reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

brak ochoty na jedzenie

Trzeba „wybadać” co na jakim etapie da radę w brzuchu 😅 mnie ratowały przykładowo bułki posmarowane serkiem naturalnym. Trochę szczęścia dawały mandarynki. Mięso mnie również odrzucało (w sumie to długo nie mogłam znieść jego zapachu, w szczególności pieczonego). Mnie wymioty długo trzymały 🫣

reklama
Oj znam to.. miałam identycznie więc współczuję. Totalnie nie było nic co mogłabym zjeść bo wszystko rosło w buzi i i tak było zwrócone.. momentami miałam już dość bo jak czułam głód to też miałam okropne mdłości 🥹 wiedziałam, że muszę jeść a tak bardzo nie byłam w stanie i momentami byłam załamana, że robię pewnie krzywdę dziecku 😞 Jedzenie mogłoby dla mnie nie istnieć w tamtym czasie.
No ale wiadomo, jadłam na siłę po porostu coś co umiałam przełknąć i tyle, potem stopniowo to przechodziło, teraz jestem w 14 tygodniu i już jest w zasadzie prawie normalnie, chociaż mięsa się nie tknę do teraz🤢 🙉 zdarzają się jeszcze takie dni, że za bardzo nie mam na nic ochoty ale to już nie aż tak jak było 😁
Także z czasem na pewno przejdzie 😊
Sposobu na to niestety nie znalazłam, czekałam cierpliwie aż przejdzie 😅

Ja jadłam pomidorową i naleśniki na zmianę. I po jakimś czasie jeszcze bułka pszenna z brzoskwiniowym dzemem. Jakoś koło 12 tygodnia przeszło🙂🙂

@darianna1 skoro wchodzą ci naleśniki, to je jedz. Zrób z przepisu gościa, co prowadzi blog oddaszfartucha. 3 jajka, szklanka mleka, 125 g mąki, sól, łyżka cukru, dobrze wymieszaj. Nie są zupełnie jałowe. Z czasem zaczniesz miewać zachcianki. Byle do 2 trymestru 😜. Ja wszystko jadłam ze świeżym imbirem. Tylko tak byłam w stanie jeść. Wszystko jadłam z imbirem. Dziecko sobie poradzi. Wszystko z ciebie ściągnie. Jeśli możesz, to pamiętaj o witaminach. Z czasem będzie lepiej.

A ściągnie ze mnie w tym sensie, że jak będę jesc kalorycznie to nie przywalę na masie za mocno? 😄 w ogole dziewczyny to ma się wpływ na to ile się przytyje w ciazy? Oczywiście pomijając tryb życia leżący zajadajacy codziennie maka i zapijacacy colką.

A ściągnie ze mnie w tym sensie, że jak będę jesc kalorycznie to nie przywalę na masie za mocno? 😄 w ogole dziewczyny to ma się wpływ na to ile się przytyje w ciazy? Oczywiście pomijając tryb życia leżący zajadajacy codziennie maka i zapijacacy colką.
Byłam na diecie cukrzycowej. W ciąży schudłam🙂

Raczej niekoniecznie. U mnie:
1 ciąża - cola i pizza praktycznie codziennie, generalnie dieta syf totalny - plus 16kg
2 ciąża - pilnowanie co i jak jem, głodzenie się w dwóch ostatnich miesiącach - plus 16kg
3 ciąża - przejście na weganizm (tzn to zadziało się już po między ciążami, ale jednak duża zmiana w diecie), pierwszy trymestr okropne wymioty, od 16tc cukrzyca ciążowa leczona wyłącznie dietą - minus 15kg

🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

reklama
W ciązy leżącej bez pilnowania co jem tyłam tyle samo, co w ciąży, w ktorej się pilnowałam na maxa i często zapominalam o jedzeniu, bo zajmowałam się remontem i przeprowadzką.

Do góry