reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Tak Agula, mam wizyte 22 i juz odliczam dni bo jestem strasznie ciekawa. Zdam relacje ;)
Ja kochana pierwsza cc miałam ok. Godziny 16 i leżałam cała noc z inną kobitka na specjalnej sali. Co godzinę polozna przychodzila i wstrzykiwala jakieś leki przeciwbólowe. Ok 6 rano dnia następnego już miałam wstać i przejść do swojego pokoiku. Uczucie paskudne-znasz je. Ale już w tym dniu starałam się troszkę poruszać. Zakładałam pas poporodowy. Trzymał ruszające się flaczki i lepiej mi się chodziło, stabilnie. Polecam pas poporodowy. Sama kupilam już w sklepie ortopedycznym, wysoki.

O wlasnie a propos tego pasa, bo tez sie zastanawiam, czy po porodzie SN można go nosić i jak możesz, to daj znać skąd zamawiasz, bo jakos niw ogarniam jaki rozmiar zamówić, a słyszałam od wielu os, ze pomaga.
Wiesz Aga, ja liczę na to, ze on wcale nie będzie chcial tak szybko wyleźć. Juz czuje sie zmęczona ta ciąża, ale chce, żeby siedzial w brzuchu jak najdłużej, bo wiadomo nabrałby masy i byłby bezpieczniejszy. Zastanawia mnie czy np jak sie uda dotrwać i pozwolą mi wstać, to np przy większej ilości ruchu te twardniania beda ustępować, bo jeśli nie, to ja nie dam rady łazić ;P i czy np na dwór bede mogla wyjść chociaż kawałek do sklepu ;) no czas pokaże jak to wszystko będzie. Kurczę slabo sie dzis czuje- niedospana, mam duszności, boli krzyż, lekko brzuch i jakos tak niefajnie...mam ochotę na czekoladę, ale zjadłam tylko 2 kostki i teraz walczę ze soba, żeby nie zeżreć reszty ;)

reklama
Aga, teraz nosze pas ciazowy, różni się on od poporodowy go kształtem, wielkością i funkcją. Pas ciazowy jest wąski z przodu i ja mam go zakładać między wzgorkiem lonowym a brzuchem. W samym miejscu cięcia. Z tyłu pasa są szerokie elastyczne gumy które pociągają brzuch do góry.
Pas poporodowy jest szeroki i wąski i wciąga cały brzuch do środka, tak to można ogólnie powiedzieć.
Do mnie polozne przychodziły i tylko pytały czy przykladam małego do cycusia, na co ja ze tak i one wtedy szły sobie, a ja próbowałam jak będzie lepiej.

Agula, współczuje walki ze sobą o czekoladę;) ja zakazałem kupowania bo zjadalam cała w 10 minut:) ciężko powiedzieć jak będzie u ciebie jak już wstaniesz. U mnie w pierwszej ciazy skurcze były do końca, czy leżałam czy stałam i mimo maksymalnej dawki fenoterolu. Jak mi go odstawili w szpitalu to na koniec brzuch był już cały czas twardy ale rodzic zaczęłam dopiero jak dwa razy ( co drugi dzień) dali mi oksytocynę. I po 12 godzinach bolesnych skurczy moja szyjka była bez zmian, zero roZwarcia. Ale u każdego jest inaczej. Mimo wszystko obstawiam, ze jeszcze trochę ponosisz młodego:)

Kurcze chyba muszę wyłączyć autokorekte w tel bo głupoty piszę. Pas poporodowy jest szeroki w całości. Kupuje pasy w sklepie medycznym. To są pasy dla kobiet w ciąży i po porodzie właśnie ortopedyczne, czyli dodatkowo obciążają kręgosłup i korygują sylwetkę

Marcysia ale to są jakies rozmiary tych pasów? Bo ja bez ciazy nosze wszystko S, a teraz pewnie zbliżam się do L, a niedługo będzie XXL ...to jaki mam kupić? ;) I masz jakiś sklep internetowy sprawdzony z tym?

Ja kupując pas poporodowy, zakładałam że brzuch będzie taki jak w szóstym miesiącu i taki pas kupilam L. One mają zawsze przedziały w centymetrach. Wazne żeby na poczatku wogole się zapisał, pozniej można go ciasniej zakładać

reklama
Do góry