reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziewczyny mające problem ze skracająca się szyjka, powiedzcie mi jak to u Was wygląda, co lekarz zalecił i w którym tygodniu Wam zaczęła się mocno skracać. U mnie 3 tygodnie temu miała długość 37mm, teraz w 26 tc zjechała na 28 mm. Martwi mnie, że w tak krótkim czasie tyle poleciała. Póki co lekarz kazał się oszczędzać i dał mi Lutinus dopochwowo 2x dziennie, bo zwykła luteina mnie uczula. To moja druga ciąża, pierwsza skończyła się poronieniem w 20tc, na koniec musiało być łyżeczkowanie, bo część łożyska została.
Zapomniałam dodać, że w tej pierwszej ciąży, przyczyną poronienia była infekcja jaja płodowego. Może parvowirus, listerioza, tego już się nie dowiem. Coś co ja przeszłam bezobjawowo, a małemu zaszkodziło.

reklama
Nie nie korzystałam. Niestety sama musisz sprawdzić co Ci szkodzi i badać cukier glukometrem. Z marszu masz skierowanie na cito do diabetologa. Ja wszystkiego z neta się dowiadywałam. Wiesz głównie chleb odpada. Ja mogę (w zasadzie to muszę bo chleb nie jest mi potrzebny do szczescia) pół kromki chleba żytniego ze słonecznikiem z Lidla (pakowany w paczkach) rano i 1/4 kromki wieczorem. Do tego jem dużo twarogu niskotluszczowego bo lubie. Owoce ograniczam i głównie rano jem. No i dużo warzyw bo mamy sezon ale ziemniaków to tak 3 dziennie. O i zupy genialnie przyjmuje jakieś kremy z warzyw i do tego indyk.
Mam jeszcze pytanko...kiedy badasz cukier... mi Pani ze szpitala na Karowej jak dzwoniłam zeby zarejestrowac sie do poradni diabetologocznej powiedziala zeby miezyc 4x po 1 h po posiłku liczac od 1 kęsu... ma byc 6 posilkow w tym ostatni 22/23 to na czczo badamy cukier o 6/7rano...

Dziewczyny mające problem ze skracająca się szyjka, powiedzcie mi jak to u Was wygląda, co lekarz zalecił i w którym tygodniu Wam zaczęła się mocno skracać. U mnie 3 tygodnie temu miała długość 37mm, teraz w 26 tc zjechała na 28 mm. Martwi mnie, że w tak krótkim czasie tyle poleciała. Póki co lekarz kazał się oszczędzać i dał mi Lutinus dopochwowo 2x dziennie, bo zwykła luteina mnie uczula. To moja druga ciąża, pierwsza skończyła się poronieniem w 20tc, na koniec musiało być łyżeczkowanie, bo część łożyska została.
To nie ma reguły i znajdziesz tu bardzo dużo różnych historii. U mnie np. było 28mm w 13 czy 14 tygodniu, a potem już była masakra (kolejne skrócenie, rozwarcie wewnetrzne, szpital, szew, pessar, kolejny szpital, sterydy, kolejny szew itd.) 🙄.

Większość z nas ma takie zalecenia, żeby przyjmować progesteron (ja np. już tylko doustnie, ale na początku brałam doustnie i dopochwowo), dużo odpoczywać, polegiwać lub leżeć całkowicie, regularnie i dość często robić badania moczu i wymazy z kanału szyjki macicy pod kątem infekcji.

Mam jeszcze pytanko...kiedy badasz cukier... mi Pani ze szpitala na Karowej jak dzwoniłam zeby zarejestrowac sie do poradni diabetologocznej powiedziala zeby miezyc 4x po 1 h po posiłku liczac od 1 kęsu... ma byc 6 posilkow w tym ostatni 22/23 to na czczo badamy cukier o 6/7rano...
Ja mierze tak:
Na czczo jak wstaje na euthyrox koło 6 . Mierze cukier, biorę tabletkę i idę dalej do łóżka.

Później po godzinie od skończonego posiłku. Po śniadaniu , drugim śniadaniu, obiedzie, kolacji pierwszej, po drugiej kolacji już nie mierzę. Ostatnia kolacje jem koło 21 i dobrze działaja na mnie zupy, np. ogórkowa, rosół oczywiście bez makaronów albo twaróg :)

Mnie właśnie rozjechały się cukry rano i włączam insulinę, dziś drugi dzień.

Założyli mi wczoraj szew, ogólnie wszystko dobrze. Mam aplikować luteinę i tez czulyscye te szwy??
Mi mówili by już nie aplikować dopochwowo żeby tam nic nie wprowadzać. Za to przyjmowałam leki ustnie.szwów nie czuje i nie czułam - jedyny dyskomfort to z dobę po czułam ból po wyciągnięciu cewnika - musiał mi coś podrażnić…

reklama
W czwartek miałam zakłady dziś wyszłam do domu, ale dalej mnie pobolewa tak nisko..
Mnie dzień po zabiegu bolało jak na okres. Z czasem ból powinien minąć. Gorzej jeśli będzie się nasilał. Jednak masz tam wszystko naruszone. Tę nitkę masz wbitą w szyjkę przez całą szerokość, później owiniętą

Do góry