reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Po konsultacji z moją Panią Doktor czekałam aż się sytuacja wyklaruje :) tek więc w dalszym ciągu jestem w dwupaku ;) w domu. Bardzo bym chciała wytrzymać do poniedziałku, oficjalnie wtedy będzie ukończony 34 TC :) więc ostro zapieram się nogami i rękami przed porodem :-D
Ja ostatnio byłam na echo serca i wyszło przy okazji ,że mam wody płodowe na górnej granicy normy i te twardnienia tak mi powiedział lekarz, że mogą być od trochę zwiększonej ilości wód płodowych.Narazie kazał brać nospe i więcej leżeć , a niedługo mam wizytę to sprawdzi co i jak z szyjką.2 tyg. Temu była w porządku.Aktualnie jestem w W 24tc.chyba,żeby się coś działo mogę podjechać na IP na kontrol.oby te.twardnienia nie wpływały na szyjkę.

Ale dziś jest lepiej ?

reklama
Hej dziewczyny!
czytam wasze wpisy i stwierdziłam że napiszę Wam małą pocieszajkę 😊 w 28 tygodniu ciąży moja szyjka wynosiła 19mm. Skróciła się nagle przez miesiąc z 37mm do 19mm! Dodatkowo na papierze pojawiły się kawałki czopa śluzowego i twardnienie macicy/lekkie skurcze. Możecie sobie wyobrazić co czułam… w 29tc. miałam założony pessar. Obecnie końcówka 34tc. i żadnych twardnień brzuszka. Mała waży już ok. 2300g.
Fakt, ze większość czasu w ciągu dnia od miesiąca to leżenie 😖 ale warto! Polecam to wszystkim mamom z problemami z szyjką. Duuużo odpoczynku! Odliczam już tygodnie a nawet dni 😀 każdy dzień małej w brzuszku to sukces. Trzymajcie się dzielnie i powtarzajcie sobie ze wszystko będzie dobrze 😊😙

Dziewczyny ja byłam dzisiaj na 3 prenatalnych , obecnie 29+1, badania wyszły dobrze, ale lekarz powiedział, ze przy pessarze nie sprawdza się długości szyjki (inny lekarz niż mój prowadzący) i do tego, ze raczej się odchodzi od praktyki pessara. Przyznam trochę się wkurzylam, bo chciałam się dowiedzieć co tam u mnie słychać, tym bardziej, ze moja lekarka jest na urlopie. Widać co lekarz to inna praktyka, na szczęście wizyta za tydzień, muszę jakoś dać radę :)

Dziewczyny ja byłam dzisiaj na 3 prenatalnych , obecnie 29+1, badania wyszły dobrze, ale lekarz powiedział, ze przy pessarze nie sprawdza się długości szyjki (inny lekarz niż mój prowadzący) i do tego, ze raczej się odchodzi od praktyki pessara. Przyznam trochę się wkurzylam, bo chciałam się dowiedzieć co tam u mnie słychać, tym bardziej, ze moja lekarka jest na urlopie. Widać co lekarz to inna praktyka, na szczęście wizyta za tydzień, muszę jakoś dać radę :)
Na ostatniej wizycie moja Pani Doktor sprawdziła mi długość szyjki poprzez delikatnie zrobione USG przezpochwowe. I palpacyjnie ułożenie pessara. Wyglądało na to że szyjka bez zmian miała 15 mm i pessar zassał do wewnątrz szyjkę - tak to określiła . Wynika z tego że da się zrobić pomiar szyjki ... Chyba że moja Pani doktor to super delikatny i z wyczuciem lekarz :) od 2 miesięcy siedzę i czytam o pessarach ...szwach ... Itp i to czy i co się zakłada chyba zależy tylko i wyłącznie od sytuacji zdrowotnej Pacjentki ?

Na ostatniej wizycie moja Pani Doktor sprawdziła mi długość szyjki poprzez delikatnie zrobione USG przezpochwowe. I palpacyjnie ułożenie pessara. Wyglądało na to że szyjka bez zmian miała 15 mm i pessar zassał do wewnątrz szyjkę - tak to określiła . Wynika z tego że da się zrobić pomiar szyjki ... Chyba że moja Pani doktor to super delikatny i z wyczuciem lekarz :) od 2 miesięcy siedzę i czytam o pessarach ...szwach ... Itp i to czy i co się zakłada chyba zależy tylko i wyłącznie od sytuacji zdrowotnej Pacjentki ?
No moja lekarka na wizycie normalnie po założeniu pessara mi mierzy długość szyjki właśnie przez usg dopochwowe, po prostu się zdziwiłam, ze lekarz mi odmówił na tej wizycie 😂 oj już tez trochę się o tym wszystkim naczytałam, ale dopiero jak przestałam to ten czas zaczął mi szybko lecieć i już na szczęście 29 tydzień, byle do 37 😂

Hej dziewczyny!
czytam wasze wpisy i stwierdziłam że napiszę Wam małą pocieszajkę 😊 w 28 tygodniu ciąży moja szyjka wynosiła 19mm. Skróciła się nagle przez miesiąc z 37mm do 19mm! Dodatkowo na papierze pojawiły się kawałki czopa śluzowego i twardnienie macicy/lekkie skurcze. Możecie sobie wyobrazić co czułam… w 29tc. miałam założony pessar. Obecnie końcówka 34tc. i żadnych twardnień brzuszka. Mała waży już ok. 2300g.
Fakt, ze większość czasu w ciągu dnia od miesiąca to leżenie 😖 ale warto! Polecam to wszystkim mamom z problemami z szyjką. Duuużo odpoczynku! Odliczam już tygodnie a nawet dni 😀 każdy dzień małej w brzuszku to sukces. Trzymajcie się dzielnie i powtarzajcie sobie ze wszystko będzie dobrze 😊😙
Moja w 19tc miała 18mm. Aktualnie 30+1. Trzeba przeleżeć swoje i tyle w temacie 💪

Mój ginekolog tez mi sprawdza przez usg dopochwowe długość szyjki, robi to bardzo delikatnie, a później po badaniu sprawdza na foteli czy przez przypadek nic przy usg nie przesunął…😉

reklama
Taaaaa.. niektórzy tak gadają – że skoro trzyma to trzyma i nie ma się co przejmować długością. Mój lekarz na szczęście mi sprawdzał za każdym razem i dzięki temu wyczaił, że się szyjka mega skróciła mimo pessara i od razu wysłał mnie do szpitala 🙄

Do góry