reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cesarskie cięcie! i wszystko co z nim związane

Moja koleżanka miała laparo przed zajściem w ciąże i urodziła sn więc to raczej wskazaniem nie jest
jeśli chodzi o to czy druga ciąża skonczy sie cc to ja wam napisze tak.po porodzie a miałam także cc mój gin powiedział tak:proszę wstrzymać sie z kolejna ciążą najlepiej na około 2 lata aby blizna macicy miała czas sie zagoić i wszystko wróciło do normy.
ja nie planuje drugiego dziecka jak narazie ale za pare lat pewnie tak.i wiem że raczej kolejny raz będę skazana na cc ponieważ miałam problemy z wysokim ciśnieniem nie miałam rozwarcia a skurcze tak i groziła nam zamartwica.to dzięki cc mój synek żyje.ale to wszystko okaże sie z czasem
martaik dziewczyny dobrze ci pisza zazwyczaj termin wyznaczaja na tydzień dwa tygodnie przed terminem ale to wszystko zależy od przebiegu ciąży rozwarcia skurczy itp.będzie napewno dobrze nie martw sie;-)
a co do tych szwów to wszystko zależy jaka to była operacja bądź zabieg jeśli było coś powierzchownego to wskazania nie ma

reklama
Pysia, a stało sie podczas porodu czy jeszcze w trakcie ciąży?

Stało się to podczas porodu.Jakies pół roku temu moze rok temu pisałam o tym na forum.

asia_l jak miałam cesarke wczesniej to 2 tyg przed terminem robią .To nie zalezy od stanu blizny tylko jak macica sie obkurczyła i czy dobrze to wszystko sie w srodku zrosło

Pysia bzdury wygadujesz.To wszystko zalezy od blizny i tego jak sie goi a takze gdzie sie znajduje.Myslisz ze w polsce lekarze tak chetnie robia cc? ,jezeli tylko i wylacznie byly zakladane szwy na skorze,to nie ma podstaw by po 11 miesiacach (jezeli rana sie niegnoila itp)robic cc.Pamietajcie ze cc polski szpital kosztuje ok 3-4 tys,wiec nie " szastaja" tymi cc na lewo i prawo.Po cc owszem wykonuje sie nastepne cc jezeli jest krotki odstep czasu,ale 1 cc nie wyklucza tego ze kolejne dziecko za kilka lat nie bedzie mozna urodzic sn.Szew na skorze to pikus,chodzi tutaj o szwy na macicy i o blizne na macicy ktora goi sie zdecydowanie dluzej niz ta
na skorze.Nie ma co przesadzać.Ja po 11 miesiacach to juz mojej blizny prawie w ogole nie widzialam skora sie zrosla,bez problemu juz zdecydowanie wczesniej.

Wiadomo ze jak sie ma szwy na macicy i w krótkim czasie sie zajdzie to bedzie cesarka.pozatym u mnie w szpitalu lekarze robią na prosbę.tzw lezałam z 5 przypadkiami .Płaczem wymusili cesarkę.Ja tez miałam cesarke ale z innych powodów.Jka sie ma dobrego lekarza to za cesarkre sie nie płaci a się ja ma,jak było w szpitalu 2 w którym rodizlam

ale bym już chciała aby była połowa kwietnia:) a wiecie moze jak wygląda taki planowany zabieg? przyjezdzam do szpitala i? teraz miałam cc poniewaz zaniklo tetno, lezałam na porodwowce, nagle wpadła ekipa, zabrali mnie, po drodze podpisałam papiery, znieczulenie i ciecie, a zastanawiam sie jak to bedzie w kwietniu:)

przyjezdzasz do szpitala dizeń wczesniej rano. jesz sniadanie potem zupe i tyle. Do 20 mozesz pic wode niezagowaną,potem juz nic.o 6 rano golenie cewnikowanie .nastepna rzecz to zakladaja Ci 2 wenflony i podpinaja kroplówke z glukoza i cos jeszcze. potem biora Cie na łozko i wyworzą w siną dal:D
ja bylam taka twarda,niczego sie nie bałam.Jak mnie wiezli pytali sie czy sie boje cesarki czy mam obawy a ja na to "a cholera czego mam sie bac?rach ciach i po wszystkim" wwiezli mnie na ta sale i mnie zamurowalo .Tylke tego dziwnego sprzetu taka byłam wystraszona ze wydukałam tylko "o choleeeerciaa mać juz ja sie chyba będe bać" mieli smiechu ze mna ale strasznie nie było.Tylko w pewnym momencie lekarz mówi do lekarza "rwij ją dziecko sie nie zmiesci" popatrzylam na lampe a tam lekarz lezy na moich nogach i rozrywa mi rekami brzuch ,potem miałam nogi całe posiniaczone przez lekarza"ogólnie milo wspominam

a czy cewnikowanie jest bolesne? i czy mogę ogolic sie sama? i jeszcze jedno, ta pierwsza dobe przed cc, leze na oddziale polozniczym na ktorym pozniej bede po porodzie czy na patologii i musze przeniesc swoje rzeczy na inny oddział?

Ostatnia edycja:
martaik a ty przy pierwszym dziecku nie miałaś też cesarki:errr: bo piszesz tak jakbyś nie miała a z tego co wcześniej pisałaś uznałam że właśnie przez cc swoje malenstwo urodziłaś
ogolić możesz sie jeszcze w domu na spokojnie a cewnikowanie nie boli jak dobrze ci go zakładają ja nawet nie wiedziałam dobrze kiedy z wyjmowaniem było podobnie zero bólu.o rzeczy sie nie martw to pielęgniarki albo maż ci przeniosa

martaik cewnikowanie robione jest na ogół już po podaniu znieczulenia.
Ogolić może się sama w domu.
Papiery podpisujesz przy przyjęciu do szpitala.
Do 22 jesz, do północy pijesz a potem do samej operacji nic.
Rano dostajesz kroplówki, potem idziesz na salę operacyjną, podłączają kolejną kroplówkę, dostajesz znieczulenie miejscowe, potem podpajęczynówkowe, zakładają cewnik i że tak powiem chlastają.
W między czasie dostajesz tlen;-)

dziekuje za odpowiedzi:) miałam cc ale nieplanowane, doszło do niego bardzo nagle, niewiele z niego pamietam, poniewaz od czasu gdy zapadła decyzja o cięciu do czasu gdy było juz po minelo 7 minut(przynajmniej według mamy ktora była ze mna na porodówce), synkowi zanikło tętno, wiec wszystko dzialo sie w zawrotnym tempie. teraz bede miala planowane ciecie.

reklama
Hej ja mialam cc a cewnik zakladali mi przed znieczuleniem i czulam to, bylo to nierzyjemne uczucie ale nie bolalo, ogolic sie mozesz sama w domu, pielegniarka sprawdzi czy jest ok a jesli chodzi o przeniesienie rzeczy (tez mialam nieplanowane cc) to nie mam pojecia kto to zrobil, tzn domyslam sie ze persolen szpitala..

Do góry