Cześć. Bylam dzisiaj u ginekologa I bylo wszystko w porzadku z dzidziusiem, z szyjka, z lozyskiem. Wyszlam z gabinetu zadowolona z wizyty I wgl.. a od 14-15 zaczelo mnie swedziec cale cialo, nogi, twarz,szyja, brzuch.. zdenerwowalam sie poszlam do apteki, pani w aptece powiedziala by wypic wapno, a jak nie to, zeby zglosic sie do lekarza, bo to moze byc cholestaza ciazowa, ktora jest grozna dla dziecka. No I teraz nie wiem co zrobic, bo napisalam do mojego lekarza jeszcze nie odpisal mi.. a ja sie zastanawiam czy czekac do jutra, poniedzialku, czy zglosic sie do szpitala z tym? Nie wiem. wizyte kolejna mam za 2 tyg.
reklama
Rozwiązanie
Biorę tylko orospest i nie badałam kwasów żółciowych tylko ALAT i aspat no i na diecie jestem już od kilku dobrych tygodni. Ja przy pierwszej ciąży 11 lat temu nie miałam jej zdiagnozowanej przez lekarza jakoś nikt się wtedy tym nie zainteresował ale pamiętam ,że 2-3 tygodnie przed porodem bardzo swedzialy mnie nogi, poród zaczął się sam w 38 tygodniu ,ale wody miałam już zielone, na szczęście synek urodził się zdrowy z wagą 3.250.
Nie pamiętam właśnie jakie miałam te wskaźniki kwasów żółciowych jak już leżałam w szpitalu w drugiej ciąży. Na razie skóra mnie nie swędzi , ale lekarz już zna historię więc jestem pod kontrolą.
Nie pamiętam właśnie jakie miałam te wskaźniki kwasów żółciowych jak już leżałam w szpitalu w drugiej ciąży. Na razie skóra mnie nie swędzi , ale lekarz już zna historię więc jestem pod kontrolą.
Dzisiaj wyniki beda okolo 13-14.
Jak zrobilam alat, aspat, bilirubine, fosfataze alkaiczna, a nie zrobilam tegi GGTP, to jakby cos bylo to wyjdzue mi w tamtych? Bo mi lekarz odpisal, zebym zrobila proby watrobowe I kwasy zolciowe I dala mu znac, ake nie mam tego u mnie w szpitalu I musze czekac do poniedzualku.
Jeśli byłaby to cholestaza to alat i aspat raczej na pewno będą podwyższone. Jeśli wszystkie te badania będziesz mieć w normie, to myślę, że możesz przestać się przejmować Ja kwasów żółciowych też nie robiłam od początku, tylko dopiero po pewnym czasie, już w bardziej zaawansowanej ciąży.
A do 13-14 już dużo czasu nie zostało, więc będziesz mogła się zrelaksować
reklama
Rozumiem, wiec dam Ci znac co I jak jak odbiore te wyniki I mam nadzieje, ze beda w porzadku. Ja chyba jednak zrobie, bo lekarz kazal mi dac znac, wiec w razie czego zrobie skoro kazal dac znac. A powiedz mi, bo obudzilam sie okolo 2 troche po I bylan taka glodna, ze musialam zjesc I zjadlam bulke I kawalek owoca, a badanie mialam okolo 9:30 czy to wystarczajaca przerwa by badania byly tez w porzadku?Jeśli byłaby to cholestaza to alat i aspat raczej na pewno będą podwyższone. Jeśli wszystkie te badania będziesz mieć w normie, to myślę, że możesz przestać się przejmować Ja kwasów żółciowych też nie robiłam od początku, tylko dopiero po pewnym czasie, już w bardziej zaawansowanej ciąży.
A do 13-14 już dużo czasu nie zostało, więc będziesz mogła się zrelaksować
Rozumiem, wiec dam Ci znac co I jak jak odbiore te wyniki I mam nadzieje, ze beda w porzadku. Ja chyba jednak zrobie, bo lekarz kazal mi dac znac, wiec w razie czego zrobie skoro kazal dac znac. A powiedz mi, bo obudzilam sie okolo 2 troche po I bylan taka glodna, ze musialam zjesc I zjadlam bulke I kawalek owoca, a badanie mialam okolo 9:30 czy to wystarczajaca przerwa by badania byly tez w porzadku?
7,5 godziny przerwy przed badaniami jak najbardziej wystarczy. A co do kwasów żółciowych - jak najbardziej możesz zrobić, tylko bardziej chodziło mi o to, że jeśli te inne badania będziesz mieć w porządku, to już możesz się zrelaksować, bo ryzyko, że kwasy będą złe, skoro wszystko inne jest dobre jest bardzo, bardzo małe.
Dobrze.7,5 godziny przerwy przed badaniami jak najbardziej wystarczy. A co do kwasów żółciowych - jak najbardziej możesz zrobić, tylko bardziej chodziło mi o to, że jeśli te inne badania będziesz mieć w porządku, to już możesz się zrelaksować, bo ryzyko, że kwasy będą złe, skoro wszystko inne jest dobre jest bardzo, bardzo małe.
Doszly wyniki. I mam ALAT - 14 U/L
ALP 40 U/L
ASPAT 17 U/L
bilirubine 0,37mg/dl
Z czego przy ALP mialam norme napisana 42-98, wiec nie wiem pani mowila, ze jest okej, ale nie wiem. Wyslalam wyniki do ginekologa
Cholestaza wystepuje tylko wtedy, gdy jest podwyzszone?Jest ok. Skoro wszystko w normie (albo prawie). Nic nie jest powyżej normy, więc możesz przestać się stresować cholestazą Tylko się cieszyć
Cholestaza wystepuje tylko wtedy, gdy jest podwyzszone?
Tak
Dziekuje Ci bardzo. Uspokoilam sie troche I mam nadzieje, ze lekarz jak odpisze tez potwierrszil, ze jest w normie.
reklama
Podziel się: