mea_osi
Mea, Agatka, Gabi i Mati
no coś ty, piszę przecież że będę miała podłogowe ogrzewanie wszędzie w cąłym domu, jeszcze wybieramy rodzaj ogrzewania, na pewno wybierzemy ekologiczny ale kominki nie będą tylko do ozdoby, też będą ogrzewać w sezonie, skoro kochamy żywy ogień to projektuejmy tak aby to ciepło ni euciekało, tylko bylo wykorzystane. Będziemy też mieć inteligentny system sterowania ogrzewaniem i światłem, roletami w oknach itd, to drogi system ,ale podobnież bardzo ekologiczny i energooszczędny.
z tym systemem to sie zgodze ... nam braklo kasy i zrobilismy cos ala inteligentny dom ... stale dokladamy kolejne elekenty i po malu bedziemy spinac w jedna calosc ...
wykorzystanie ciepla z kominka ma sens jak sie grzeje np gazem - wtedy jest to mocno ekonomicznie uzasadnione (zwlaszcza jak sie lubi palic) ale juz przy ekogroszku nie ma to najmniejszego sensu
co do tej podlogowki i u gory kaloryferow - ja sie zastanawiam juz od 2 lat czy ci co mnie tak bardzo namawiali na ten system sami tak maja ?? a moze mieszkaja w blokach ?? bo utrzymanie stalej temperatury (albo niewielka jej zmiennosc) przy kaloryferach to KOSMOS !! mam elektronicznie sterowane kaloryfery (bo po 3 miesiacach z glowicami dostawalam szalu) i to naprawde G daje ... w pokoju jest albo za zimno albo za goraco ... optymalna temperatura jest raptem chwilke !!! w sypialni to jeszcze przezyje (siedzi sie w nij ledwo ze ledwo ... ale w pokojach dzieciecych - masakra !!! podloga nieprzyjemna do tego stopnia ze moja 3 letnia wowczas corunia powiedziala ze ona woli bawic sie w salonie na podlodze niz u siebie na pieknym dywanie ... twierdzila ze jej tam za zimno mimo ze kaloryfer byl na 24st ustawony i grzalo u gory jak jasna cholera !! praktycznie wejsc do pokoju si enie dalo (my zyjemy przy 20 - 22st ... taka jest dla nas optymalna temperatura w domu