reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

No ja po dwóch poprzednich ciążach to doskonałe wiem kiedy są skurcze a kiedy Dzidzi - różnica taka ze jak dzieci to brzuch jest twardy w jakimś tam miejscu a jak skurcze to twardy jest wszędzie, caly napięty.

Dziś spotkałam znajoma i okazało się ze jest w ciąży bliźniaczej ;) ale już w 35tc - zazdroszcze juz tak dalekiej ciąży. Mnie cały czas ona napawa przerażeniem - w sumie może nawet nie ciąża - ale zalecenia lekarzy i położnej - trochę za bardzo straszą ;( chciałam teraz z rodzinka na kilka dni w góry skoczyć - wiec postanowiłam przed wyjazdem się zbadać - czy wszystko ok (badanie powinnam mieć w nastepny poniedzialek a przełożyłam na ten czwartek) na co położna ze jak, że gdzie ja chcę jechać, przecież tak nie można, przecież ciąża.... ech ciekawe co jeszcze w czwartek usłyszę. Kurcze jak mi nikt nie wmawia ze to taka straszna ciąża to ja naprawdę czuje się świetnie. No może trochę szybko łapie mnie zadyszka i szybciej się męczę. Ale ja nie chce szczytów zdobywać tylko troszkę zmienić klimat i odpocząć :(

Co do leków to ze względu na tarczyca nie mogę brać nic co zawiera jod, wiec biorę elevit + aspargin 3x2 i wit D 2000jm. Dha nie biorę bo jem bardzo dużo ryb no i ta wit D. Od czasu do czasu nospe - jak mnie za bardzo w dole brzucha boli ;)

reklama
Ja wcześniej brałam jakiś typ prenatal, ostatnio dopel herz mama a teraz biorę vita-miner prenatal + DHA
też jem niewiele ryb. A mój lekarz prowadzący powiedział żebym jadła dużo owoców, warzyw i ryb i żebym nie brała tych witamin bo to tylko naciąganie pieniądzy ale ja i tak biorę a owoce itd . swoją drogą w końcu noszę dwójkę. Śmieje się że wyciągają ze mnie podwójnie ;)

A odnośnie kwasu to na początku trzeba chyba tylko brać ale w takich witaminach i tak występuje.

A jak to u was jest z tym odpoczywaniem - naprawdę leżycie i odpoczywacie czy cały czas działacie, pracujecie, coś robicie?

Staram się dużo odpoczywać ale pranie, gotowanie i mniejsze sprzątanie w domu robię, we wszystkich bardziej męczących czynnościach zastępuje mnie mąż. Staram się niczego nie dźwigać. Ale jak plamilam to leżalam plackiem WSZYSTKO robił mąż.

Ja niestety nawet nie odkurzam itp wstaje tylko jak corka z czymś sobie nie radzi do wc albo po jedzenie. Ale to przez szyjkę i rozwarcie. Boje sie i wole dużo leżeć.

Cześć dziewczyny! Można do Was dołączyć :) ? Jestem w 14tyg. ciąży bliźniaczej, formalnie termin na lipiec, ale wiadomo jak to jest z bliźniakami. Na razie wszystko przebiega spokojnie i bez ekscesów. Niestety ciąża jest jednokosmówkowa, więc pewnie im dalej tym bardziej trzeba będzie uważać. To moja pierwsza ciąża, podobno będzie dwóch chłopaków, ale to dopiero pierwsze prognozy.

reklama
Ja przez pierwsze 20tyg myslalam ze jest jednokosmowkowa bo tak mi opisali na usg a w zeszlym tyg sie okazalo ze jednak dwukosmowkowa. pomylka lekarza od usg.u mnie tez bez ekscesow, troche poleguje, w domu robie raczej wszystko oprocz dzwigania, teraz wybieram sie w gory i wcale nie pomyslalam zeby spytac lekarza czy moge...wiadomo z gorki nie bede zjezdzac ale pospaceruje napewno.termin mam na koniec maja i planuje donosic

Do góry