reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Brak reakcji na skurcze

reklama
U mnie problemem bylo, ze w obu ciazach corki jak bylam podpieta pod KTG spaly, w zwiazku z tym sie nie ruszaly i nie bylo skokow tetna.

Ja mysle, ze gdyby bylo cos nie tak, to zatrzymaliby cie w tym szpitalu i od razu poszlabys na stol ;). Wiec badz dobrej mysli. A w szpitalu bys nie lezala- juz jest po terminie, wiec nikt by cie nie zmuszal do jakiegos opozniania porodu, wrecz przeciwnie ;).

No i pojechałam na usg. Wszystkie przepływy prawidłowe nie tylko pępowinowe ale i każde inne. Jednak zdziwienie pana doktora było ogromne bo z biometrii płodu i innych wskaźników wynika że mała ma 36 tygodni . Pytał kilkukrotnie czy wcześniej nikt nie zwrócił na to uwagi . Mała ma 3 kg wagi orientacyjnie więc należy do dzieci mniejszych ale sam pan doktor nie jest pewny i sprawdzał w komputerze badania poprzednie i stewierdził ze mała już wczesniej ujawniała jakoby miała być młodszą ciążą. Chyba oszaleje . Nie będe miesiąc w szpitalu :D . Dzwoniłam do mojej p. doktor mówila ze w takim razie w czwartek na ktg i do szp[itala sie nie musze klasc. Ale co bedzie dalej ? Nie wiem . Nic by mnie nie dziwiło gdyby nie fakt ze kiedy poszłam ze spozniona miesiaczka do p. doktor to był sam pęcherzyk i p. doktor powiedziała ze w takim razie moglo dojsc do zaplodnienia niedawno tj tuz przed spodziewana miesiaczka. Wtedy mogly by byc te 4 tyg roznicy nawet. Nie wiem co myslec i jak to sie rozwinie

No, wiesz, wiek ciazy wylicza sie orientacyjnie, bo przeciez kazda z nas ma rozne cykle, a nawet przy regularnych akurat w danym miesiacu moglo byc inaczej ;). Ja np mialam bardzo dlugie cykle i wyliczono mi termin porodu na wrzesien wg OM , a ja znalam date najwczesniejszego mozliwego zaplodnienia i wiedzialam, ze to musi byc pazdziernik ;D . Racje mialam, oczywiscie, ja i najstarszy urodzil sie w pazdzierniku - calkiem normalny, sliczny chlopczyk, a lekarka "no, tak, taki ladny,bo troszke przenoszony" - a ja i tak wiem swoje :D :p

Wiem wlasnie ze orientacyjnie na podstawie miesiaczki ale tez lekarze po to robia szczegolowe badania usg by moc ewentualnie przesunac termin porodu. Ja w tej chwili nie wiem na czym stoje a zalamuje rece na mysl ze mam lezec w szpitalu miesiac i czekac na porod

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

hmm ja mialam dwa tyg mlodsza ciaze bo mialam nieregularne cykle zaszlam w terminie miesiaczki gdzies;p
i jak poszlam na usg po zrobieniu testu wedlug om byl 6 tydzien a tam czarno plakalam ze cos nie tak a pozniej sie okazalo ze to byl 4 tydzien bo owulacja bardzo pozno wystapila: ale ja to wiedzialam od poczatku i jak ktos ma nieregularne to liczy sie data z usg nie z om..
Twoja doktor jak to obliczyla/? ze masz 36 tydzien a nie 40?
wiesz pozniej jest tak ze dzieci roznie rosna jaka masz date z badan prenatalnyh i polowkowego? bo one sie licza
tak jak napisalam wyzej z lekarz tylko z wagi powiedzial ze 36 czy ogolne pomiary? bo dzieci pozniej rosna roznie sa wieksze mniejsze do przodu itp??
jak nic sie nie dzieje to nie ma sensu lezec w szpitalu tylko czekaj w domu na skurcze albo odejscie wod
i kontroluj przeplywy
ja pod koniec chodzilam co tydzien

Moja pani doktor prowadzaca wyliczyla ze juz niby 40 tydzien do czwartku bedzie 41 i wtedy szpital a dzis bedac na usg pan doktor powiedzial ze mala jest dosc mala i ze z tego bpd itp wychodzi 36 tygodni rowno . Wczesniej lekarzowi od usg tez wychodzily opoznienia. Kiedy bylam na pierwszej wizycie kiedy okres mi sie spoznial wiedzialam ze musualam jakos dziwnie zajsc w ciaze bo noo... Nie bylo jak inaczej :) i ogolnie kiedy bylam z ponad tygodniowym opoznieniem jak nie dwu to mialam tylko pusty pecherzyk . Pani doktor powiedziala ze ciaza musi byc mala ale liczyla ja od om

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Wiesz ona moze byc mala bo to chodzi o wage a nie rozwoj ogolny widze roznie sie dzieci rodza przeciez nawet 2 i pol kg;p
moj lekarz liczyl mi date wedlug usg jak mialam niereularne cykle i Twoja lekarz powinna zrobic jak samo..nie rozumiem dlaczego liczyla od om skoro mialas cykle nieregularne.. ;/

reklama
Do góry