reklama
Mam pytanie do mam ktore juz urodzily blizniaczki.moze jeszcze tu zagladaja.... jak to jest w praktyce z karmienia piersia? Jak karmic dzieci jednoczesnie?w jakiej pozycji zeby i mi po porodzie bylo w miare wygodnie, czy moze osobno ale wtedy co zrobic gdy jedno zje z jednej piersi i bedzie mu malo, dac druga czy zostawic dla drugiego dziecka?to dla mnie ogromne wyzwanie a chcialabym pokarmic chociaz 3msce piersia jesli dam rade i bedzie im wystarczac mojego mleczka.
Aga_82
Fanka BB :)
Moje dzieci za 5 dni kończą 10 miesięcy i wciąż karmię je piersią.
Początkowo - z uwagi na brak zadowalającego przyrostu masy - karmiłam pokarmem ściąganym + 1 butla mleka modyfikowanego na dobę. Tak mogłam kontrolować, ile dzieci jedzą. Potem zrezygnowałam całkowicie z laktatora.
Kiedy maluchy ważyły po 2,4 i 2,8kg były za małe, bym mogła je ułożyć na rogalu, spadały mi z niego po prostu, turlały, nie mogłam ich usadowić, zawsze potrzebowałam pomocy drugiej osoby. Kiedy przybrały już trochę bez problemu karmiłam je na rogalu, ale wygodniej mimo wszystko było mi na 2 poduszkach. Tak jest do dzisiaj - czasami obywam się w ogóle bez poduch, każde biorę pod pachę (stykają się główkami na moim brzuchu) i jazda
Też chciałam kupić podwójny laktator, szukałam dobrych ofert na Medelę Swing Maxi, ale ostatecznie kupiłam Medelę Mini Electric i w zupełności wystarczył (używany za ok. 100zł). Odradzam jedynie ręczne laktatory, zamęczycie się na smierć.
Początkowo - z uwagi na brak zadowalającego przyrostu masy - karmiłam pokarmem ściąganym + 1 butla mleka modyfikowanego na dobę. Tak mogłam kontrolować, ile dzieci jedzą. Potem zrezygnowałam całkowicie z laktatora.
Kiedy maluchy ważyły po 2,4 i 2,8kg były za małe, bym mogła je ułożyć na rogalu, spadały mi z niego po prostu, turlały, nie mogłam ich usadowić, zawsze potrzebowałam pomocy drugiej osoby. Kiedy przybrały już trochę bez problemu karmiłam je na rogalu, ale wygodniej mimo wszystko było mi na 2 poduszkach. Tak jest do dzisiaj - czasami obywam się w ogóle bez poduch, każde biorę pod pachę (stykają się główkami na moim brzuchu) i jazda
Też chciałam kupić podwójny laktator, szukałam dobrych ofert na Medelę Swing Maxi, ale ostatecznie kupiłam Medelę Mini Electric i w zupełności wystarczył (używany za ok. 100zł). Odradzam jedynie ręczne laktatory, zamęczycie się na smierć.
ewka_111
Fanka BB :)
Gratuluję wytrwałości i podziwiam - 10 miesięcy z dwójką - wow. Ja sobie tego nie wyobrażam córka z niewiadomych przyczyn odstawiła mi się po 4 miesiącach karmienia - i nie chciała wogole pić mleka - żadnego, po jakiś 3-4 tyg zaczęła pić mm, a ja odpuściłam ściąganie bo poprostu nie chciała mojego mleka. Młody odstawiony po 8 miesiącach z powodu musu wzięcia antybiotyku a bliźniaki - jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić póki co - tym bardziej ze po domu biega obecnie 1.5 roczny bąbel.
Justa_podwójne szczęście
Zaangażowana w BB
Cześć dziewczyny
Możliwe że był już ten temat ale nie chce mi się wertować stron.
Jakie łóżeczka kupujecie lub kupiłyście? Drewniane czy turystyczne?
------------------------------
28 tc
Możliwe że był już ten temat ale nie chce mi się wertować stron.
Jakie łóżeczka kupujecie lub kupiłyście? Drewniane czy turystyczne?
------------------------------
28 tc
Ostatnia edycja:
Gabryś spoko ale Radochna? Hmm, jak to się zwracać pozniej to dzieczynki Radka? U nas w pracy jest dziewczyna o podobnym imieniu i nikt nie wie jak do niej mowic wiec sie nikt do niej nie odzywa albo mowi bezosobowo. Nie wiem, czy to w zyiu potem pomaga... sorki mam nadzieje, ze sie nie obrazisz.
reklama
Mam pytanie do mam ktore juz urodzily blizniaczki.moze jeszcze tu zagladaja.... jak to jest w praktyce z karmienia piersia? Jak karmic dzieci jednoczesnie?w jakiej pozycji zeby i mi po porodzie bylo w miare wygodnie, czy moze osobno ale wtedy co zrobic gdy jedno zje z jednej piersi i bedzie mu malo, dac druga czy zostawic dla drugiego dziecka?to dla mnie ogromne wyzwanie a chcialabym pokarmic chociaz 3msce piersia jesli dam rade i bedzie im wystarczac mojego mleczka.
Ja nigdy nie opanowalam sztuki karmienia jednoczesnie. Chlopcy mieli duze problemy z jedzeniem - wyginali się, krzywili, wypluwali brodawki, krzusili sie co chwile. Jak ich mialam obu przy peirsi to i tak musialam ktoregos odstawiac jak ten drugi sie krzusil i ryk byl na calego. Prbowalam karmic spod pachy ich obu naraz. Kladam na rogalu, dodawalam poduszek duzo, zeby im sie glowy trzymaly ale to bylo na nic.Karmilam potem osobno ,ale wiadomo jeden placze bo glody, drugi przy cycku sie denerwuje ze brat placze i jest totalna nerwowka. U nas sprawdzil sie system -A. dostaje cycka, odciagam mleko, robie zapas i daje M. moje mleko w butli. Kolejne karmienie M. dostaje cycka A. z butli moje mleko, odciagam . Pltem A z cyca, M. z butli moje, odciagam... karmienie 24/dobe
Podziel się: