reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
A uCiebie jak się dowiedzialas.ze.to.od jelit?
Obserwacja organizmu. Zauważyłam, że za każdym razem, jak mam wzdęty brzuch czy parcie na pęcherz i wstaję z pozycji leżącej, wszystko mi twardnieje i mam wrażenie, że jestem napompowana jak balon. Nie jest to takie twardnienie jak przy skurczach Braxtona-Hicksa, które oczywiście też czasami miewam. To przechodzi, kiedy wzdęcie się zmniejsza i już wtedy jest ok.
Podkreślam, że tak jest u mnie, nie jestem w stanie stwierdzić, czy masz to samo.

Do dziewczyn z problemem skracajacej sie szyjki macicy... Jakie macie zalecenia, leki, od razu Pessar? Ja dzis bylam na wizycie i niestety szyjka sie skraca, 31 mm, i od razu mialam posiew i lekarz zastanawia sie nad pessarem...narazie wiecej lezec, odpoczywac i magnez 3x1, i.ewentualnie nospa... a wszystko bylo juz dobrze :( 26 tc...

Do dziewczyn z problemem skracajacej sie szyjki macicy... Jakie macie zalecenia, leki, od razu Pessar? Ja dzis bylam na wizycie i niestety szyjka sie skraca, 31 mm, i od razu mialam posiew i lekarz zastanawia sie nad pessarem...narazie wiecej lezec, odpoczywac i magnez 3x1, i.ewentualnie nospa... a wszystko bylo juz dobrze :( 26 tc...

a czy wcześniej miałaś problem ze skracaniem szyjki? Moja szyjka jest krótsza od twojej a tez jestem w 26tc i lekarz mowi ze wszystko Ok, twarda i zamknięta i od początku taka była…
Trochę się zawsze martwię o swoją jak widzę ze powyżej 3cm macie zalecenie pessarow i szwow..

a czy wcześniej miałaś problem ze skracaniem szyjki? Moja szyjka jest krótsza od twojej a tez jestem w 26tc i lekarz mowi ze wszystko Ok, twarda i zamknięta i od początku taka była…
Trochę się zawsze martwię o swoją jak widzę ze powyżej 3cm macie zalecenie pessarow i szwow..
Nie, wczesniej nie bylo problemów. Od poczatku mialam zastrzyki, duphaston, cyclogest, nospe bo mialam krwiaka.. Potem juz go nie bylo i wszystko bylo ok, a tu na tej wizycie ze zaczela sie skracac :( i jeszcze cukrzyca sie przypałetala chociaz tylko jeden parametr jest przekroczony o 3 pkt

31mm w 26tc to mało?? Pierwsze słyszę... Jakbyś miała 25mm to już alarmująca długość ale 31cm w 26tc to nie jest raczej ponizej normy

Nie zaleca się szwu jak szyjka ma powyżej 3cm, pessar tez raczej rzadko przy takiej długości. Ale to zależeć pewnej będzie od lekarza. Jak szyjka twarda i zamknięta to 3cm w 26tc to norma

Nie wiemy, jak było wcześniej - nie mówił Ci może lekarz ile szyjka miała na poprzedniej wizycie? Na pewno dobrze, że lekarz zrobił posiew i na wszelki wypadek kazał Ci odpoczywać. Na pewno nie zaszkodzi 🙂 Kiedy masz następną wizytę?

Moj tez na takim etapie a nawet wcześniej bo 21tc z taką długością zaczął leczenie ale na początek oszczędny tryb życia do tego asmag forte 3xdziennie , luteina 2x dziennie i gdybym czula duże twardnienia to nospa ale to jak faktycznie czuje ze mi spina brzuch. I wiesz co Ci powiem jestem mu za to wdzięczna bo obecnie 34+6 , szyjka poleciała do 25mm ale nadal trzyma I wiem że bezpiecznie donoszę tą ciążę. ;) moje zdanie jest takie sluchaj swojego lekarza, bez powodu go nie wybrałaś;) przynajmniej ja tak mialam ;)

reklama
Nie, wczesniej nie bylo problemów. Od poczatku mialam zastrzyki, duphaston, cyclogest, nospe bo mialam krwiaka.. Potem juz go nie bylo i wszystko bylo ok, a tu na tej wizycie ze zaczela sie skracac :( i jeszcze cukrzyca sie przypałetala chociaz tylko jeden parametr jest przekroczony o 3 pkt
Hej ja miałam pessar przy szyjce 35mm. Zaufaj lekarzowi - będzie dobrze. Czekaj na wynik posiewu a do tej pory więcej leż. Też mam cukrzycę ciążowa i u mnie też jeden parametr wyższy o jakieś 2 pkt ale jednak to cukrzyca, która kontroluje dieta :) za 3 tygodnie będziesz miała zapewne trzecie badanie prenatalne na którym możesz dopytać o to czy cukrzyca wpłynęła na dziecko. Trzymam kciuki będzie dobrze!

Do góry