reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Brak bonu turystycznego?

Hej. Czy tylko ja nie mam zakładki na tronie PUE o bon turystyczny? To chyba przysługuje na każde dziecko, prawda? Wnioski o 500+ robiłam przez aplikację bankową i dalej czekam na zaległe bo dostałam tylko za bieżący miesiąc.. Albo ja mam takie szczęście albo ZUS się nudzi 🥴
Też nie miałam i musiałam pisać do Organizacji Turystycznej, wysłałam im wszystkie papiery potwierdzające prawo do 500+ a i tak sprawa ciągnęła się chyba z 6 mies. W końcu wkurzyłam się, że podpytujac co jakiś czas o stan sprawy nie raczą odpisać np, że jest w toku. Kulturalnie, ale dosadnie napisałam co o tym myślę, o przewlekłości postępowania przy posiadanym komplecie dokumentów, o dyskryminacji obywateli 😝. Tego samego dnia dostałam telefon i oficjalne pismo że bon jest i wpadł na pue. Dodam, że 500+ pobieram już x czasu, więc to nie było świeżo nabyte uprawnienie.

reklama
Też nie miałam i musiałam pisać do Organizacji Turystycznej, wysłałam im wszystkie papiery potwierdzające prawo do 500+ a i tak sprawa ciągnęła się chyba z 6 mies. W końcu wkurzyłam się, że podpytujac co jakiś czas o stan sprawy nie raczą odpisać np, że jest w toku. Kulturalnie, ale dosadnie napisałam co o tym myślę, o przewlekłości postępowania przy posiadanym komplecie dokumentów, o dyskryminacji obywateli 😝. Tego samego dnia dostałam telefon i oficjalne pismo że bon jest i wpadł na pue. Dodam, że 500+ pobieram już x czasu, więc to nie było świeżo nabyte uprawnienie.
O matko.. Robią co chcą 🤦‍♀️ Człowiek myśli że dostanie bon turystyczny a musi czekać 6 miesięcy i się jeszcze dopytywać.. 🙈 Masakra jakaś. Zobaczymy jak to u mnie będzie wyglądać 😤 Zadzwonię do nich w poniedziałek 🤦‍♀️ Dziękuje 😃

Do zusu czy organizacji turystycznej?
ZUS odesłał mnie do Organizacji Turystycznej. Oni zajmują się cała papierologią na ich str. jest wniosek który wypełnia się i można przez profil zaufany podpisać i wysłać jako pismo ogólne.

Wśród znajomych nie byliśmy jedynymi którzy mieli z nim problem. Może to zbieg okoliczności, ale osoby bezrobotne i samotne nie miały z nim problemu tylko Ci pracujący. Śmiechem żartem może uznali, że skoro człowiek pracuje to sobie tego nie wykorzysta 🤣 i sam zapłaci.

ZUS odesłał mnie do Organizacji Turystycznej. Oni zajmują się cała papierologią na ich str. jest wniosek który wypełnia się i można przez profil zaufany podpisać i wysłać jako pismo ogólne.

Wśród znajomych nie byliśmy jedynymi którzy mieli z nim problem. Może to zbieg okoliczności, ale osoby bezrobotne i samotne nie miały z nim problemu tylko Ci pracujący. Śmiechem żartem może uznali, że skoro człowiek pracuje to sobie tego nie wykorzysta 🤣 i sam zapłaci.
Orientujesz sie czy jeszcze mozna skladac wnioski? Jesli tak, to w jaki sposob, skoro na pue nic nie mam 🤨

O matko.. Robią co chcą 🤦‍♀️ Człowiek myśli że dostanie bon turystyczny a musi czekać 6 miesięcy i się jeszcze dopytywać.. 🙈 Masakra jakaś. Zobaczymy jak to u mnie będzie wyglądać 😤 Zadzwonię do nich w poniedziałek 🤦‍♀️ Dziękuje 😃
Bon przysługuje tylko dzieciom urodzonym do końca 2021r, więc nigdzie nie musisz dzwonić.

Ostatnia edycja:
Orientujesz sie czy jeszcze mozna skladac wnioski? Jesli tak, to w jaki sposob, skoro na pue nic nie mam 🤨
Składałam poprzez pismo ogólne przy pomocy profilu zaufanego a nie pue. Pue to Zus a profil zaufany umożliwia korespondencję z każdą instytucją. Załatwiałam to rok temu.
Widzę, że dziewczyny piszą że Ty nie łapiesz się na bon. Akurat do tego się nie odniosę, bo nie wiem jak z tym jest.

To Twój ZUS pue nie wygląda tak? Nie masz tych zakładek po lewej?

Załączniki

• Screenshot_20220702-143343_Chrome.jpg
    Screenshot_20220702-143343_Chrome.jpg
    261,3 KB · Wyświetleń: 56
Składałam poprzez pismo ogólne przy pomocy profilu zaufanego a nie pue. Pue to Zus a profil zaufany umożliwia korespondencję z każdą instytucją. Załatwiałam to rok temu.
Widzę, że dziewczyny piszą że Ty nie łapiesz się na bon. Akurat do tego się nie odniosę, bo nie wiem jak z tym jest.
To chyba nie do mnie pisaly. Ja teoretycznie powinnam sie łapać, bo rodzilam w 2021r.
To Twój ZUS pue nie wygląda tak? Nie masz tych zakładek po lewej?
U mnie to wygląda tak:
Specjalnie ustawilam na 500+ zeby pokazac ze nie mam zakladki informacje, którą ponoć powinnam mieć

Załączniki

• Screenshot_20220702_145234.jpg
    Screenshot_20220702_145234.jpg
    69,8 KB · Wyświetleń: 47
reklama
Też nie miałam zakładki. Kontaktuj się z Organizacją powiedzą Ci szczegółowo co i jak. Wypełniałam wniosek i w znacznikach "przypinałam" decyzję o przyznaniu 500+
Zakładkę Polski bon turystyczny dopięli, gdy dostałam odpowiedź o jego przyznaniu. Wcześniej też jej nie było.

Do góry