność ta będzie prawdopodobnie wykonana przed 30 marca 2012. Od kiedy mogę wziąć l4? Czy ma tyo być po wykonanych badaniach na zdolność do pracy, czy L4 ma być wystawione po 30 marca?Tutaj też mam sprzeczne informacje.
badania wykonuje się w czasie pracy a zatem po zakończeniu urlopu. jesli będzie pani wtedy na L4 to wykonywanie badań nie ma sensu.

3. Czy urlop, który mi pozostanie na obecne dziecko będę mogła jeszcze wykorzystać w momencie pojawienia się drugiego dziecka?
tak, pod warunkiem że nie przekroczy Pani limitu 3 lat i dziecko nie będzie starsze niż 4 lata.

Ostatnia edycja:
reklama
w taqkim razie proszę jeszzce o informację, czy mogę złożyć l4 bez badań na zdolność do pracy i będzie mi tak samo przysługiwalo 100% płatne L4?

Proszę mi jeszcze powiedzieć ponieważ 30 wracam do pracy a wizytę u lekarza mam 21 czy bedzie to problem, jeżeli L4 będzie wystawione z datą 21 czy musi być wystawione z datą po 30 marca?

dziękuję za pomoc.

witam
jestem na urlopie wychowawczym (pelen etat)
od kilku lat prowadze dzialalnosc gospodarcza, od kiedy jestem na wychowawczym place pełne zusy (chorobowe tez).
jestem w kolejnej ciazy,
czy naleza mi sie 2 zasilki maciezynskie? (taka jest inf. jednego z zusow)

Witam,
odpowiedzi były w 2012 roku i mam pytanie odnośnie obecnego 2013 - jestem na urlopie wychowawczym, dziś dowiedziałam się, że jestem w ciąży i wiem, że będę na L4, proszę mi napisać jak mam powiadomić o tym pracodawcę? czy muszę jakąś ilość dni przepracować? czy tylko 30dni przed poinformować, że wracam i dać L4? czy to będzie płatne jak na urlopie macierzyńskim czy tylko podstawa z umowy? wiem, że teraz nie ma tam dla mnie miejsca, oczywiście gdybym chciała wrócić to musieliby coś znaleźć ale koleżanki dostałyby "po prowizji" a tego nie chcę.

proszę o pomoc

odpowiedzi były w 2012 roku i mam pytanie odnośnie obecnego 2013 - jestem na urlopie wychowawczym, dziś dowiedziałam się, że jestem w ciąży i wiem, że będę na L4, proszę mi napisać jak mam powiadomić o tym pracodawcę? czy muszę jakąś ilość dni przepracować? czy tylko 30dni przed poinformować, że wracam i dać L4? czy to będzie płatne jak na urlopie macierzyńskim czy tylko podstawa z umowy? wiem, że teraz nie ma tam dla mnie miejsca, oczywiście gdybym chciała wrócić to musieliby coś znaleźć ale koleżanki dostałyby "po prowizji" a tego nie chcę.

Przede wszystkim nalezy zdecydować czyc che Pani przerwać urlop. Jesli tak, nalezy powiadomić pracodawcę 30 dni przed planowaną datą zakończenia urlopu. Następnie, jesli lekarz stwierdzi, że jest Pani niedolna do pracy, stosowne zaświadczenie nalezy przedstawić pracodawcy w dniu planowanego powrotu do pracy. Będzie Pani otrzymywać wtedy zasiłek chorobowy a po urodzeniu dziecka zasiłek macierzyński. Podstawą wysoksoci naliczenia świadczenia bedzie kwota w umowie.

Witam

Mam pytanie, obecnie jestem na wychowawczym i dowiedzialam sie ze jestem ciazy, zlozylam wniosek o powrot do pracy, powrot zaplanowany jest na 27.11.2013 i w pierwszy dzien powrotu dostalam ze mam isc do lekarza o zdolnosc do pracy, i teraz moje pytanie czy moge dac w ten dzien l4 ciazowe i nie isc na badanie?

reklama
Witam

Mam pytanie, obecnie jestem na wychowawczym i dowiedzialam sie ze jestem ciazy, zlozylam wniosek o powrot do pracy, powrot zaplanowany jest na 27.11.2013 i w pierwszy dzien powrotu dostalam ze mam isc do lekarza o zdolnosc do pracy, i teraz moje pytanie czy moge dac w ten dzien l4 ciazowe i nie isc na badanie?

Tak, jeśli w pierwszy dzień powrotu będzie Pani niezdolna do pracy, stosowne zaświadczenie (tj. zwolnienie) nalezy przedstawić pracodawcy. Oczywiście nie robi Pani w takim ukłądzie tego dnia badań kontrolnych, robi je Pani dopiero po zakończeniu zwolnienia.

Do góry