E. Słotwińska-Rosłanowska
Ekspert BB. Prawniczka
nie ma koniecznosci powrotu nawet na 1 dzień.Złożyłam wniosek o powrót do pracy z dniem 30 marca z urlopu wychowawczego. Okazalo się jednak , że jestem w ciaży i dostalam od lekarza nakaz leżenia i l4, którego z powodu urlopu wychowawczego nie wzięłam.Mam jednak pytania:
1. słyszałam różne opinie, ale proszę o informację, czy muszę wrócić na 33 dni do pracy a dopiero później mogę wziąć L4? - podobno ZUS wymaga te 33 dni...
badania wykonuje się w czasie pracy a zatem po zakończeniu urlopu. jesli będzie pani wtedy na L4 to wykonywanie badań nie ma sensu.2. Mam wykonać badania okresowe w kierunku zdolności do pracy. Zdolność ta będzie prawdopodobnie wykonana przed 30 marca 2012. Od kiedy mogę wziąć l4? Czy ma tyo być po wykonanych badaniach na zdolność do pracy, czy L4 ma być wystawione po 30 marca?Tutaj też mam sprzeczne informacje.
tak, pod warunkiem że nie przekroczy Pani limitu 3 lat i dziecko nie będzie starsze niż 4 lata.3. Czy urlop, który mi pozostanie na obecne dziecko będę mogła jeszcze wykorzystać w momencie pojawienia się drugiego dziecka?
Ostatnia edycja: