reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciaza a astma

Mam astmę od 3. roku życia.
Gdzieś w wieku 15 lat zaczęły się nawroty kaszlu i duszności.
Na szczęście pierwsza ciąża przebiegała bez powikłań, urodziłam naturalnie i się z tego cieszę, bo bałam się, że grozi mi cc przez astmę :-)
Teraz mam czasem napady duszności, ale nie przyjmuję leków.
Mój lekarz tak zarządził... Coraz częściej myślę, że jego tok myślenia polega na tym, że co ma być to będzie :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Chyba i tym razem będę musiała liczyć na szczęście....

reklama
Witajcie mi wlasnie zaczal sie 8 tydzien ciazy i od tygodnia zaczelam sie dusic tez choruje na astme ale prawie wogole juz nie uzywalam inhalatora czasami bralam krople na alergie a teraz musze brac krople 2 razy dziennie i psikac codziennie rano i jak zaczynam dusic sie w nocy nie wiem co robic czy to mozliwe ze tak ciaza wplynela na moja chorobe? przytylam dopiero 1 kilo nie mam jeszcze zadnego obciazenia a moze to przez przeziebienie? dodam ze wlasnie od tygodnia codziennie zajadam lody moze to przez to?

Weri ja tez choruje na astme na tle alergicznym. Dudzności mam raczej tylko w nocy i tylko w okresie wiosenno-letnim. Jestem w 16 tyg. ciązy i mimo przepisanych leków(berodual, rhinocort, pulmicort) na razie nie biorę nic. Czekam na pierwszy atak jezeli sie pojawi zaczne brać leki regularnie. Póki co bronie sie rekami i nogami przed lekami mimo ze lekarze twierdza ze one nie szkodzą.

od 8 lat choruje na astme która wzieła sie od alergii. od dwoch lat nie biore leków bo jakoś to u mnie przycichło. wiem ze to nieodpowiedzialne, ale naprawde uważam że nie sa mi potrzebne na codzień. mam na wszelki wypadek inhalatory, ale na razie ich nie potrzebuje. od kiedy jestem w ciąży nic sie nie zmieniło. mam nadzieję że nie bede musiała skorzystac z leków w czasie ciąży.

życzę zdrówka :)

Hej, ja tez niestety naleze do grona ciezarnych z astma. Jestem przerazona tym co czytam w necie. Niestety moja alergolog jak sie okazalo jest BEZNADZIEJNA, nie poinformowala mnie o skutkach dusznosci w ciazy, dala tylko leki (bylam u niej zaraz na poczatku ciazy). Nawet nie kazala przyjsc na kolejna wizyte. Wiec bylam przekonana ze bedzie dobrze, skoro ona sie tym nie przejela w ogole...No i nie bralam zawsze lekow, w pelnym przeswiadczeniu ze one dziecku szkodza i wolalam sie podusic niz szkodzic dziecku. Okazuje sie, ze wlasnie tym moglam dziecku zaszkodzic, jestem przerazona! naprawde chcialam dobrze, skad moglam wiedziec, jestem naparwde tak zla na siebie i na te alergolog! zadzwonilam do niej a ona mnie doslownie wysmiala i powiedziala, ze pytanie o to, czy dusznosci zaszkodzily dziecku to nie do niej tylko do boga...i ze sa niebezpieczne owszem.potraktowala mniej jak smiecia...wiec teraz siedze i rycze bo nie wiem czy moje dziecko bedzie zdrowe (jestem w 10 tygodniu ciazy). boje sie naprawde...powiedzcie mi, czy wy tez mialyscie dusznosci w ciazy (ja mialam jakies 4-5 razy) i czy wszystko skonczylo sie dobrze? czy w necie przesadzaja z tym straszeniem o niedotlenieniu? Czy znacie jakies przypadki? Chce wiedziec, chocby to miala byc najgorsza prawda...:(

hej Dziewczyny:)
ja też mam astmę jestem w 21 tygodniu i właśnie dostałam dusznośći:)
juz od dawna nie miałam żadnych objawów lecz przeziębiłam się:) bezsenne i duszne noce kaszel:) broniłam się przed braniem leków ale dziś idę do mojej Pani doktor i napewno mi coś da bo wiem ze nie tylko mi to szkodzi ale mojemu maleństwu również:) lepiej sie leczycż doprowadzić do przykrych konsekwecji:) pozdrawiam wszystkie miłe Panie:)

hej dziewczyny. ja też jestem astmatyczką i alergiczką. w pierwszej ciąży na początku odstawiłam inhalatory-sterydy ( z resztą wcześniej nie bralam tez ich zbyt regularnie) i nie było za wesoło, od razu zaczęły się straszne duszności, ale całe szczęśnie moja alergolog mnie jakoś wyprowadziła na prostą w szybkim tempie. Potem zażywałam już leki regularnie, było o niebo lepiej. Teraz jestem w 13 tygodniu ciąży, pierwsze kroki skierowałam wlaśnie do alergologa - zmieniła mi leki na odpowiednie dla ciężarnej i mam nadzieję, że też jakoś przetrwam. Generalnie podobno jest tak, że w większości przypadków w ciąży astma się ucisza ze względu na kobiece hormony, ja niestety do tej szczęśliwej puli nie należę. Ale o astmie koniecznie trzeba powiedzieć ginekologowi, powinien zrobić odpowiedni wpis w karcie ciąży, bo przy tej dolegliwości nie można podawać podczas porodu niektórych leków.

reklama
Tez mam astme. Lekarz kazal mi brac wziewy, zwlaszcza w okresie jesien/zima, bo mam sklonnosci do zapalenia oskrzeli, a to z kolei przechodze bardzo ciezko. Wziewy mam, ale biore tylko jak czuje, ze ciezej mi sie oddycha, no i jak sie robi zimno na dworze. Niestety przez wiekszosc czasu mam zatkany nos, wiec zimne powietrze wdychane ustami nasila objawy.
Alis, a co bierzesz? Ja Flixotide i Serevent.

Do góry