reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Boso czy w kapciach- w czym chodzą wasze maluchy po domu?

reklama
Dziewzyny a od kiedy kapciuszki?
Moja na razie chodzi przy meblach i raczkuje..jeszcze sama nie pojdzie.
Powinnam juz jej zakladac kapciuszki?

Jeżeli sama nie pójdzie to moim zdaniem nie ma sensu póki co kupować i zakładać kapciuszków na siłę. Na to przyjdzie czas później kiedy córka będzie już chodzić w pełni samodzielnie:)

Kapciuszki - jak najpóźniej.
Ostatnio byliśmy i specjalisty w dziedzinie ortopedii dziecięcej (jeden z najlepszych w kraju), bo młodzian troszkę koślawi kolana. Zaczęliśmy rozmowę o kapciach, paputkach i jasno stwierdził, że w domu dziecko powinno chodzić tylko i wyłącznie w skarpetach, a jeśli jest bardzo zimno to dodatkowo w cienkich paputkach.
Kapcie negatywnie wpływają na stopę, także te profilowane (jedyne polecane to kapcie z wkładką ortopedyczną). Wbrew temu co się uważa chodzenie boso czy w skarpecie nie sprzyja powstawaniu płaskostopia, a wręcz mu zapobiega. Im dziecko więcej chodzi w jak najbardziej "nagiej" nodze, tym bardziej kształtują się mu mięśnie stopy. Bardzo dobrym ćwiczeniem jest stawanie na paluszkach.

Moja córeczka ma 18 miesięcy i dopiero od kilku dni nosi kapcie befado. Mam w całym domu położone panele podłogowe od których strasznie ciągnie zimnem. Uwielbiała chodzić w skarpetkach, ale zaakceptowała też kapcie :)

reklama
moja ma pasje ściagania wszystkiego ze stópek, więc w lecie lata boso, a zima w rajtusiach, a kapciuszki leżą w kącie i obrastaja kurzem.

Do góry