reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Cześć Dziewczyny 😊 badanie krzywej już za mną, na szczęście mogłam sobie pójść do auta(mąż zaparkował pod przychodnia). Trochę siedziałam a jeszcze leżałam na siedzeniu i nie było źle. Tylko w domu już potem trochę brzuch bolał i mały cis nisko się ułożył, bo jak czuje ruchy to bardzo nisko...i znów się martwię 😟

Mam pytanie do Was jak lezycie przy tych szyjkach? Bo ja tyle się naczytałam że zgłupiałam 🙈 większość leżę na lewym albo prawym boku...to jest ok? W Was nadzieja na spokoj😉
Ja też od 2 dni czuje ruchy bardzo nisko a leżę cały czas jutro mam lekarza zobaczymy czy mała jest naprawdę nisko czy znów zaczynam panikowac niepotrzebnie 🤔 ja leżę na boku prawym lewym ale ostatnio zauważyłam że więcej czasu spędzam na plecach , wydaje mi się że mała woli na plecach bo jak leze na bokach to strasznie kopie a na plecach się uspokaja.

reklama
Długą masz szyjke w którym tyg jesteś? Jeśli chodzi o ten posiew wydaje mi się że powinnaś mieć robiony przed założeniem. Mi założył dopiero po tym jak sprawdziliśmy że jest czysto bo podobno mogą być bakterie które właśnie skracają szyjke. A jeśli chodzi o lejek nie mam pojęcia ja miałam cały czas ładnie a jak zrobił się lejek to i szyjka już nic prawie nie miała.
27+1. Jeszcze daleko do końca. Ja też myślałam, że posiew musi być, ale teraz już zglupialam. Chyba zna się na tym co robi. Zobaczymy za 2 tyg, czy coś się zmieni czy nie. Przez ostatnie 2 tyg szyjka się nie skrocila.

27+1. Jeszcze daleko do końca. Ja też myślałam, że posiew musi być, ale teraz już zglupialam. Chyba zna się na tym co robi. Zobaczymy za 2 tyg, czy coś się zmieni czy nie. Przez ostatnie 2 tyg szyjka się nie skrocila.
Mi robili posiew ale zakładali pessar nawet nie czekając na wynik.. Też odrazu sterydy były podawane. Może spieszyli się z pessarem z racji tego że szyjka już była krótka.... . A wyszła jakąś infekcja grzybicza do pod leczenia po wyjściu ze szpitala

Dziewczyny z jeszcze jedno pytanie, czy jak już się pojawił ten lejek od wewnątrz to on będzie coraz bardziej się rozszerzal, czy może już tak zostanie? Co to oznacza, że jest lejek a szyjka się nie skrocila. Kurczę, z tego wszystkiego zapomniałam zapytać na wizycie a teraz siedzę i czytam jak głupia wszystkie fora:/ moj gin poki co nie kazal mi lezec ani nawet sie oszczędzać.

Lejek robi się od środka ujścia szyjki. Jak normalnie szyjka jest zamknięta, to wygląda jak rurka, a gdy jest lejek to w kształcie litery ,,v". Rozejście jest od wewnątrz, a część węższa od zewnątrz. U Ciebie chyba nie ma tak źle, skoro nie musisz się tak oszczędzać i lejek musi być minimalny.

Dziewczyny z jeszcze jedno pytanie, czy jak już się pojawił ten lejek od wewnątrz to on będzie coraz bardziej się rozszerzal, czy może już tak zostanie? Co to oznacza, że jest lejek a szyjka się nie skrocila. Kurczę, z tego wszystkiego zapomniałam zapytać na wizycie a teraz siedzę i czytam jak głupia wszystkie fora:/ moj gin poki co nie kazal mi lezec ani nawet sie oszczędzać.

I może się powiększać pod naporem rosnącego maluszka ale nie musi, u mnie w poprzedniej ciąży był od 31tyg. Potem to już tylko rozwarcie hehe ale nie martw się, ja urodziłam w 41tyg mimo krótkiej szyjki, lejka, a potem już tylko rozwarcia. A chodziłam już normalnie od 37tyg 🙂

Lejek robi się od środka ujścia szyjki. Jak normalnie szyjka jest zamknięta, to wygląda jak rurka, a gdy jest lejek to w kształcie litery ,,v". Rozejście jest od wewnątrz, a część węższa od zewnątrz. U Ciebie chyba nie ma tak źle, skoro nie musisz się tak oszczędzać i lejek musi być minimalny.
No właśnie zaczyna się robić "v", ale też szyjka jest dalej tak samo długa i twarda jak była. W badaniu ginekologicznym bylo ok, na usg wyszedl ten lejek i tak sie zastanawiam, czy przez te 2 tyg to się może znacznie powiększyć, czy zostanie tak jak jest.

I może się powiększać pod naporem rosnącego maluszka ale nie musi, u mnie w poprzedniej ciąży był od 31tyg. Potem to już tylko rozwarcie hehe ale nie martw się, ja urodziłam w 41tyg mimo krótkiej szyjki, lejka, a potem już tylko rozwarcia. A chodziłam już normalnie od 37tyg 🙂
To chyba nie jest normalne, ze ten lejek robi się na tak wczesnym etapie. Ja wczoraj zaczęłam 28tc.

reklama
Do góry