Sasankaa
Fanka BB :)
Mi to wygląda na to że jest nadal jest głodne. Może spróbuj karmić dłużej albo jeśli pije z butelki to sprobowalabym dokarmic modyfikowanym.@Mirella Zygler - Jeszcze raz dziękuję.
Czy mogę przy okazji mieć jeszcze jedno pytanie dot. karmienia piersią?
Zarówno położna, jak i pediatra, mówili mi, że przystawienie malca do piersi na około 7-10 minut (na jedną pierś) absolutnie wystarcza. Później dziecko traktuje pierś już raczej jak smoczek/uspokajacz.
Ja i tak pozwalam synowi być przy piersi dłużej (12-15 minut przy 1 piersi, co daje około pół godziny na obie).
Wiem, że mam pokarm, gdyż czasami w obliczu większego bólu ściągam pokarm laktatorem z jednej piersi, podaję dynamiczną butelką antykolkową, drugą pierś mu podaję. Robię tak na zmianę.
W jednej piersi mam około 60-70 ml, tyle syn dostaje + drugą pierś już normalnie. Szacuję więc, że dostaje więc około 110 - 130 ml. Syn ma miesiąc. Przybiera na wadze regularnie i dosyć sporo, bo około 53 gr dziennie.
Wydaje mi się, że powinien być najedzony, ale często po karmieniu wpada w płacz. Nie doszukuję się tu żadnej kolki, gdyż dziecko uspokaja się, gdy wezmę je na ręce, na poduszkę, wtedy natychmiast zaczyna się ekscytować i cmoktać wszystko co popadnie, moje ręce, swoje dłonie i domyślam się, że szuka piersi.
Nie wiem czy to może być zwyczajnie niezaspokojony odruch ssania czy głód.
Smoczek wówczas działa, ale tylko na chwilę.
Hubert 18.02.2015
Wiktoria 06.06.2017