reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźnięta - problemy z snem

jekate1996

Zaciekawiona BB
Mam problem z snem moich bliźniaczek. Skończyły już rok , mają dokladnie 13,5 miesiąca. Problem zaczął się w sumie nagle początkiem 7 miesiąca. Całe 6 miesięcy zasypiały przy butelce o 19 , budziły się 3x na butle i spały tak do 7/8 rano . Od 7 miesiąca do tej ory budzą się niemal ciągle w nocy , co pol godziny co godzinę, wcześniej jeszcze budziła się jedna ale im starsze tym głosy donośniejsze i budzi jedna druga , próbowałam już zabierania do siebie do łóżka, spania w śpiworach, bez , cieplej ubrane, mniej (w zależności od pory roku) bo przerabiamy to od sierpnia więc każda pora roku juz nas zachaczyla. Zasypiają głównie przy butli ale to na godzinę, ciągle się wiercą, ale ileż można dawać butle juz mozna powiedzieć dużemu dziecku w nocy bo czasem to jest po 4x w nocy plus na wieczór, po ok 120/150ml dodam że więcej nie wypijają . W każdym razie mleko również nie pomaga , nie pomaga wzięcie na ręce bo to również jest na chwilę, a przy bliźniakach mozna soe załamać gdy obie na raz płaczą, nie wiem jak dalej radzić, pocieszam się jedynie tym że zęby ida , od od 8 miesięcy dzien w dzien to raczej nie tylko o zęby chodzi. Może ktoś doradzić jakiś inny sposób, co spróbować zrobić na poprawę spania w nocy ? Dodam jeszcze że śpiworka nie zaakceptowały i od małego śpią pod kołderka.

reklama
Może budzą się dlatego, że zasypiają przy butli, a jak wchodzą w fazę płytkiego snu, to orientują się, że butli nie ma i to je wybudza? Myślałaś żeby nauczyć je zasypiania bez butli?

Może budzą się dlatego, że zasypiają przy butli, a jak wchodzą w fazę płytkiego snu, to orientują się, że butli nie ma i to je wybudza? Myślałaś żeby nauczyć je zasypiania bez butli?
Przy butli zasypiały do 6 miesiąca od tego czasu zmieniło się wszystko .
Bez butli też próbowaliśmy już, bo czy jadły butle na noc czy nie to i tak się budziły za 2 czy 3 godziny, ale tak daje znowu dalej na noc bo wydaje mi się zeby jeszcze jadły to mleko choc faktycznie jak w nocy daje to może warto juz na wieczór nie dawać

Pisalam że w nocy zasypiają przy butli nie na wieczór 🙂 i jedynie to pomaga by szybko zasnęły ale tylko na chwilę

Też myślę, że problem leży w tym, że nie zasypiają samodzielnie tylko ze wsparciem butelki. Po przebudzeniu potrzebują tego samego, aby znów zasnąć.

A ja stane w obronie, bo mój syn zasypia z butlą, na pobudki zawsze byla butla, a ilość pobudek zredukował sam i spokojnie przesypia całe noce ciągiem. Tzn pewnie się budzi po drodze, ale zasypia sam i nie budzi mnie.
A jak ma regres to się budzi więcej razy.

Więc ja sie nie do końca zgadzam.

Kolo roczku wiele dzieci ma taki mega regres snu, ale to mija samo.

A ja stane w obronie, bo mój syn zasypia z butlą, na pobudki zawsze byla butla, a ilość pobudek zredukował sam i spokojnie przesypia całe noce ciągiem. Tzn pewnie się budzi po drodze, ale zasypia sam i nie budzi mnie.
A jak ma regres to się budzi więcej razy.

Więc ja sie nie do końca zgadzam.

Kolo roczku wiele dzieci ma taki mega regres snu, ale to mija samo.
Dzięki za pocieszenie, no bo już mam wrażenie że jest coraz gorzej zamiast być lepiej 😁

reklama
Do góry