reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Rozumiem kochana . Ale w takim razie ja tez w kazdej chwili moge zaczac rodzic itp . Moze tez powinnam dostac sterydy .
Spokojnie. Twój lekarz widzi co się dzieje i jeżeli stwierdzi, że jest taka konieczność to na pewno to zasugeruje. Zawsze dla spokoju na wizycie możesz zapytać go o to.

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja po wizycie. Gin powiedział, ze prawdopodobnie 10 maja, czyli jak skończę 32 tc, położy mnie już w szpitalu tak do końca i poda sterydy jednak :( ehhh
Za tydzień kolejne usg...
Aga ale przynajmniej będziesz bezpieczna pod stałą opieką a od 32tc to już mało Ci zostanie. I masz jeszcze sporo czasu żeby się przygotować. Będzie dobrze!

Ostatnia edycja:
Madzien, my z Marcysia jesteśmy w naprawdę niestandardowej i zupełnie nieprzewidywalnej sytuacji. Nasze blizny na macicy po cesarkach po prostu pękają i któregoś dnia mogą nagle pęknąć całkowicie. Wtedy ( twu twu) może być nawet tak, ze będzie konieczna natychmiastowa cesarka i będą się liczyły minuty. Nie będzie wtedy czasu na sterydy.

Skracajaca się szyjkę można obserwować, w przypadku gdy ona skróci się zupełnie i nawet zrobi się rozwarcie to w warunkach szpitalnych zwykle można powstrzymać poród na minimum kilka godzin, a tyle wystarczy by sterydy zadziałały. U nas może tego czasu po prostu nie być. W najgorszym wypadku jak pęknie macica to po prostu ratuja życie matki i dziecka.
Mój gin jest bardzo ostrożny z tymi sterydami, mocno to rozważa id dawna już ale chyba zdecyduje się żeby mi je podać...

Madzien jeśli u ciebie pessar trzyma i gin nie widzi powodu do niepokoju to bez sensu sterydy podawać chyba. Jeśli zaczniesz mieć skurcze, zrobi się rozwarcie czy cos z pessarem będzie nie tak to wtedy pewnie te sterydy dostaniesz.
Ja bym wolała ich nie brać ale jak gin tak zdecyduje to wezme oczywiście.

Marcysia,
pokazywał mi dziś na usg jak się zmienia grubość tej blizny w czasie skurczu macicy. Bez skurczu ma grubość powiedzmy tak do
2 mm, jak jest skurcz to się naciąga i jest mnuej niż 1 mm.
Kazał mi brać więcej luteiny bo ona niby te skurcze wycisza i czopki scopolan na stałe 2 razy dziennie.
Powiedział tez ze na tym etapie ten dolny odcinek macicy już tak gwałtownie sie nie rozciąga, teraz bardziej góra się rozciaga. Oby tak rzeczywiście było.
Kazał mi kezec, nawet z fotela mi nie pozwolił wstać w czasie rozmowy, dopiero jak juz miałam iść :)

Juliettka
Miałyśmy po jednej cesarce. To się niestety zdarza i wcale nie tak znowu rzadko tylko się o tym nie mówi. Dlatego lepuej jednak rodzic naturalnie jedli oczywiście można.

reklama
Marcysia, nie powiedział mi jakie sterydy edentualbie dostanę ale chyba są dwa leki z tego co czytałam. Ten celeston i chyba dexaven... nie wiem czym się różnią, spróbuje cos znaleźć w necie zaraz.

Do góry