reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Hej lalki!!! Czop mi dalej odchodzi dzisiaj już nie czuję skurczy. Rozwarcie na palec. Jak na ktg będzie ok i do jutra rozwarcie się nie powiększy to jutro do domu. I powrót na porodowke w godz W.
Kurcze ja juz chceeee tą godzinę "W"hihi biegam po schodach, kucam i poza skurczami niiiic. Ech jutro 38tc.

reklama
Założę się, że był już poruszany tutaj ten temat :)

Ale może powiecie mi co myślicie o tym, że przy skracającej się szyjce mamaginekolog zaleca oszczędny tryb życia, a nie całkowity reżim łóżkowy jak najczęściej zalecają lekarze?

W sumie mi na izbie przyjęć lekarz powiedział, że mam dużo leżeć, ale nie popadać w paranoję i mogę sobie podreptać po domu trochę. A potem przyszedł ordynator i powiedział, że mam leżeć plackiem z tyłkiem w górze i tylko wc.

I bądź tu mądra.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Ale może powiecie mi co myślicie o tym, że przy skracającej się szyjce mamaginekolog zaleca oszczędny tryb życia, a nie całkowity reżim łóżkowy jak najczęściej zalecają lekarze?

W sumie mi na izbie przyjęć lekarz powiedział, że mam dużo leżeć, ale nie popadać w paranoję i mogę sobie podreptać po domu trochę. A potem przyszedł ordynator i powiedział, że mam leżeć plackiem z tyłkiem w górze i tylko wc.

I bądź tu mądra.

Myślę, że każdy przypadek jest inny.
Mi w pierwszej ciąży leżenie nie pomogło, szyjka skrocila się mimo wszystko i zrobiło się rozwarcie- poród w 24tc.

Teraz z szewkiem, żyje normalnie, tak na dobra sprawę praktycznie wcale nie było mi po drodze do łóżka. Gotowalam, na spokojnie ogarnialam mieszkanie. A w poniedziałek kończymy 37 tc
Nie wiem - może mieliśmy dużo szczęścia, że szyjka się nie skracala. Może i by się wcale nie skracala w tej ciąży, szewek mialam założony profilaktycznie. Tak można gdybac... jak widać każda ciąża I każdy przypadek jest inny. ;)

I bądź tu mądra.

Ja się zgadzam ze każda ciazavto indywidualny przypadek. Ja zaczynalam w pierwszej i obecnej ciazy od oszczednego trybu i szyjka mi sie skrocila a leżenie mi pomaga (w pierwszej ciazy nie lezalam całkowicie plackiem bo raz w tyg. chodziłam do szkoly rodzenia ale teraz leze calkowicie praktycznie)

I bądź tu mądra.

Mi szyjka skrocila sie na miedzy 24tc a 28tc bo wtedy na wizycie rozpoznał to gin - 25mm taarda zamknieta. Nie mam szewku ani krązka, moj gin nie zaleca (pocztaj moje wczesniejsze posty). Lekarz dal skierowanie do szpitala a ze jestem totalnym przeciwnikiem to lezalam w domu. Łącznie prawie 9tyg. Przez pierwsze 4 lezalam ok 19godz na dobę wiec bardzo duzo, potem troche juz dreptalam po domu, cos nawet porobilam na raty. Najwazniejsze to zrobic tak zeby nic sobievnie zarzucic ze mozna bylo wiecej bo urodzenie wczesniaka hmmmm sama pewnie wiesz.... kontroluj czesto szyjkę a z resztą zrob jak zechcesz. Ty masz początek a wiec strach tym większy. Ja np. Zauwazylam ze przy lezeniu brzuch mi sie nie stawial a to twardnienie u mnie skrocilo szyjkę.
Ja dzis zaczynam 38tc a Tobie zyczę powodzenia i wytrwalosci.

Hej dziewczyny!!! Ja dziś do domu i stawiam się spowrotem w godzinie W.
Czop (galareta) dziś odchodzi jeszcze bardziej. Dostane macmiror żeby infekcja się nie wdała... Więc teraz pojadę do domu i będę sprzątać i robić ogólne porzadki na święta oraz będę czekać na rozwój sytuacji.

Hej dziewczyny!!! Ja dziś do domu i stawiam się spowrotem w godzinie W.
Czop (galareta) dziś odchodzi jeszcze bardziej. Dostane macmiror żeby infekcja się nie wdała... Więc teraz pojadę do domu i będę sprzątać i robić ogólne porzadki na święta oraz będę czekać na rozwój sytuacji.
Jak się weźmiesz za te porządki to zaraz będziesz pędzić z powrotem [emoji23] nie no, dobrze, że puszczają Cię do domu.
Też bym musiała powoli się za to zabierać [emoji57] niby nie mam dużo, ale na raz nie ogarnę.

reklama

I bądź tu mądra.

Podejścia są różne. Ja na podstawie wielu historii tu, swojej i koleżanek wierzę jednak w leżenie [emoji6] ale każdy kieruje się swoim rozumem. Tak jak napisał ktoś wyżej - trzeba robić tak, żeby sobie potem nie zarzucić że można było więcej, lepiej..

Do góry