reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Brak apetytu w 2 trymestrze

Malami97

Zaciekawiona BB
Jestem w 20t3d ciąży, od początku ciąży mam mdłości i wymioty , od około 3 miesięcy budzę się w nocy i muszę coś zjeść bo jestem bardzo głodna, w ciągu dnia nie mam wcale apetytu chociaż staram się jeść małe posiłki a często ,zdążają się też czasem mdłości i wymioty ale to sporadycznie, czy któraś z was też tak miała ?

reklama
Jestem w 20t3d ciąży, od początku ciąży mam mdłości i wymioty , od około 3 miesięcy budzę się w nocy i muszę coś zjeść bo jestem bardzo głodna, w ciągu dnia nie mam wcale apetytu chociaż staram się jeść małe posiłki a często ,zdążają się też czasem mdłości i wymioty ale to sporadycznie, czy któraś z was też tak miała ?
Jedz w ciągu dnia. Chociaż kanapkę raz na czas, ale jedz. To jest to, co mi przyświeca. Są tygodnie, w których codziennie jem makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem, bo nie wiem co innego mogłabym zjeść. Ale jeść trzdba.

Ja do 18 tygodnia ciąży wymiotowałam, było mi ciagle niedobrze i nie miałam apetytu. Pomogły tabletki xonvea, brałam je przez 2 tygodnie i po odstawieniu kilka dni było ciężkich, ale na szczęście przeszło.

Jedz w ciągu dnia. Chociaż kanapkę raz na czas, ale jedz. To jest to, co mi przyświeca. Są tygodnie, w których codziennie jem makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem, bo nie wiem co innego mogłabym zjeść. Ale jeść trzdba.
Ja jem jak zawsze jadłam,ale i tak nie mam apetytu a wmuszanie czasem kończy się wymiotami ,np na święta się super czułam ,w wynikach mam większość w porządku tylko lekko niektóre parametry mi spadły

Ja do 18 tygodnia ciąży wymiotowałam, było mi ciagle niedobrze i nie miałam apetytu. Pomogły tabletki xonvea, brałam je przez 2 tygodnie i po odstawieniu kilka dni było ciężkich, ale na szczęście przeszło.

Hej, mam podobny problem jestem w 13 tyg i od początku mi jest niedobrze, rzadko wymiotuje, ale zdarza się. Mam tabletki, o których piszesz, ale bałam się zacząć je brać bo słyszałam ze ciężko odstawić, itd… Możesz coś więcej powiedzieć ze swojego doświadczenia z tym lekiem? Jak się po nich czułaś ? Lekarz mówił, żebym zaczęła od jednej i zobaczyła czy się poprawi

A jak się czujesz po sokach? Mam na myśli np świeżo wyciskane, blendowane czy takie z biedry vital fresh. Ja pilam takie soki litrami, bo od niektórych produktów mnie mdliło. Później apetyt mi wrócił ze zdwojoną siłą, i te soki też mnie ratowały, bo nie moglam wytrzymać w nocy z głodu do rana.

Ja przez pierwsze 3 miesiące schudłam 14 kg.. na widok jedzenia i na sama myśl, ze miałam coś zjeść zaczynałam płakać.. po każdym posiłku (obojetnie co!) było mi zle.. ani się położyć ani stać, siedzieć.. coś okropnego.. byliśmy u 5 różnych lekarzy bo się denerwowaliśmy czy z bobasem będzie wszystko ok. Uspokoili i powiedzieli, żeby chociaż próbować na tyle na ile jestem w stanie coś zjeść czy nawet skubnąć..

Było bardzo ciężko.. ale już po 3 miesiącach wszystko wróciło do normy 🥹

Hej, mam podobny problem jestem w 13 tyg i od początku mi jest niedobrze, rzadko wymiotuje, ale zdarza się. Mam tabletki, o których piszesz, ale bałam się zacząć je brać bo słyszałam ze ciężko odstawić, itd… Możesz coś więcej powiedzieć ze swojego doświadczenia z tym lekiem? Jak się po nich czułaś ? Lekarz mówił, żebym zaczęła od jednej i zobaczyła czy się poprawi
Moim zdaniem bez sensu żebyś się męczyła. Ja odstawiłam i tak jak pisałam, kilka dni było trudnych, ale potem już było lepiej.
Biorąc tabletki miałam silne bóle głowy, byłam śpiąca, ale już o wiele bardziej wolałam to niż ciągle wymioty, problemy z dokończeniem posiłku, brak apetytu… Nawet wymiotowałam jak brałam leki i popijałam wodą…
Nie masz nic do stracenia, a może być lepiej :) Jest na forum wątek o tych tabletkach, z tego co kojarzę to dziewczyny brały nawet do końcówki ciąży. Te leki są bezpieczne dla ciężarnych, więc raczej nie ma się czego obawiać. Bardziej szkodliwe może być niedożywienie i odwodnienie spowodowane wymiotami i brakiem apetytu

A jak się czujesz po sokach? Mam na myśli np świeżo wyciskane, blendowane czy takie z biedry vital fresh. Ja pilam takie soki litrami, bo od niektórych produktów mnie mdliło. Później apetyt mi wrócił ze zdwojoną siłą, i te soki też mnie ratowały, bo nie moglam wytrzymać w nocy z głodu do rana.
Ja na początku żyłam tylko na kaszy mannej i niektórych owocach 😅 A nawet i jedząc taką kaszkę było mi okropnie niedobrze i wymiotowałam 🤢

reklama
Pije lecz mało dają ,nie mogę pić soków z cytrusami

Do góry