reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciaza a astma

reklama
Wątek się urwał ale dla osób które poszukują informacji na temat astmy w ciąży:

W tej chwili biorę singulair na noc , 2 razy dziennie serentide 250 oraz ventolin doraźnie.

Efekty - super. Dziecko według USG zdrowe.

Pozdrawiam przyszłe mamusie z astmą.

Ja żyję z astmą kilka dobrych lat, a alergią dobrych kilkanaście. Zaraz po tym jak się dowiedziałam, że jestem w ciąży pojawiłam się u swojej alergolog i tak: kazała mi odstawić wszystkie leki w tabletkach przynajmniej na okres I trymestru (brałam Flonidan i Singulair), wziewy (brałam Serevent i Flixotide 250, w awaryjnych sytuacjach Ventolin) i zaleciła w przypadku pojawienia się duszności wziąć wdech Ventolinu a gdyby nie przechodziło wziąć drugi. Można go brać kilka razy w ciągu dnia więc tym się ratować w razie czego. Gdyby się coś więcej działo od razu uderzać do niej na konsultację.
Chcę wierzyć, że zaliczę się do tej grupy 1/3 astmatyczek, którym choroba łagodnieje podczas ciąży :-)
Pozdrowionka dla wszystkich mamusiek-astmatyczek! :wink:

Z astmą borykam się już kilka dobrych lat, mam z nią nie mały problem. Przyjmowałam Fostex (wziew na podwójnym sterydzie) + singulair 10, oczywiście doraźnie ventolin. Mimo tego nie zawsze było ok. Kiedy zaszłam w ciążę odstawiłam (sugestia lek. rodzinnego) singulair i fostex. Wziew zastąpiła mi lakami na budezonicie (swoją drogą ochyda! o ile można powiedzieć że inhalator ma jakikolwiek "smak" czy posmak ;) ). Niestety doraźne stosowanie ventolinu, zmieniło się w kilka do kilkunastu x dziennie. Wybrałam się do pulmunologa i wróciłam do domu z apteką ;) mam zażywać wszystko na wieczór (bo duszności głównie występują w nocy) Miflonide 200, Buderin do nosa i tabl. Theospirex 150 (1/2 tabl), doraźnie ventolin. Cieszę się że w tym temacie (choć dopiero na 3 str) znalazły się nazwy leków i wasze doświadczenia z nimi związane. Jednak zastanawiają mnie tabletki które dostałam Theospirex. Czy któraś z was przyjmowała je? Bo treść ulotki mnie martwi... tak samo jak moje nocne duszności :(

reklama
Solaris z astmą zmagam się praktycznie od urodzenia czyli jakieś 25 lat. Koniecznie lekarka kazała mi odstawić Singulair-jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Brałam tylko i wyłącznie wziewnie Miflonide przez całą ciążę i wystarczyło. Ani razu duszności!Poważnie!!Dziecko super!Zdrowe ;)

Do góry