reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Brzuszki, brzuszki, gdzie rosną maluszki.

Lekarz na dzień dzisiejszy powiedział by Ci ze masz 17 tygodni ciąży dlatego ze oni patrzą wyłącznie na ukończone ale jesteś w trakcie 18stego. W dniu terminu porodu będziesz dokładnie w 40t i 0d ciąży czyli będzie 40 skonczonych. Od kolejnego dnia będzie juz 41t ale dopóki go nie skonczysz w karcie w razie gdyby dziecko sie urodziło wpisaliby ze urodziło sie w 40t ciąży.
Dlatego jeśli mamy juz plus iles dni nie mówi sie ze zaczynamy czy kończymy tydzien z liczbą sprzodu w Twoim przypadku 17 bo ten tydzien juz jest ukończony.
Dokładnie. Ale dziewczyny tu i tak nie podają skończonych tygodni tylko "aktualny".
U mnie dzisiaj 16+0 tc. Teoretycznie będę wtrakcie 17 tc ale w szpitalach mnie nauczyli żeby podawać skończony.
Dlatego czasem się tutaj gubię z tygodniami ;)
A nie piszą że poród po 40 tc??

reklama
Dokładnie. Ale dziewczyny tu i tak nie podają skończonych tygodni tylko "aktualny".
U mnie dzisiaj 16+0 tc. Teoretycznie będę wtrakcie 17 tc ale w szpitalach mnie nauczyli żeby podawać skończony.
Dlatego czasem się tutaj gubię z tygodniami ;)
A nie piszą że poród po 40 tc??
U lekarza podasz skończony i wtedy rozmawiamy ich językiem:) jak np przy genetycznych badaniach, sa miedzy 11 a 14t i mimo ze majac 10+3 leci nam 11 to lekarz zapisze nas najwczesniej na dzien w ktorym bedziemy miec 11+0 a najpozniej na 13+6 bo wtedy konczymy za chwile 14t. Tu na forum przeważnie mówimy o tygodniach jakie właśnie nam lecą bo mając 16+0 tak jak Ty nie powiemy ze zaczynamy 16 tydzien ciąży bo jest on ukończony. Nie wiem jak wpisują w Polsce dokładnie, z tego co dziewczyny po poronieniach pisały wynika ze wpisują ukończony tydzien. Ja rodziłam dokładnie w 41+0 i wpisali ze urodzony w 41t ciąży. Gdyby przyszedł na świat dwa dni wczesniej prawdopodobnie wpisane by było ze w terminie 40t.

U lekarza podasz skończony i wtedy rozmawiamy ich językiem:) jak np przy genetycznych badaniach, sa miedzy 11 a 14t i mimo ze majac 10+3 leci nam 11 to lekarz zapisze nas najwczesniej na dzien w ktorym bedziemy miec 11+0 a najpozniej na 13+6 bo wtedy konczymy za chwile 14t. Tu na forum przeważnie mówimy o tygodniach jakie właśnie nam lecą bo mając 16+0 tak jak Ty nie powiemy ze zaczynamy 16 tydzien ciąży bo jest on ukończony. Nie wiem jak wpisują w Polsce dokładnie, z tego co dziewczyny po poronieniach pisały wynika ze wpisują ukończony tydzien. Ja rodziłam dokładnie w 41+0 i wpisali ze urodzony w 41t ciąży. Gdyby przyszedł na świat dwa dni wczesniej prawdopodobnie wpisane by było ze w terminie 40t.
No właśnie.
Słyszałam od znajomej że wpisują urodzony po 40 tc ale nie było dane mi to sprawdzić. :)

zaczynamy 18 tydzień :)
IMG_20181029_095405.jpg

Załączniki

• IMG_20181029_095405.jpg
    IMG_20181029_095405.jpg
    561,9 KB · Wyświetleń: 711
reklama
Do góry