reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

cesarka

MagdaMamaKubusia

Zaciekawiona BB
dziewczyny, mialam cesarke 3 tygodnie temu.Czuje sie bardzo dobrze, no i mam a ochote na kochanie sie z moim mezem. ...bardzo juz bym chciala,ale nie wiem czy juz moge...to sa 3 tygodnie, wiem ze powinno sie wytrzymac 6 tygodni. Czy cos by sie stalo?czy mozna sie teraz kochac bez zabezpieczenia?

reklama
Ja też miałam cc ale wstrzymałam sie do 6 tygodni przy drugiej ciąży a w po pierwszej to jakies 4 tygodnie mineły jak zaczelismy sie kochać.A czy bez zabezpieczenia to indiwidualna sprawa , ja sie panicznie bałam że zajde zaraz w następną ciąże.

Ostatnia edycja:
Jeżeli dokarmiasz dziecko butelką to musisz mieć zabezpieczenie. Zresztąkarmienie nie jest 100 % metodą antykoncepcyjną. Pogadaj z ginekologem. Są tabletki jednoskładnikowe. A po jakimś czasie (4-6 m) możesz wziąść spirale. Chociaż ja wole prezerwatrywe bo niegdy nie wiem jak może zareagować moja mała po hormonach a karmie tylko piersią

Madzia ja już tydzien po ceserce przy zdjęciu szwów pytałam się lekarza, czy moge kochać się z mężem, bo taką miałam na to ochotę, ale kazal mi odczekac 6 tygodni. Sęk w tym, że po tym czasie byłam juz taka wykończona nocnym karmieniem i brakiem snu, że ochota przeszła mi całkowicie :-):tak:

ja czekalam do 6 tyg po porodzie, rodzilam SN i wolalam aby wszytsko bylo zagojone :tak:

po CC tez lepiej zaczekac bo macica musi wrocic do siebie no a wspolzycie to jednak przenosi conieco bakteri i jakis zarazkow. Latwo o infekcje :tak:

teraz biore Azalie - minipigulke i karmie piersia :tak:

reklama
Ja po porodzie SN wytrzymałam 4 tygodnie;-)

Ale w czym rzecz - tutaj chodzi o wygojenie macicy, jak już ktoś wspomniał - może dojść do infekcji i z tego względu powinno się uzywać prezezerwatywy nie tylko jako antykoncepcji ale jako ochrony przed wprowadzeniem bakterii, które znajdują się w nasieniu. Tak na własną rękę zaleca się rozpocząć współżycie, kiedy ustaną odchody poporodowe - mozna wtedy założyć, że macica zagoiła się. Natomiast po cc to tak jak po każdej operacji - jest ryzyko rozejścia się rany, ot tyle i od tego to zależy. Generalnie zakłada się, że kobiety po cc mogą zaczynać wcześniej, bo nie mają wszystkich innych dolegliwości bólowych związanych z porodem SN i ewentualnym nacięciem.

Antykoncepcja wskazana, bo nawet regularne karmienie nie zabezpiecza w 100%, ponadto przerwy między karmieniami ponad 6 godzin są wystarczającym bodźcem do wystąpienia owulacji. Lepiej dmuchać na zimne.

Do góry