reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Budujemy nowy dom ...

mea co za gapcio ze mnie. Zapomniałam Ci odpisać. Zacznę od tego, ze masz super mieszkanko :tak: cegła u mnie w kuchni nie jest naturalna, ta dobudówka była w 2000r robiona. Użyliśmy cegłówki elewacyjnej "milano" (Milano STONE MASTER Kamień dekoracyjny Milano Cegła DO SPRZEDAŻY TYLKO PRZEZ DUŻE SIECI!!! 30-04-13, Sklep internetowy e-budujemy.pl)

Weronika ja co prawda nie mam dużo luster, ale mam w kuchni błyszczące fronty, i odciski są na nich bardzo widoczne. Byłam przekonana, że również będę zużywać tony papieru i płynu żeby co dzień je przecierać, ale ... kupiłam sobie "magiczną szmatkę" do szyb i luster z mikrofibry :-D Wystarczy zmoczyć wodą i przetrzeć fronty... są czyściutkie i nie robią sie żadne smugi. Taka samą kupiłam do mycia płytek w łazience. Wystarczy zwilżyć, przetrzeć - rach, ciach, bach i płytki czyste :-D zero śladów kropek i zacieków nad wanna i w okół zlewu (a też już oczyma wyobraźni widziałam siebie czyszczącą te płytki co 2 dni płynem)

reklama
dziewczyny, jaki możecie polecić sprzęt pod zabudowę?
chodzi mi konkretnie o piekarnik, lodówkę, zmywarkę i okap :-)
jakie funkcje brać pod uwagę a co jest zbędne? mile widziane konkretne modele ;-)

Iza ja jeszcze nie wybrałam modeli, dopiero w przyszłym roku. A te co mam maja kilka kat, ale na pewno mój sprzęt bedzie tylko od dwóch firm, ktorym jestem wierna od lat. Siemens i Miele. :-) nie znam lepszych jakosciowo firm.

Mika minimalizm to jest to co kocham :-) bardzo fajny projekt.
Ja bedę miała dom sielski, w klimacie angielskim i skandynawskim. Duzo białego drewna, takiego przybrudzonego, nie mogę sie doczekać :-)

dziewczyny, jaki możecie polecić sprzęt pod zabudowę?
chodzi mi konkretnie o piekarnik, lodówkę, zmywarkę i okap :-)
jakie funkcje brać pod uwagę a co jest zbędne? mile widziane konkretne modele ;-)

1. plyta indukcyjna (zadne inne) i wsio ryba jaka!!! wszystkie sa jednakowe w dzialaniu czy za 1000 czy za 3000 (testowalam taka i taka i naprawde zadna roznica)
2. zmywarka - zalezy co cie kreci ale cokolwiek by to bylo to tylko siemens lub bosch :) reszta jest po prostu polke nizej ...
3. okap - zalezy co potrzebujesz (ja mam w zabudowie) ale cokolwiek by to nie bylo pamietaj o 2 waznych rzeczach - po pierwsze musi byc cichy !!!!!! po drugie jesli kupujesz cos co jeszcze ma wygladac pamietaj ze tluszcz siada wszedzie - zwaz kto to bedzie szorowal :)
4. piekarnik - tu akurat jestem wierna mojemu samsungowi dwustrefowemu :) nie zamienila bym go na nic !! na codzien uzywam polowy piekarnika (jest taka opcja) jak robie wiecej zeczy na raz moge je robic w roznych opcjach :) a jak pieke tak jak dzis idzie na full ...
5. lodowka - ja mam side by side dla rodzinki nic innego !!! ja mam samsunga z kostkarka do lodu - bomba pomysl :) od 2 lat wiemy kiedy sasiedzi robia impreze :) przychodza regularnie zapozyczac sie na lod - oddaja najczesciej upłynniony z procentami marki finlandia :)

To i ja wrzucę mój domek Baby Jagi, Gagamela czy Shreka, kto jak woli;) Elewacja będzie biała, a wykończenia i kominy piaskowcem
Zobacz załącznik 600248Zobacz załącznik 600249

W oryginale projekt domu jest taki Projekt - Archipelag

Po Świętach porobię zdjęcia środka i wstawię, nie robiłam idealnie wg. projektu.

podziwiam ludzi ktorzy maja odwage zrobic cos innego niz nakazuje standard :) a domek przyjade kiedys zobaczyc na zywo :) efekt musi byc rewelacyjny :)
tylko takie pytanie - nie macie ciemno na dole ?? bo okna wydaja sie byc mocno schowane pod okapem dachu ...

To i ja wrzucę mój domek Baby Jagi, Gagamela czy Shreka, kto jak woli;) Elewacja będzie biała, a wykończenia i kominy piaskowcem
Zobacz załącznik 600248Zobacz załącznik 600249

W oryginale projekt domu jest taki Projekt - Archipelag

Po Świętach porobię zdjęcia środka i wstawię, nie robiłam idealnie wg. projektu.

Lady świetny, piernikowy, uroczy, a to ogrodzenie i ten wielgachny komin mnie urzekły, jakie kolory będą miały tynki później??? Macie charakter :tak:

Mnie się marzy parterowiec taki jak dom moich rodziców, tylko dorzuciłabym jeden pokoik albo zrobiłabym poddasze użytkowe albo wielkie studio-antresolę na górze :tak:

reklama
Nikt nie podzielil sie doswiadczeniem, ale mam info dla potomnych:) Zrobilam eksperyment i oto wyniki:
- na plytke wylalam: kawe, herbate, sos sojowy, sok malinowy, koncentrat z buraków, ketchup i ćwikłę
- zostawilam na dwie godziny (mysle ze i tak nigdy az tyle plama nie bedzie czekala na wytarcie, ale niech bedzie;))
- po dwoch godzinach wszystko zmylo sie tylko ciepla woda nie zostawiajac zadnych sladow
- jedynym skladnikiem, ktory "wżarł" sie w plytke byla herbata, ktora mylam woda, mydlem, cifem, takim mega silnym srodkiem do tluszczu i innych niefajnych zabrudzen i nic...
- po umyciu herbatki woda z octem po plamie nie ma sladu :))

Takze decyzja zostala podjeta- nie impregnujemy tak jak zaleca producent i zobaczymy co sie bedzie dzialo:))

mika jesli producent nie zaleca to znaczy ze nie trzeba - u nas bylo wyraznie napisane ze jest konieczna dwukrotna impregnacja ... ja mialam kilka plytek niezaimpregnowanych (dokupilam przy samym ukladaniu) i zostaly na nich ciapy po fugach i wogole debilnie sie myja ... na szczescie sa tak schowane ze dostaje szalu tylko przy myciu !!!

Do góry