reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Błagam o porady :( wysokie nt i test pappa 1;38 /21lat

Popatrz na moja pierwsza wypowiedz , napisałam ze takie dzieci są mądre , a jedna pani która chyba takiego dziecka na oczy nie widziała i nie miała styczności z nim skomentowała moja wypowiedz ☺️ Ot tyle . Masz racje ze dla kogoś może to być koniec świata , ale decydując się na dziecko trzeba liczyć się z tym , ze chore może być , coraz więcej rodzi się chorych taka

Popatrz na moja pierwsza wypowiedz , napisałam ze takie dzieci są mądre , a jedna pani która chyba takiego dziecka na oczy nie widziała i nie miała styczności z nim skomentowała moja wypowiedz ☺️ Ot tyle . Masz racje ze dla kogoś może to być koniec świata , ale decydując się na dziecko trzeba liczyć się z tym , ze chore może być , coraz więcej rodzi się chorych taka prawda
No wiesz ja np mimo przestrzeganej antykoncepcji zaszłam w tą ciążę więc

reklama
Powiedzcie mi dziewczyny czy wolna beta hcg 90,500 w 12 tygodniu to rzeczywiście tak dużo ? Mimo wszystko nie do końca te wyniki że zdjęcia rozumiem

Zapytam jeszcze lekarza na wizycie co jeśli nie wadą może powodować tą wysoką wolną betę ;/ u mojej koleżanki też wyszła wysoka ta beta i dziecko też zdrowe ale strach ogromny

Ale to nie jest miejsce żeby komuś coś wytykać , współczuję ale proszę zastanów się zanim coś napiszesz

tez byłam w twoim wieku jak urodziłam chore dziecko , nie zawsze jest pięknie jak sobie zaplanujesz 😏 dziewczyny z forum cię będą pocieszać wszystkie , a jednak dzieci chore tez się rodzą , pociesza cię to ze każdy ci mówi ze będzie Ok ? Życzę ci żeby tak było ☺️
Współczuję chorobyy dziecka, ale to, że młodej dziewczynie napiszesz, że choroby się zdarzają, a ZD, to nic takiego, bo są gorsze rzeczy na tym świecie, na prawdę nie wnosi nic dobrego. Na pewno jest wystarczająco przestraszona i to, że szuka informacji napawających optymizmem, to nic złego. Tym bardziej, że pappa to tylko statystyka i wszystko może być w jak najlepszym porządku. Trzeba myśleć pozytywnie do samego końca 💪

Kobieto 😆 mam dziecko dużo bardziej chore , zespół downa to pikus przy chorobie syna
Wiele z nas śledzi tu wątek kobiety która urodziła dziecko z taką wada.. już pół roku leży w szpitalu, respirator.. oszczędź sobie. Możesz też załozyc swój wątek i tam podzielić się swoją historią.

Autorka powinna zrobić dalsze testy. Nie ma tu nad czym się zastanawiać. To jak loteria. Jest kilka dobrze opisujących sytuację odpowiedzi, więc nie ma co się powtarzać tylko sprawdzić czy dziecko jest zdrowe. Współczuję ogromnie stresu i czekam również na wynik który uspokoi emocje.
Powinnaś zdecydować się na amnio.

Kobieto 😆 mam dziecko dużo bardziej chore , zespół downa to pikus przy chorobie syna
Tak? Poczytaj wątek newmom skoro to pikuś. Na pewno matki dzieci z zd uwielbiają słyszeć takie teksty, że przecież to kochane i uśmiechnięte dzieci, a wszystkie są jak te z down the road. Większej bzdury nie słyszałam. Zespół Downa to wada letalna i jest poważną chorobą.
Popatrz na moja pierwsza wypowiedz , napisałam ze takie dzieci są mądre , a jedna pani która chyba takiego dziecka na oczy nie widziała i nie miała styczności z nim skomentowała moja wypowiedz ☺️ Ot tyle . Masz racje ze dla kogoś może to być koniec świata , ale decydując się na dziecko trzeba liczyć się z tym , ze chore może być , coraz więcej rodzi się chorych taka prawda
Wcale więcej chorych dzieci się nie rodzi, co to w ogóle za stwierdzenie. Masz jakieś statystki? Ogólnie rodzi się więcej dzieci, ale procentowo tych chorych nie jest więcej, szczególnie że większość tych dzieci jest po prostu usuwana w normalnych krajach.
I wcale nie trzeba się decydować ma to, że dziecko może być chore. Można się przebadać i zminimalizowac ryzyko urodzenia takiego dziecka.

Zapytam jeszcze lekarza na wizycie co jeśli nie wadą może powodować tą wysoką wolną betę ;/ u mojej koleżanki też wyszła wysoka ta beta i dziecko też zdrowe ale strach ogromny
U mnie przy młodym wieku było ryzyko 1:65 trisomii 21. Amniopunkcja wykluczyła wadę. Ale miałam duuuuzo wyższa wolna betę od Twojej, białko z tego co pamiętam podobne. Spokojnie, dopóki nie otrzymasz wyniku dalszych badań to wyluzuj. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej znajdź na forum temat "Amniopuncja- robic czy nie?" I zrób research tam. Ogólnie IMO warto poddać się amnio ze względu na to, że jest to jedyne oprócz biopsji kosmówkowej badanie w pełni diagnostyczne w kierunku wad genetycznych. Natomiast nawet ono nie wykryje niektórych mikro delecji genów 🙂 najważniejsze, by wykluczyć podstawowe bardzo ciężkie wady. A w tym temacie znajdziesz mnóstwo różnych historii dziewczyn ze złymi wynikami 🙂

reklama
Hej dziewczyny ! Błagam o jakieś informacje w poniedziałek byłam na usg w szpitalu Bielańskim w Warszawie przezierność karkowa wyszła 3.1 test pappa 1:38 z.downa
Poszłam załamana następnego dnia na usg prywatnie Pan wyliczył nt 2.6 resztą USG ok bardzo w porządku ,kość nosowa widoczna serduszko bije ok
Jestem w 12,2 tygodniu ciąży i od kilku dni nie zmrużyłam oka , ciągle płacze nie jestem wstanie się opanować , wolna beta hcg 90,500 pappa-a 1,750 wyliczone z badań w szpitalu. Czuje się okropnie u mnie w rodzinie ani u taty dziecka żadnych chorób genetycznych
Dodam że ryzyko pozostałych dwóch trisomi 1:20000
Proszę o rady , czy są szanse że dziecko jest zdrowe ? Lekarz z USG powiedział żebym zrobiła test sanco ,wyniki w środę .. do tego czasu chyba zwariuje :((( dodam że w szpitalu mówili że maluszsk ma 55 mm a następnego dnia wyszło 64 mm , do szpitala kazali mi wrócić za tydzień w pon ze względu na małą widoczność na usg ,wypuscili mnie nawet bez zdjęć USG :((
Szanse są ale przy takich wynikach powinnaś zrobić amnio a nie sanco

Do góry