reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bol przy karmieniu

Skład maści Maltan:
Aqua, Glucose, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Paraffin Wax, Glyceryl Oleate, Propylene Glycol.

Skład maści Purelan:
Lanolin. 100% czystej lanoliny USE/EP. Bez dodatków i środków konserwujących.

Na tej podstawie twierdzę, że maltan warto usunąć z piersi zanim przystawi się dziecko do karmienia.

reklama
Nie chcę się klucic ale jak dla mnie pochodzenie lanoiny tzw tluszczopot z wełny owczej sprawia że też bym to zmywala

Hubert 18.02.2015 [emoji170][emoji170][emoji170][emoji213]
Wiktoria 06.06.2017 [emoji173][emoji173][emoji173][emoji214]

Maltan ma cukier (i jak wyżej sporo rzeczy..), przyczynia się do powstawanie grzybicy. Jak dla mnie i tak najlepsze jest własne mleko i wietrzenie ;)

Moja ma 7tyg i waży 5.7kg. I potrafiła pic godzinę czasu z cycka i być głodna.
To tylko taka moja sugestia.. zrób z tym co chcesz

Myślisz, że dziecko ssie pierś tylko by zaspokoić głód?
KARMIENIE-NATURALNE-TO-.jpg

Dziwisz się, że tak długo ssała? ;) Bo ja się nie dziwię.

Ostatnia edycja:
Jesteś pewna że prawidłowo przystawiasz ? Jeśli tak to może to być jeszcze ból fizjologiczny - minie po jakimś czasie, po prostu brodawki muszą się przyzwyczaić.
A czy prawidlowo przystaiwasz najlepiej jak oceni dobra położna albo doradca laktacyjny. Brodawka musi być głęboko w ustach dziecka wraz z praktycznie całą otoczką. Usta maluszka szeroko rozwarte, wargi wywinięte. Nie powinno być słychać mlaskania ani cmokania.
Każde podawanie butli lub smoczka w okresie noworodkowym moze sprawić że maluszek zacznie źle chwytac sutek, spłycać chwyt. A to boli. Jeśli ból jst już niedo wytrzymania to odciagaj. Ale nie podawaj butelką bo problem może się nasilic - butlę ssie się inaczej niż pierś - podawaj np kieliszkiem do leków albo strzykawką.
Jeśli maluszek dostaje smoka - do kosza z nim. A jeśli już tak bardzo chcesz podawać to poczekaj chociaż aż maluszek nauczy się prawidłowo ssać pierś.

I warto pozwalać dziecku ssać pierś ile dziecko chce. Nie patrz na zegarek. Noworodek ma prawo wisieć na piersi nawet caly dzien i noc. Ma prawo zasypiac z piersią w buzi i to JEST NORMALNE. Polecam poczytać blog hafija.pl
Nie patrz na zegarek. Patrz wg wskaźników skutecznrgo karmienia (wpisz sobie w google to Ci wyskoczy). Maluszek puszcza pierś ale jeszcze "szuka" to podajesz następną. Bez liczenia ile minut je. Jedno dziecko wyssie wszystko w 5 minut, inne potrzebuje 30 albo wiecej minut na pierś. Wkładanie wszystkich noworodków do jednego worka nie ma sensu.

A co do wpisu wyzej o ssaniu godzinę i wiecznym glodzie... po pierwsze pierś to nie tylko pokarm ale poczucie bezpieczeństwa, ciepło i bicie serca mamy. Zadna butla i smok tego nie zapewnią.
Pierwsze trzy miesiące nieraz nazywa się czwartym trymestrem. Dziecko poza brzuchem potrzebuje teraz nie łożyska a piersi. Nawet non stop. I płacz wcale nie musi być oznaką głodu. Jeśli przybiera na wadze, moczy pieluchy, robi kupy to się najada. A mowicie zeto po butli spi..... cóż. Mleko mamy jest pożywne ale i lekkostrawne. Sztuczne mleko jest ciezej strawne i maluch potrzebuje więcej energii na strawienie tego. Jest to męczące - więc śpi. Tak samo jak Tobie chcę się spać po ciężkim, bardzo sytym obiedze - a po lekkiej zdrowej salatce już nie.

Maltan ma cukier (i jak wyżej sporo rzeczy..), przyczynia się do powstawanie grzybicy. Jak dla mnie i tak najlepsze jest własne mleko i wietrzenie ;)

Myślisz, że dziecko ssie pierś tylko by zaspokoić głód?
KARMIENIE-NATURALNE-TO-.jpg

Dziwisz się, że tak długo ssała? ;) Bo ja się nie dziwię.

Widziałam już ten obrazek niejednokrotnie. Dobrze wiem do czego oprócz karmienia służy pierś. Jak ktoś ma czas i chęci to może tak spędzać godziny, niestety nie każdej mamie takie wiszenie dziecka na piersi sprawia radość. I ja należę do tego grona.

Hubert 18.02.2015 [emoji213]
Wiktoria 06.06.2017 [emoji214]

Widziałam już ten obrazek niejednokrotnie. Dobrze wiem do czego oprócz karmienia służy pierś. Jak ktoś ma czas i chęci to może tak spędzać godziny, niestety nie każdej mamie takie wiszenie dziecka na piersi sprawia radość. I ja należę do tego grona.

"Wiszenie" na piersi, to jest taka inwestycja w laktacje. Jest potrzebne zarówno dziecku jak i samej mamie. To sygnał jak dużo mleka ma produkować kobieta. To podstawa unormowania laktacji.
Po drugie wiszenie na piersi to inwestycja w dobrostan dziecka. zaspokajasz jego podstawowe, niezbędne do prawidłowego rozwoju potrzeby: głodu ale także bezpieczeństwa i miłości.

"Wiszenie" na piersi, to jest taka inwestycja w laktacje. Jest potrzebne zarówno dziecku jak i samej mamie. To sygnał jak dużo mleka ma produkować kobieta. To podstawa unormowania laktacji.
Po drugie wiszenie na piersi to inwestycja w dobrostan dziecka. zaspokajasz jego podstawowe, niezbędne do prawidłowego rozwoju potrzeby: głodu ale także bezpieczeństwa i miłości.
Dziękuję, ale ja to wszystko wiem;)

reklama