reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża a dentysta

Co to w ogóle za pytanie? Wolisz chodzić z ogniskami zakażenia i zagrażać dziecku? Mój mąż jest dentystą i mówi, że w ciąży (z wyjakiem narkozy) można stosować każdy rodzaj znieczulenia, więc jak się boisz, to naprawdę nie musisz...

reklama
moj stomatolog w 6 miesiacu ciazy odmowil mi wyleczenia zeba.powiedzial, ze jesli zab nie boli, to lepiej dla dzidzi zbym poczekala z tym do rozwiazania.

moj stomatolog w 6 miesiacu ciazy odmowil mi wyleczenia zeba.powiedzial, ze jesli zab nie boli, to lepiej dla dzidzi zbym poczekala z tym do rozwiazania.

:-) ja mialam taka sama sytuacje-dlatego poszlam do gabinetu, gdzie stosuja znieczulenie wziezne (chyba azotowe, ale nie jestem pewna) i bez problemu mi pomogli :-)

Co to w ogóle za pytanie? Wolisz chodzić z ogniskami zakażenia i zagrażać dziecku? Mój mąż jest dentystą i mówi, że w ciąży (z wyjakiem narkozy) można stosować każdy rodzaj znieczulenia, więc jak się boisz, to naprawdę nie musisz...

Pytanie dobre uwazam. WIdac, ze dziewczyna myśli o dziecku!
Jesli to nie ma znaczenia to dlaczego w kazdym gabinecie jest info "paecjentko jesli podejrzewasz , ze mozesz byc w ciazy poinformuj nas o tym przed rozpoczeciem leczenia!" ??
Dlatego, ze nie wszystkie leki, czy znieczulenia mozna podawac ciezarnej kobiecie.

No widzę, że jesteś specjalistką w tej dziedzinie...
Akurat mój mąż pracuje w klinice stomatologicznej i na co dzień przysyłają mu właśnie takie pacjentki w ciąży z rejonu, bo lekarze z gabinetów"nie wiedzą, co z nimi zrobić" i czy można "coś" dać, nie wszyscy lekarze mają wiedzę na ten temat i dlatego się boją - stąd ich pytania. Prawda jest taka, że właściwie każdy rodzaj znieczulenia można dać, nawet z adrenaliną, bo ona rozkłada się w miejscu i nawet nie zdąży dojść do łożyska, bo wcześniej ulega degradacji, no ale to jest dyskusja juz dla specjalistów, bo laik nie bardzo wie, o co chodzi. Pozdrawiam :))
ps. a przymusu leczenia nie ma; nikt nie zabrania kobiecie chodzić z próchnicą..wolna wola w zasadzie

No widzę, że jesteś specjalistką w tej dziedzinie...
Akurat mój mąż pracuje w klinice stomatologicznej i na co dzień przysyłają mu właśnie takie pacjentki w ciąży z rejonu, bo lekarze z gabinetów"nie wiedzą, co z nimi zrobić" i czy można "coś" dać, nie wszyscy lekarze mają wiedzę na ten temat i dlatego się boją - stąd ich pytania. Prawda jest taka, że właściwie każdy rodzaj znieczulenia można dać, nawet z adrenaliną, bo ona rozkłada się w miejscu i nawet nie zdąży dojść do łożyska, bo wcześniej ulega degradacji, no ale to jest dyskusja juz dla specjalistów, bo laik nie bardzo wie, o co chodzi. Pozdrawiam :))
ps. a przymusu leczenia nie ma; nikt nie zabrania kobiecie chodzić z próchnicą..wolna wola w zasadzie

Skoro sama mowisz, ze i nawet lekarze nie wiedza czesto, z taka kobieta w ciazy zrobic, dlaczego stwierdzasz ''co to za pytanie wogole'' ^^ ... bez komentarza. Pytam sie, bo slyszałam rózne teorie, jedni twierdza ze owszem, jednak tylko do 3 mies inni, ze mozna ale bez znieczulenia... chyba lepiej sie zapytac, co nie? ...Pf.

Ostatnia edycja:
Kto pyta nie błądzi :-) Sama najlepiej wiesz co zrobic. Skoro wielu lekarzy nie poleca robic standardowego znieczulenia to cos w tym musi byc.....ja specem nie jestem-pisze tylko to co wiem, bo sama mialam klopot z bolacym zebem. Myszor piszesz tak jakby tylko twoj mąż byl jedynym specjalista i tylko on znal sie na leczeniu......Asheara martwi sie o zdrowie dzidziusia i dlatego zanim cos zrobi pyta inne mamusie :-) Uwazam, ze to zdrowy objaw, ze martwi sie nie tylko o siebie.....
Asheara pozdrawiam Cie cieplutko :-) i duzo zdrowka dla Ciebie i dzidzi.

Ja chodzę do cudownej dentystki dzięki której przestałam się bać leczenia zębów, ona mi powiedziała że jeśli chodzi o znieczulenie to można stosować ale najlepiej po 3m-cu ciąży ( bo w tych miesiącach kształtują się najważniejsze ograny ), również dowiedziałam się od niej że kobiecie w ciąży przysługuje bezpłatne leczenie kanałowe.
Wracając do waszych obaw myślę że takie pytania są jak najbardziej na miejscu, nikt nie jest specjalistą w każdej dziedzinie, a jeśli ma coś zaszkodzić dzidziusiowi to lepiej się upewnić, poradzić się kogoś.
Złośliwe komentarze najlepiej zostawić dla siebie ;-)

pytania są po to, aby rozwiać wątpliwości, a co jak co ale w ciąży każda z nas ma ich wiele, bo w końcu nie chcemy zrobić nic co mogłoby zaszkodzić dzidzi, i każde pytanie uważam za celowe jeśli czegoś się nie wie.
jestem stomatologiem, więc mogę wypowiedzieć się na temat leczenia zębów w ciąży i mam nadzieję, że to komuś pomoże. do dentysty należy w ciązy się zgłaszać na przeglądy, a jeśli sytuacja wymaga to należy się leczyć. Najodpowiedniejszym i najbezpieczniejszym okresem na leczenie jest 2 trymestr ciąży,ale jeżeli trzeba to leczymy też w 1 i 3 trymestrze- decyzję co do czasu i rodzaju podejmuje lekarz w odniesieniu do konkretnego przypadku i istnienia odpowiednich wskazań tudzież przeciwwskazań. jasne że najlepiej by było, żeby zęby poleczone były przed ciążą, ale jeśli tak nie jest lub coś zacznie się dziać w czasie ciąży to się to po prostu leczy. w ciąży często pojawiają się problemy z dziąsłami, i temu też można zaradzić bez uszczerbku, a nawet z dużym zyskiem dla naszego zdrowia, tym samym zdrowia dzidzi.nie ma co się bać leczenia, znieczulenia stosować można, lepiej te bez adrenaliny, zazwyczaj są wystarczające do wykonania zabiegu, jednak w razie potrzeby podajemy "mocniejsze" znieczulenie z adrenaliną (w stresie i bólu organizm wydziela adrenalinę, a w znieczuleniu jest jej mniej niż u pożądnie zestresowanego pacjenta). generalnie jest taka zasada, że wykonujemy tylko takie leczenie, które jest niezbędne, odkładamy planowe zabiegi, staramy się unikać usuwania zębów jeżeli można je alternatywnie "zaleczyć", unikamy antybiotykoterapii o ile można ale jeśli podanie antybiotyku, leków czy zabieg jest niezbędny, to tez nie należy panikować, lekarz na pewno poda to co można w ciąży i zadba o bezpieczeńtwo.należy też podarować sobie wybielanie i zabiegi kosmetyczne, bo nie są wskazane w ciąży. dla wielu pacjentek leczenie zębów to źródło silnego stresu, i to tez należy brać pod uwagę podejmując decyzję o leczeniu. ale podstawowym zadaniem kobiety w ciąży jest dbać o siebie i być w jak najlepszym zdrowiu, a nasza jama ustna jak najbardziej wlicza się do naszego dobrostanu, więc jeśli dentysta powie, że trzeba leczyć, to nie bójmy się, że zaszkodzimy dziecku. poprosić trzeba o wytłumaczenie co i dlaczego będzie robione, jeśli boimy się bólu to poprosić o znieczulenie, a zawsze w razie wątpliwości można skonsultować się ze swoim lekarzem ginekologiem, czy n ie ma żadnych uwag co do sposobu leczenia.
powodzenia

reklama
ja jestem w 37tc i wlasnie wrocilam od dentysty, plomba wypadla mi kilka dni temu i pomyslalam ze lepiej bedzie zrobic cos z tym jak najszybciej niz czekac az cos tam sie rozwinie, a po porodzie to chyba nie bardzo bede miala czas i ochote na bieganie do dentysty. Balam sie strasznie bolu bo juz nie pamietam kiedy ostatnio siedzialam na fotelu dentystycznym bez znieczulenia a teraz myslalam ze z racji ciazy nic mi nie wolno brac....poza tym pomyslalam ze skoro termin mam juz za 3 tyg i zabek w zasadzie nie boli to po coz narazac sie na stresy. Otoz jak przedmowczynie wspomnialy sa znieczulenia dozwolone w ciazy a moj dentysta potwierdzil ze przyjsc warto na kazdym etapie ciazy jesli cos sie dzieje. Ja jestem juz po i bardzo sie ciesze ze mam z glowy :) nie musze sie martwic ze rozboli za kilka dni i przyparta do muru nie bede miala juz innego wyjscia jak wizyta u dentysty, bo przeciez faszerowanie sie srodkami przeciwbolowymi to w ciazy chyba jeszcze gorzej

Do góry